Transsibirska zeleznica | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Transsibirska zeleznica železnica - Jedno od najvećih putovanja vozom na svetu


Velika je i mistična Rusija, nepregledna i zagonetna, kao ogromna životinja koja odoleva svemu, jaka od mnogo zdrave krvi koja njom teče kroz dugačku vijugavu venu Transsibirske železnice. Raspadom SSSR-a i otvaranjem Rusije ka svetu Transsibirska železnica postala je svojevrsna turistička atrakcija, kako za strance tako i za same Ruse. Putovanje od Moskve do Vladivostoka traje 7 dana i noći, što je samo po sebi dovoljna avantura.


Jedno od najvećih putovanja vozom na svetu - Transsibirska železnica

1. Obim


Iako postoji više ruta, ovo je ona koja obuhvata maštu i izdvaja se kao ultimativno putovanje. Ruta od Moskve do Vladivostoka duga je 9,258 kilometara, prolazi kroz osam vremenskih zona i traje sedam dana (osim ako se odlučite da prekinete putovanje i zaustavite se na nekoj usputnoj destinaciji). Postoje dve glavne verzija rute: Trans-Mongolska (od Moskve do Pekinga preko Ulan Batora) i Trans-Mandžurijska (od Moskve do Pekinga preko Harbina).

2. Krajolik

Nema boljeg načina da steknete utisak o najvećoj državi na svetu i njenom neverovatnom pejzažu. Pored, puno stabala breze, duž maršute se protežu prekrasne šume bora i ariša, livade ispunjene divljim ljubičastim cvećem, brda i stene Urala. Isprekidane ponegde sa industrijskim zonama koje bodu oči, prostiru se predivni pogledi na zlatom prevučene kupole - zasade luka, crveni zalasci sunca iznad Sibira i prelepi tragovi sina koji vijugaju oko jezera Bajkal kao zmija.



3. Vozovi

Među vozovima železnica Rusije koji saobraćaju na relaciji Moskva - Vladivostok izdvaja se voz Rossiya (broj 2), jarko obojen u ruske nacionalne boje: plavu, belu i crvenu ali tako da predstavlja veličanstven prizor u kasnim večernjim satima. Smeštaj je podeljen u tri klase i - u barem prve dve - je više nego ugodan. Oni koji traže istinski luksuzno iskustvo imaju mogućnost prevoza privatnim vozom u vlasništvu kompanije Zlatni orao (Golden Eagle services).



4. Ljudi

Trans-Sibirska železnica je redovni voz koji koriste „obični“ Rusi. Nije neuobičajeno da budete pozvani u kupe u 09:00h ujutru na doručak sa votkom i srdačnu diskusiju. Što dalje voz odmiče iz Evrope, sve više putnika čine azijati. Tu su, naravno, mnogi drugi turisti: iz Evrope, Amerike i Japana (što ne iznenađuje ako se zna krajnje odredište).



5. "Provodnitsa"

SSSR–a možda više nema ali neke stvari nikada se ne menjaju. To se najbolje vidi u "zajednici provodnitsa" koje uglavnom čine starije ruskinje koje vode računa o kupeima u vozu i brinu se o tome da uvek budu čisti, snebdeveni osnovnim namirnicama i da uvek ima proključale vode u samovarima za čaj na kraju svakog hodnika. Iako njihovo ponašanje ponekad deluje kruto i uzdržano, nikad vas neće sačekati bez osmeha.



6. Preprodavci

Na svakoj stanici pauzu od 10 - 20 minuta možete iskoristiti da kupite stvari od preprodavaca koji nude bukvalno sve. Od vunenih šalova, Sibirskih šubara, ogromnih umiljatih igračaka pa do dimljene ribe. Možete se i cenjkati, ali sa vozom koji napušta stanicu za nekoliko minuta, a sledeći stiže tek za nekoliko dana, nema se vremena za duge pregovore.



7. Vreme

Jedna od stvari koju ovako dugo putovanje omogućava jeste poklon u vidu slobodnog vremena. Iskoristite ga da se družite sa voljenom osobom, da upoznate neke nove ljude ili da jednostavno uživate u miru sedeći i gledajući kroz prozor. Citajte - možda čak i uspete završiti Rat i mir. Ono što je bitno dodati na temu vremena, zapamtite - bez obzira na vremensku zonu kroz koju trenutno prolazite, satovi u Transibirskom vozu pokazuju moskovsko vreme.



8. Prostor

Još jedan redak komoditet je prostor - beskrajnih ruskih tajgi. I mentalni takođe.



9. Gradovi

Moskva, sa Kremljom i katedralom Svetog Vasilija na Crvenom trgu – izvanrednim sistemom metroa i naravno Boljšoj teatrom. Jekaterinburg, mesto gde su u julu 1918. godine boljševici ubili poslednjeg ruskog cara Nikolaja II i njegovu porodicu.



Irkutsk, "Pariz Sibira", prepun neoklasičnih i drvenih zgrada, najbolje mesto za sve one koje žele nastaviti put Bajkalskog jezera, najstarijeg, najdubljeg i jednog od najvećih jezera na svetu.



Vladivostok, grad na kraju Transsibirske rute koji je dom ruske pacifičke flote (do 1990. godine nedostupan stranim posetiocima).



10. Trans-Mongolska i Trans-Mandžurijska ruta

Tursitički popularnija od Transsibirske je Transmongolska ruta koja vodi južno pored Bajkalskog jezera u postojbinu Džingis Kana. Ruta započinje krajolikom opasanim brdima i travnatim stepama, nastavlja pored tradicionalnih GER kuća i njihovih neustrašivih stanovnika (poznatih po streljaštvu i jahanju bez sedla), dalje kroz prašnjave pejzaže pustinje Gobi do krajnjeg odredišta – Pekinga.

Transmadžurijska ruta takođe vodi do Pekinga, ali umesto na jug, pruža se ka istoku kroz ogromnu provinciji Mandžurija. Ono što najčešće privuče turiste ovoj ruti jeste prolazak pored Kineskog zida i grada Harbina gde se svake zime održava čuveni festival skulptura od leda i snega.