Krenite na put bezbrižno | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 17h, subotom 09h - 14h
 

Obaveštenje:

Usled posledica pandemije i reorganizacije posla, obaveštavamo Vas da poslovnica u Belvilu neće raditi u narednom periodu.

Krenite na put bezbrižno


Neka vam uvek pri ruci budu lekovi protiv bolova, probavnih tegoba i alergija, kao i preparati za saniranje rana jer koliko god da vodite računa, ne možete baš uvek da izbegnete povrede i infekcije.
Da vam zdravstvene tegobe ne bi kvarile odmor, dr. Nada Macura, lekarka Hitne pomoči u Beogradu, savetuje da pred put u maloj priručnoj torbi spakujte lekove i preparate za prvu pomoč.

SPREČITE MUČNINE
Ako loše podnosite putovanja, protiv mučnine i povračanja dr. Macura preporučuje „dimigal“. Uzmite ih pola sata pre putovanja, odrasli jednu tabletu, dok je za decu dovoljno i pola tablete.
-Nije loše da na put ponesete struk nane ili grančicu ruzmarina, čiji miris pomaže kod putnih mučnina – savetuje doktorka.
-Biljke malo protrljajte prstima i potom udahnite njihov osvežavajuči miris.

RANU ODMAH SANIRAJTE
Pošto ni na odmoru niste potpuno zaštičeni od povreda, obavezno ponesite i pribor za prvu pomoč. Svaku povredu, napominje dr.Macura, treba odmah da sanirate kako bi se sprečila eventualna zaraza ili preterani gubitak krvi.
-Uvek postoji mogučnost da se rana zagadi i da dodje do trovanja, bilo da se radi o malom ubodu od trna, igle ili eksera – upozorava.
-Lakše povrede, koje manje krvare, plitke posekotine ili ogrebotine dovoljno je da operete sapunom i premažete jodom.
Ranu potom treba da očistite alkoholom ili troprocentnim hidrogenom i da na nju stavite lokalni antibiotik „enbecin“ i sterilnu gazu ili zavoj. U slučaju plitkih posekotina dovoljan je flaster.
-Kod večih ogrebotina nije vam uvek potreban zavoj jer takve rane najbolje zarastaju otvorene.

PROBIOTICI UMIRUJU CREVA
Zbog promene klime, hane i vode na letovanju može doči do trovanja hranom i do dijareje. U tom slučaju dr. Macura savetuje da popijete kapsule „flonivina“ ili „probiotika“. Preporučljivo je da, pored ovih lekova, pijete i čajeve od nane, kamilice ili lipe bez šečera.
-Prilikom povračanja ili čestih stolica gubi se dosta tečnosti, a da bi se ona nadoknadila, treba popiti „nelit“ ili „orosai“ koji se rastvaraju u ohladjenoj prokuvanoj vodi. Ukoliko dijareja traje duže od 24 časa , obratite se lekaru.
Promena mesta boravka, osim dijareje, može da izazove i zatvor. U tom slučaju trebalo bi da popijete sirup „portalak“ ili da pojedete kašiku lanenog semena s jogurtom.
-Ako se uz stomačne tegobe javi i visoka temperatura, odraslima preporučujem da uzmu „febricet“, dok je za decu najbolji sirup „paracetamol“ koji snižava temperaturu i ublažava bolove.

ZAŠTITA OD SUNCA
Na letovanje obavezno ponesite „hipergel“ za kožu i šumeče tablete kalcijuma,preporučuje dr. Macura, zbog eventualnih ujeda insekata, alergija na sunce ili na jod iz morske vode.
-Sunce može da izazove suzenje očiju, a voda infekciju očnih kapaka, pa ponesite „prokulin“ kapi – savetuje. –Pored manifestacija na koži, može doči i do problema s disanjem i tada je potrebno popiti „presing“. Umesto ove tablete može da se koristi i „bronal“, a deci treba dati sirup „fenergan“. Dr. Macura naglašava da antihistaminici uspavljuju, pa vozači ne treba da sedaju za volan ako su popili ove tablete. Takodje napominje da hronični bolesnici na odmor moraju da nose sve lekove koje im je prepisao doktor.

 

PRVA POMOĆ
Evo nekoliko saveta za brzo i pravilno otklanjanje sitnih neprijatnosti na letovanju.
-Ukoliko vam neočekivano jurne krv iz nosa, treba da sednete, glavu malo nagnete napred, čvrsto stisnete nozdrve uz nosnu pregradu i držite tako dva, tri minuta. Za to vreme dišite ravnomerno na usta.
-U apotekama potražite gelove ili tinkture koji ublažavaju zubobolju. Ukoliko ih niste poneli sa sobo, isperite usta čašom tople vode u kojoj ste rastvorili kašičicu sode bikarbone.