Da li ste čuli za Eginu? | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Egina
Agia Marina

Da li ste čuli za Eginu?


Gde se nalazi Egina?

Ostrvi Egina

Za ostrvo Egina kažu da - ima dušu! Atinjani ga dobro poznaju i ljubomorno čuvaju od turista kojih je sve više. Egina je udaljena nekih sat i po vožnje trajektom od atinske luke Pirej, odnosno 40-ak kilometara od centra Atine vazdušnom linijom. „Usidrena“ je u središnjem delu Saronskog zaliva, poznatog i kao Eginski. Vulkansko, ali vrlo plodno zemljište objašnjenje je zašto je Egina i danas gusto naseljena. Pored prelepih plaža, atrakcija za turiste su i zanimljivi ostaci drevne istorije među kojima se izdvaja hram boginje Afeje. Od pravoslavnih svetinja, lepotom i značajem ističe se čuveni manastir Svetog Nektarija, tačnije kompleks koji čine ženski manastir posvećen Svetoj Trojici i novo zdanje manastira posvećenog voljenom svetitelju.

Šta to Egina nudi?

Ovo parče kopna u vodama Egeja, zaustavlja dah kada ga bolje upoznate. Pored opuštanja na plaži, turiste čeka i uživanje prilikom obilaska grada Egine. Ukoliko želite da bolje upoznate ostrvo najjeftinija opcija je da iskoristite blagodeti lokalnog autobusa, odnosno da to učinite eventulano taksijem ili rentiranjem vozila. Mali brodovi (daily cruiser) turiste prevoze do svih skrivenih ostrvskih plaža ali i do manjih okolnih ostrva (Agistri, Poros, Hidra, Moni). Bonus na lepotu ovog ostrva su vedri, nasmejani i ljubazni ljudi spremni da kao domaćini ispune svaku želju gosta. Ostrvo Agistri najbliže je Egini. Nalazi se na nekih 15-tak minuta vožnje brodom. Ima predivne plaže, restorane i živopisnu luku. Ukoliko ostane vremena, odlično za posetiti je i ostrvo Poros, na kojem dominira zelena boja i idealno je za jednodnevni izlet. Malo dalje je od okolnih letovališta i zajedno sa Hidrom važi za elitnija ostrva. Do njih se stiže preko atinske luke Pirej. Idealna su „skrovišta“ za izlet tokom dana, kada se možete upustiti u istraživanje...

Ostrvo Egina

Ostrvo karakteriše prelepi lučki grad sa bisernom obalom na čijim dokovima us usidrene brrojne jedrilice, zbog čega Egina, kada se gleda sa pučine, podseća na Veneciju, odnosno maltešku La Valetu. Čisto more s prirodnim plažama jedan je od turističkih aduta grada. Arhitektura grada je neoklasična- Uredne popločane primorske ulice središte su prilično mirnog i harmoničnog saobraćaja. Šetnja ulicama grada i poseta skrivenim mestima lokalnog stanovništva, daje uvid u njihove navike i običaje. Gradska pijaca i velika ribarnica u njenom nastavku, neka su od njih. Brojni kafići restorani i taverne nenizani uz ulicu, osim pogleda na mroe nude i grčku kafu, idealno piće za kratki predah, ali i brojna druga pića i hranu. Lokalni specijalitet je sladoled sa ukusom pistaća koji svakako treba probati.

Apartmanski smeštaj na Egini


Putovanje Beograd - Egina

Autobusko putovanje kreće obično oko podneva. Međutim, pogrešna je predstava da put dugo traje, kada se posmatra u odnosu na razdaljinu. Naprotiv, ovo putovanje brzo protekne, neretko u prijatnom društvu drugih putnika i uz nekoliko usputnih pauza. U udobnom autobusu se može i odspavati, nakon čega sledi buđenje u prelepoj Atini. U luci Pirej je ukrcavanjena trajekt koji plovi do glavnog grada Egine. Nakon manje od sat ipo vremena plovidbe pristaje se u Eginu, glavni i najveći grad istoimenog ostrva. Brojne vikendice duž puta, zajedno sa ponekom vilom, potvrđuju da su Atinjani davno prepoznali blagodeti ovog ostrva, prepunog zelenila i brojnih zasada drveća pistaća zbog čega Eginu još i zovu - Ostrvo pistaća. Ukoliko putujete soptvenim prevozom, ovde možete pronaći detaljno upustvo i patrola do Egine.