Atos | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 17h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Atos

Atos - Sveta gora


Ponekad Atos nazivaju Sveta Gora, po planini visokoj 2033 m koja se uzdiže u blizini južne tačke poluostrva i koja ima status autonomne oblasti vec duže od 1000 godina. Čuvena je po svojim drevnim manastirima od kojih je prvi podigao još 963. Sv. Atanasije. Ovo je deo Halkidikija do koga je najteže doći. Svoj ženskoj čeljadi uključujući i životinje ženskog roda zabranjeno je da idu dalje od Ouranopolisa na monašku teritoriju. Muškarci koji žele da posete ovu oblast moraju tražiti dozvolu Svakog dana 120 Grka i 10 stranaca dobija dozvolu. Da biste mogli da tražite dozvolu obratite se lokalnom turističkom agentu za podrobnije informacije.

sveta gora

Većinu teritorije treceg “prsta” – Atosa, čini monaška država Sveta Gora. Na njoj se nalazi 20 manastira, od kojih je po jedan: srpski, bugarski i ruski, a ostali su grčki. Zanimljivo je da su neki od grčkih manastira nekada bili “u vlasništvu” arhiepiskopija drugih država, ali su iz razloga što u njima vremenom nije ostalo više od 6 monaha, “pretvoreni” u Grčke. Postoji zakon koji nalaže dau manastiru mora aktivno živeti barem 6 monaha, da bi ostao u istom “vlasništvu” – u suprotnom se dodeljuje Grčkoj. Ako uspete da dobijete dozvolu za posetu Atosu, po njemu se možete slobodno kretati od jednog do drugog manastira, gde ćete dobiti hranu i smeštaj kad god vam to zatreba. Za one koji dobiju dozvolu, a vole da planinare, na krajnjem jugu poluostrva nalazi se vrh Atos visine 2030 m.

I bez dozvole možete posetiti treci "prst", ali samo do mesta Uranopolis. Iza njega prestaje svaki asfalt, kao vrsta “obaveštenja” da dalje ne možete, osim u slučaju da imate odobrenje za posetu Svetoj Gori. Sveta Goraje jedina monaška država na celom svetu. Znameniti Vladika Nikolaj Velimirovic o Svetoj Gori kaza: "Carstvo bez krune. Država bez vojske. Mudrost bez skole. Kuhinja bez mesa. Bogatstvo bez novca. Zemlja bez zena".

Kazu da kada se gleda sa Meseca svetli (to su navodno tvrdili kosmonauti koji su sleteli na mesec da se jedino vidi Kineski zid i Sveta Gora koja svetli). Atos je inače sa svojih 2033 m visine najvisi vrh Grčke. Kažu da oni koji stoje na vrhu Atosa vide 3 sata ranije Sunce od onih koji se nalaze u podnožju. A senka Atosa se vidi i na ostrvu Skiatosu (sto u prevodu znači senka Svete Gore). Inace u Grckoj sve sto je novo staro je oko 2000 godina. Eto kako je vreme relativan pojam!

Manastirsko imanje Kakovo

kakovo

U korenu Atosa, desetak kilometara pre turističkog mesta Jerisos (Ierissos), sa desne strane se nalazi drvena tabla sa natpisom: Kakovou (Kakovu). Skrenite do drvene kapije i ućite u ogracđn prostor gazdinstva manastira Hilandar. Monasi ovde uzgajaju ono što oko Hilandara, zbog manjka prostora, ne mogu da zasade. Zanimljiva je i naša poseta hilandarskom imanju Kakovo, koje se nalazi van Svete Gore i gde nas je starešina imanja dočekao sa hladnom vodom u limenim, orošenim bokalima i ratlukom. Okolo sve maslinjaci i karakteristican zvuk cvrčaka. Interesantna je i priča kako je naša crkva došla do ovog imanja koje ima preko 1700 ha. Naime, jedan turski aga nije mogao da ima decu i čuo je za čudotvornu lozu koja raste na grobu Svetog Simeona na Hilandaru, za koju vlada verovanje da pomaze bračnim parovima da dobiju decu. Posle godinu dana je turski aga dobio sina i u znak zahvalnosti prvo je hteo da sina pokloni manastiru Hilandar, a kada su monasi to odbili, on im je darivao to imanje, koje je nekada bilo preko 2000 ha. Na imanju postoji ribnjak, pilana (posto je 1600 ha pod sumom), maslinjaci, mala crkvica. Prelepo Prošetajte se po vrtu, pogledajte malu crkvu i ribnjak, a zatim se vratite na put prema Atosu.

Božanski grad - Uranopolis

uranopolis

Uranopolis je veoma simpatičan primorski gradić. Sa mnoštvom privatnih kuća ukrašenih obiljem zelenila, za nas je bio pravo otkrovenje, s obzirom da u našim turistickim agencijama, kao destinacija skoro da i ne postoji. U njemu postoje veči hoteli, ali se oni nalaze uglavnom na obodima grada. Na rtu, u centru, nalazi se obeležje ovog grada – Kula. Visoka, četvrtasta, kamena gracevina iz XIV veka, na vrhu ima krov od crepa i nekoliko “isturenih” i natkrivenih balkona. S obzirom da je relativno skoro pretvorena u muzej, za 2€ po osobi, u njoj možete videti zanimljiv srebrni i zlatni nakit, keramiku, kao model manastira Vatopedi (na Atosu), u cijem vlasništvu je kula nekada bila. Krov i drvene oplate unutar kule, dodate su u XIX veku.

Nakon obilaska Uranopolisa predlažemo posetu ostrvu Amuliani. Zato se vratite putem 10-tak km ka severu, u malu luku kod Tripitija, i sacekajte na trajekt koji vozi na ostrvo Amuliani. Za 1€ po osobi, a 7,5€ za auto (u jednom smeru), putovacete 25 minuta do glavnog mesta na ostrvu. Trajekt saobraća na svakih pola sata, u oba smera, a poslednji polazak sa ostrva na kopno je u 19.30, u letnjem periodu. Većina putnika za ostrvo su Grci – izgleda da stranci nisu dovoljno obavešteni. Ostrvo je dugo nekoliko kilometara, a široko oko 2 km. Čim stupite na tlo, proćite putem kroz glavno mesto, preko brdašca na drugu stranu ostrva – onu koja gleda ka Sitoniji. U roku od 7-8 minuta, videćete veliki parking, jezerce i prelepu, veliku pečanu plažu “Golden beach”. Na njoj se možete okupati, odmoriti, a i osvežiti u veoma zanimljivom kafiću u africkom stilu, koji se nalazi na desnom kraju plaže, podno brda, skoro u steni.

Ako ste suviše pocrveneli da biste se još pekli na plaži ili jednostavno želite da radite nešto drugo, krajnje je vreme da iznajmite kola. Spisak ruta kroz slikovite predele iz sve četiri oblasti (Severna oblast, Kasandra, Sitonija i Atos), vozeći se njima upoznacete ono najlepše što nudi priroda Halkidikija pogledate ovde.