Kakva je Albanija? | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Albanija
Drač
Valona
Saranda
Ksamil

Kakva je Albanija?



ksamil-albanija

Da li vas je nekad kopkalo da vidite Albaniju? Ova još uvek nedovoljno turistički istražena zemlja, poslednjih nekoliko godina beleži veliki porast dolazaka stranih turista. Da li ste spremni da je posetite?

Albanija nekada veoma "zatvorena", danas jedna od evropskih zemalja o kojoj se sve više govori u turističkom svetu. Dva mora – Jadransko i Jonsko, preko 400 km gotovo netaknute obale, peščane, nezagađene plaže, prijatna mediteranska klima, kulturno istorijske vrednosti, samo su neki od razloga za sve veće interesovanje turista, ali i investitora.

Turistički potencijal Albanije obećava. Mesecima biste mogli da istražujete njene znamenitosti, ili samo da uživate na plažama Drača, Valone i Sarande. Cela Albanija danas je jedno veliko gradilište, ulaže ogromna sredstva i napore u turističku infrastrukturu i kvalitet usluga, kako bi svoje dugo skrivano blago približila i prilagodila potrebama domaćih i inostranih turista, koji joj sve više hrle u susret.

drac-venecijanska-kula

Predrasude su odavno razbijene, a ona stara krilatica "razvijen kao albanski turizam" već godinama nije aktuelna

U poslednjih nekoliko godina je duž albanske obale izgrađeno više od 150 modernih hotela, rekonstruisan značajan deo saobraćajne, drumske mreže, a multikulturalnost ovog podneblja, gostoljubivost domaćina i odgovarajuća vizija razvoja će zasigurno postaviti Albaniju na značajnije mesto na turističkoj mapi Evrope.

Razlozi za to su sledeći: 1. Povoljan, a kvalitetan hotelski smeštaj + 2. Primamljive cene vanpansionskih usluga + 3. Predivne, prostrane, nezagadjene plaže + 4. čisto tirkizno more + 5. Gostoljubivi domaćini = savršen odmor!

Albanija je uglavnom poljoprivredna zemlja, a većina trgovinske razmene se ostvaruje sa Italijom i Grčkom. Glavni grad zemlje je Tirana, sa 520.000 stavnika. Drugi važniji gradovi su Drač, Skadar, Elbasan, Valona, Đirokastra, Fier i Korča. 

Kako se dolazi do Albanskog primorja?

Turisti koji su prethodnih godina letovali u Albaniji, uglavno su išli preko Crne Gore. Ta opcija trenutno ne postoji, a alternative su – preko Kosova i preko Severne Makedonije. Inače, za ulazak u S. Makedoniju građani Srbije moraju imati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, izuzev za tranzit ne duži od pet sati. Granični prelazi između Severne Makedonije i Albanije su Ćafasan (kod Struge), Sveti Naum (kod Ohrida), Blato (kod Debra) i Stenje (kod Resena).

Preko Kosova je svakako brže. Od Prištine do Tirane je urađen nov autoput i putovanje prolazi relativno brzo.

Šta posetiti?

Kruja, još jedan značajan turistički centar Albanije, je mali gradić koji se nalazi oko 30 km severno od Tirane. Ovaj grad krasi, pre svega, panorama okolnih planina prekrivenih snegom i zelenih dolina u podnožju. Treba posetiti tvrđavu Kruja koja je bila utvrđenje albanskog heroja Skenderbega, Etnografski muzej sa vrlo vrednom zbirkom predmeta kojis vedoče o istoriji i razvoju čitavog regiona, kao i poznati bazar (bazaar), odnosno splet uskih kaldrmisanih ulica sa mnoštvom malih zanatskih i prodavnica suvenira.

Zamak Kruja

Nedaleko od Kruje, 25 km severoistočno, se nalazi i nacionalni park Shtama, na površini od preko 2000 hektara. Poznat je po izvoru „Kraljica majka”, sa čistom izvorskom, nezagađenom, lekovitom vodom, zbog koje privlači brojne posetioce.

Drevni grad Butrint predstavlja antički lokalitet sa grčkim amfiteatrom, krstionicom i lavljom kapijom.

Djirokastra je selo koje izgleda kao da se osmanska vremena još nisu završila i koje je sasvim očuvano. Obe destinacije su pod zaštitom UNESCO.

djirokastro

Lekurski dvorac iznad Sarande sa koga se pruža izvanredan pogled na grad, čudo prirode izvor Plavo Oko dubok preko 40 metara te manastir 40 svetaca posvećen mučenicima po kojima grad nosi ime.

Kakve su plaže?

Albanija izlazi na Jadransko more na zapadu, i Jonsko more na jugozapadu. Jonsko more je poznato po čistoj, bistroj vodi, od Valone do grčke granice. Na Jadran Albanija izlazi od Valone, do granice sa Crnom Gorom. Ono je poznato po peščanim plažama.

Najbolje plaže u Albaniji

Neotkriveni biseri Balkana