Rute | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 17h, subotom 09h - 14h
 

Rute


1. Ruta: Galatista – Paleokastro –planina Holomontas – Taksiarhis – Arnea – Megali Panagiá – Pirgadikia (80 km) severna oblast

Put prolazi preko planina i kroz šume, prema moru. Polazi se iz Galatiste, poznatoj po crkvama i kuli iz 14. veka, koja se uzdiže nad velikom dolinom. Posle Paleokastra put se penje ka gustom šumom pokrivenom vrhu planine Holomontas.Tu ima 20-tak pešackih staza. Možete dobiti planinarski vodic u bilo kom lokalnom hotelu - na engleskom i nemackom. Možete pešice poci do vrha planine i diviti se neverovatnoj panorami. Možete zastati u obližnjem selu Taksiarhisu da probate ukusne divlje pecurke. Ostavivši za sobom Taksiarhis uživacete u svežem vazduhu vozeci se kroz šumu celim putem do Arnee. Budite spremni da vidite divlje svinje koje lutaju šumom. Arnea je živahno slikovito planinsko mestašce. Posle Arnee, put prolazi blizu Megali Panagiá, najstarijeg sela na Halkidikiju cuvenog po zakopanoj ikoni Bogorodice koja je otkrivena 1860. nakon što je jedna žena iz tih krajeva o njoj sanjala. Put se završava u Pirgadikiji, letovalištu sa divnom plažom koja se pruža nekoliko kilometara na istok.

2. Ruta: Poligiros – Vrastama- Ormilia – Olintos (43 km) severna oblast

Ovaj put ce se svakako dopasti i ljubiteljima prirode kao i zaljubljenicima u istoriju. Polazište je glavni grad Halkidikija, Poligiros i ide se glavnim putem u pravcu Vrastama. Ovde, na visokim obroncima Holomontasa, možete posmatrati prirodu i obale sva tri poluostrva. Nakon Vrastama, put se spušta kroz doline i pored stenovitih planinskih vrhova, polja i beskrajnih maslinjaka, do Ormilie, seoceta, cije se stanovništvo bavi poljoprivredom. Tu na centralnom trgu, pod platanima je nekoliko kafica. Produžite zatim do Olintosa, sela u kome se održava trodnevna svetkovina na otvorenom i festival

maslina, pocev od 20. jula u cast proroka Elije. Tokom cele godine posetioci mogu videti ostatke drevnog grada Olintosa, brojne mozaike, poplocane puteve. Ako produžite 4 km na sever zemljanim putem, videcete 15 m visoku Marijaninu kulu na vrhu brda, a koja potice iz 14. veka.

3. Ruta: Ierisos – Olimbiada (32 km) severni Atos – obala severne obale

Ovo je klasicna opuštena vožnja duž obale zaliva, koja pocinje u Ierisosu, poznatom ribarskom mestu. Pre nego što zapocnete vožnju nemojte propustiti priliku da se pocastite tek ulovljenom ribom iz zaliva ili da prošetate lukom. Kad krenete putem pored obale, kroz šumovit kraj tokom prve polovine trase, ne zaboravite da zastanete kod 15 m visoke drevne kule Kruna (Krouna), na 2 km od Ierisosa. Kad stignete do mesta Stratoni možda cete poželeti da skrenete od obale 9 km u pravcu sela Stagira. Tu možete videti cuvenu skulpturu Aristotela koja stoji na istaknutom mestu. Od mesta Stratoni put se penje i pogled na more postaje sve lepši. Kad ponovo krenete uz morsku obalu naici cete na skrovite uvale uz koje se uzdižu visoka zelena brda. Pre nego što dodjete do Olimbiade, kod mesta Vinia, nalazi se arheološko nalazište, drevni grad Stagira, u kome je rodjen Aristotel. Olimbiada, u kojoj se završava put, je poznata po školjkama . Ako možete svratite u selo 7. jula na godišnju svetkovinu školjki (pocinje u 7 sati uvece).

4. Ruta: Kalitea – Nea Fokea (8 km) Kasandra

Kratka vožnja duž ivice šume tokom koje uživate u pogledu na more i pešcanu obalu. U mestu Afitos možete posetiti staro selo i crkvu Agios Dimitrios (Sv. Dimitrije) iz 19. veka, a u mestu Nea Fokea ocuvanu kulu Agios Pavlos (Sv. Pavla) iz 14. veka. Nea Potidea je na 10 km severno od mesta Nea Fokea, u kome se nalaze ostaci utvrdjenja koje je nekad razdvajalo poluostrvo od ostalog dela Halkidikija. Kanal Potidea se spominje još u 1. veku, a u svom današnjem obliku postoji od tridesetih godina 20. veka.

Tajna pecina Sv. Pavla je mala pecina podalje od glavnog puta za mesto Nea Fokea, preko puta luke u kojoj je kula Sv. Pavla. Lako možete prevideti pecinu. Pogledajte preko crvene, drvene ograde u malo dvorište u kome cete ugledati jedno drvo i prednji zid bele crkve koja je podignuta pored ulaza u pecinu. Pažnja, pecina nije za one koji pate od klaustrofobije. Ako želite da podjete ovom 20 m dugom stazom ispod zemlje, pecina je tako uska da cete u jednom delu morati da puzite. Medjutim, neophodno je proci taj deo da bi se došlo do cuvenog izvora. Legenda kaže da kada je Sv. Pavle pobegao iz Ierisosa, prošao je kroz podzemni tunel koji se završava tu kod mesta Nea Fokea, gde je poceo da krišom krštava prve hrišcane.

5. Ruta: Kriopigi – Furka (Fourka) – Posidi (18 km) Kasandra

Ovaj put vas vodi sa istoka na zapad Kasandre, preko vrhova brežuljaka pokrivenih livadama i pored visokih stabala. Prolazi pored divnih sela Kasandrina, Furke i Kalandre. Kada dodjete do puta koji vodi od Kalandre do Posidija, krenite zemljanom stazom na desno (oko 1 km) da biste posetili malu crkvu Bogorodice (Panagia) iz 17. veka koja se nalazi na vrhu brda. Svetionik Posidija je nešto dalje od seoceta, na dugackoj plazi cija voda je kristalno cista.

6. Ruta: Hanioti – Nea Skioni (8 km) Kasandra

Krivudav planinski put sa koga se pruža spektakularan pogled na šumom pokrivene padine i more. Bogorodicina crkva (Panagia) iz 17. veka, se nalazi na 2 km od mesta Nea Skioni cije se divno dvorište pruža prema moru.

7. Ruta: Nikiti – Kalamitsi (57 km) Sitonija

Ovaj put vas vodi duž zapadne obale Sitonije, u nivou mora i visoko kroz bujnu vegetaciju, vinograde, pored stena neobicnih oblika i beskrajnih pešcanih plaža. Nikiti je interesantno staro selo skriveno

izmedju niskih brežuljaka. Svake godine, poslednje nedelje jula, hrabri Grci i stranci preplivavaju zalivToroneos (Kalitea – Nikiti 24 km). Pošto ste napustili Nikiti skrenite desno posle 1 km. Produžite 2 km i doci cete do crkve Sv. Sofronija iz 5. veka. Dalje niz put je Neos Marmaras i kad stignete do tog mesta skrenite do seoca Partenon da biste uživali u interesantnoj arhitekturi i slikovitom pejzažu. Kad produžite ugledacete zemljani put kroz šumom obrasle padine. Podjite ovim putem do vrha planine Itamos sa koje se pruža pogled na ceo Halkidiki. Kada se vratite na glavni put, ostavivši Neos Marmaras iza sebe, proci cete kroz vinograde na planini Meliton odakle poticu vina poznata i izvan Grcke. U nastavku puta dolazi se do malog sela – letovališta Toroni i istoimenog dugog zaliva. Na južnom kraju, na

malom poluostrvu leži zamak Lekifus (Lecythus) koji potice iz vizantijskog perioda. Dalje od mesta Porto Kufo (Porto Koufo) (prirodna luka i marina) pocinje razudjeni i uzbudljivi pejzaž jugoistocne Sitonije. Divan vidik se pruža sve do lepog seoceta Kalamitsi na obali mora. Još 10 km na sever stiže se do mesta Sikia, ljupkog starog mesta koje vredi istražiti.

8. Ruta: Sarti – Agios Nikolaos (40 km) Sitonija

Ovaj put prolazi duž strmih strana planine Itamos na istocnoj obali Sitonije. Oštre krivine vode kroz gustu šumu i pored usamljenih pešcanih plaža. Drugi deo je lakši za vožnju i prolazi pored lepih plaža na koje se može svratiti.