Letovanje na Albanskoj obali | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Albanija
Drač
Valona
Saranda
Ksamil

Poslednja evropska zagonetka


Da li ste razmišljali o letovanju u Albaniji?

O adutima za letovanje na albanskom primorju se mnogo govori, pre svega zbog čistih plaža, netaknute prirode, kao i 300 sunčanih dana u godini. S razlogom, jer svako ko je bio gost Albanije zna da je ovo retko mesto gde ne morate praviti kompromis između kvalitete i cena ako želite uživati uz tirkizno more veoma čistih plaža. Plaže u Albaniji se sa pravom nazivaju skrivenim draguljima Balkana.

Predrasude su odavno razbijene, a ona stara krilatica "razvijen kao albanski turizam"
već godinama nije aktuelna

Kakva je Albanija?

Albanija nekada veoma "zatvorena", danas jedna od evropskih zemalja o kojoj se sve više govori u turističkom svetu. Dva mora – Jadransko i Jonsko, preko 400 km gotovo netaknute obale, peščane, nezagađene plaže, prijatna mediteranska klima, kulturno istorijske vrednosti, samo su neki od razloga za sve veće interesovanje turista, ali i investitora. 

Građani Republike Srbije kroz Kosovo mogu proći u tranzitu u roku od 3 sata bez ikakvih testova. Za ulazak na Kosovo, obavezne su lične karte za odrasle, a za maloletnu decu koja nemaju lične karte, obavezno moraju imati kopiju izvoda iz matične knjige rođenih i fotografiju (kao za dokumenta).

Najveća luka Albanije - Drač hoteli 2024

DračDrač je danas lep grad sa 114.000 stanovnika, turistički centar i najveća luka u Albaniji. Uz Valonu i Sarandu je najveće turističko mesto. Ispod starog grada razvio se novi sa lepim zgradama, bulevarima i šetalištima. Na južnom delu, nedaleko od centra je velika peščana plaža duga 40 km koju okružuju novoizgrađeni kvalitetni hoteli sa povoljnim cenama, diskoteke, restorani, kafei… Nekoliko feribota saobraća svaki dan sa Italijom na relacijama Bari i Ankona. Drač je poznat i po morskim specijalitetima. Sve to uz gostoprimstvo njegovih stanovnika i neobična arhitektura sa fasadama jarkih boja čini ga privlačnim za turiste iz čitavog sveta. Ponuda Drač hoteli leto 2024.

Letovanje sa pogledom na Krf - Saranda hoteli leto 2024

Saranda

U ponudu smo uvrstili fenomenalan grad i čuveno albansko letovalište na jugu – Saranda. Smeštena je na obalama Jonskog mora preko puta ostrva Krf, na samo 25 km od grčke granice, u brdima maslinjaka. Grad Saranda se nalazi u zalivu u obliku potkovice obavijen plažama i šetalištima. Značajan je arheološki lokalitet koji podrazumeva ostatke sinagoge iz 5. veka koja je kasnije postala ranohrišćanska bazilika. Arheološko nalazište poseduje i dalje vidljive mozaike. Dvorac Lekuresi iz 16. veka nalazi se na vrhu brda iznad grada. Letovalište Ksamil sa fenomenalnim plažama i tirkiznim morem nalazi se na svega 15-tak km od Sarande. Ponuda Saranda hoteli leto 2024.

Skriveni dragulj Balkana - Ksamil hoteli leto 2024

KsamilKsamil je mali gradić koji se nalazi na 15 km od Sarande, prekoputa Grčkog ostrva Krf,poznat po prelepim belim peščanim plažama, kristalno čistoj vodi i malim ostrvcima u blizini kopna. Nalazi se na idealnoj lokaciji i deo je Nacionalnog Parka Butrint, koji je pod zaštitom UNESCO-a. Na Ksamilu postoje četiri spektakularna ostrva, od kojih su najpoznatija “Twins Island”. Savršen imir i gusto zelenilo ovih ostrva podsećaju na tropski raj koji nećete želeti da napustite. Ponuda Ksamil hoteli leto 2024.

Letovanje sa pogledom na Krf - Valona hoteli leto 2024

valona

Valona je druga po veličini luka u Albaniji i još jedna važna turistička destinacija. Nalazi se 135 km km južno do Tirane, u istoimenoj oblasti. Zahvaljujući planinama u zaleđu, Valona ima izuzetno prijatnu klimu, sa mnogo sunčanih dana tokom godine, sa malo padavina i malo vetra, a kupališna sezona počinje već u aprilu mesecu. Danas je i važan trgovački centar Albanije, sa oko 150.000 stanovnika. Istorija ovog primorskog grada počinje u VI veku p.n.e., kada je osnovan kao grčka kolonija (Aulon), o čemu svedoče ostaci ogromnih zidina koje su opasavale tadašnji grad. U narednim vekovima su se smenjivali vladari i uticaji, pa je tako Valona bila i razlog sukoba Normana iz Kraljevstva Sicilije i Vizantijskog carstva, a u XIV veku je bila i deo Srspkog carstva, u kom je sve do vladavine Otomana u XV veku imala status autonomne kneževine. Valona je u istoriji zabeležena i kao grad u kom je 1912.godine proglašena nezavisnost Albanije.

Iako je luka, trgovački i industrijski centar, Valona je osim Drača i Sarande sve atraktivnija za ulaganja u turizam, pa otud na desetine novih, modernih hotela, čiji je kvalitet usluge u stalnom napretku. Osim prijatne mediteranske klime, dobrog položaja u odnosu na susedne zemlje Grčku i Italiju, lepih peščanih i šljunkovitih plaža (Radime, Orikuma, Pulebarda, Narta), Valona posetiocima nudi i razgledaje zanimljivih istorijskih kolekcija u tri gradska muzeja, veoma raznovrsnu ponudu restorana mediteranske i lokalne, albanske kuhinje, brojne barove, noćne klubove.... Ponuda Valona hoteli leto 2024.

Letovanje Albanija 2024 Jonsko i Jadransko more:
Drač, Saranda i Ksamil