Najbolje plaže u Albaniji | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Albanija
Drač
Valona
Saranda
Ksamil

Najbolje plaže u Albaniji


Plaže u Albaniji

Albanija izlazi na Jadransko more na zapadu i Jonsko more na jugozapadu. Drač je najposećeniji primorski grad u Albaniji, a osim dugim, belim, peščanim plažama, čistim morem i dobrom lokacijom, reputaciju opravdava i noćnim provodom kao i sportovima na vodi… Omiljene plaže u tom kraju su Golemi i Mali Robi, posebno Spilje koju nazivaju rajskom plažom jer je okružena izvanrednim prirodnim lepotama, a zaliv Lalzi mami ronioce…

Obala kojom Albanija prati Jonsko more bogata je neobičnim, skrivenim plažama, misterioznim uvalama, netaknutom prirodom… Ističu se letovališta Ksamil, kao prava "evropska egzotika" sa tirkiznom bojom mora i pustim ostrvima, Dermi okružen strmim planinama, Saranda sa svojim prirodnim i kulturnim atrakcijama, i Himara, čije plaže okružene netaknutom prirodom važe za najlepše i najizazovnije u celoj Albaniji.

Plaža u Draču

Najlepša peščana plaža je ona u gradu Drač (Durres Beach) se nalazi nedaleko od samog centra grada i proteže se ka jugu u dužini od preko 10 km. Od manjih, mirnijih plaža van grada, posebno se izdvaja kamenita plaža Badhori, dok su Gjenerali i Golem okružene borovom šumom.

durres-beach

Gjipe beach

Ljubitelji prirode biće očarani ovom malom plažom sakrivenom između stena. Plaža se nalazi na kraju kanjona i do nje treba i pešačiti malo, nekih pola sata kroz šumu, ali svakako je vredna posete. Plaža je pokrivena mešavinom žutog peska i mermernog kamenja i u kombinaciji sa tirkiznim i čistim morem prizor je neverovatan. Iako dosta izolovana na plaži postoji koliba u kojoj možete kupiti grickalice i osvežiti se nekim pićem.

gjipe-beach

Palasa beach

Ova prelepa plaža kombinacija je belog peska i kamena. Plaža je savršena za one koji žele da se sklone od buke i uživaju u prelepom moru i talasima. U blizini plaže nalazi se i nacionalni park Llogara. Nedaleko od Palase postoji nekoliko restorana i barova, ali i jedan popularan noćni klub. U blizini se nalazi i kamp.

palsa-beach

Plaža Borsh

Plaža Borsh je ogromna plaža i najduža u Albaniji. Prostire se na 7 kilometara. Ova prelepa peskovita plaža nalazi se u blizini istoimenog mesta koje tek treba da se razvije, a s obzirom na kvalitet plaže i vode u ovom delu ne sumnjamo da će mesto biti jedno od popularnijih. U blizini plaže nalazi se nekoliko improvizovanih restorana i barova.

borsh-beach

Plaža Bunec

Plaža Bunec nalazi se u mestu u blizini. Ova neobična i mirna plaža jedna je od najlepših u ovom delu Albanije. Plaža je posuta belim šljunkom, a seče je rečica koja se u more spušta sa planine iznad plaže. Plaža je poznata po prelepom zalasku sunca. U blizini plaže nalazi se i nekoliko kampova i par barova, a jedina buka ovde su prelepi talasi.

bunec-beach

Ksamil

Ksamil se nalazi na listi najlepših plaža Evrope. Ovo malo primorsko selo postalo je dosta popularno poslednjih godina. Nalazi se u južnom delu Albanije, u blizini grada Saranda. Glavni adut ovom malog mesta su bele peščane plaže i čista voda. Glavna atrakcija su obližnja ostrva do kojih možete plivati. Ostrva su mala i nisu daleko od kopna, a do njih Vas mogu odvesti i čamci. Plaža je dosta dobro uređena, sa drvenim ležaljkama pored mora koje su organizovane i poređane tako da deluje da na plaži nikada nema gužve. Mesto je mirno, stvoreno za odmaranje i sunčanje. Na jednom kraju plaže nalaze se fino uređeni barovi.

ksamil-beach

Dhermi beach

Plaža u Dhermi je jedna od najpoznatijih u celoj Albaniji. Duga je nekoliko kilometara i poznata po prelepoj plavoj vodi. Plaža je u sezoni dosta posećena ali ima i puno uvala u blizini u kojima se možete skloniti i osamiti. U blizini je i poznata plaža Drymades. Iznad same plaže nalazi se selo koje je poznato po prelepim kamenim kućicama. Ova prelepa plaža okružena je borovom šumom. U blizini nje nalaze se i neke znamenitosti koje možete obići kad ste već ovde: crkva Hypapante, manastir Panagia, Piratska pećina i luka Gramata.

dhermi-beach

Himra

Himara je grad u jugozapadnom delu Albanije, ispod planinskog venca Ceraunijskih planina. U ravnici ispod grada nalazi se prelepa plaža koja je poznata po Kraljevskom izvoru sveže vode. Plaža Spilia je šljunkovita, a voda u moru magično plava i čista. Ovo je i plaža koja u sezoni privuče najveći broj turista. Himara je poznata po predivnim plažama, pored ove glavne. Većina je šljunkovita, mada pojedine se mogu pohvaliti sitnim peskom.

jimra-beach

Malo dalje od glavne plaže Spilia nalaze se plaže Prinos, Potami, Filikuri, malo južnije su Lamana, Kiparo, Borsi i Loukovom. Do većine plaža se lako stiže brodićima i čamcima koji saobraćaju ovim delom tokom sezone. Osim prelepih plaža Himara je poznata i po par atrakcija. Crkva Bogorodice Kasioptire je vizantijska crkva sa Bogorodičinom ikonom za koju se veruje da je čudotvorna. Ispred ruševina Vladičanskog dvora nalazi se Episkopska crkva. Kuća Spiromilios je kuća čoveka koji je oslobodio Himaru 1912. godine. Na planinskim padinama iznad grada nalazi se manastir Athaliotisas.