Letovanje -> Letovanje Turska -> Ajvalik

Ajvalik - voćnjak dunja

Ajvalik hoteli letovanje 2015

Letovanje Ajvalik

Regija Ajvalik locirana naspram grčkog ostrva Lezbos, predstavlja zaliv i arhipeag sa oko 30 ostrva i školja,nalazi se na istoj geografskoj širini sa Larisom i Meteorima na suprotnoj strani egejskog mora u Grčkoj.


Ajvalik hoteli i vile leto 2015:

/

Grad Ajvalik, koga su još Rimljani formirali, imao je uzbudljivu prošlost tokom svoje istorije Mnoge su vojske njime protunjale menjujći pri tome često gazde, ali i mnogi gusari su tu nalazili svoje utočište zbog izuzetnog geografskog položaja i prirodnog zaklona.

Grad i luka tipične grčke arhitetkture ribarskog grada, uskih primorskih ulica, sa pravoslavnom crkvom koja dominira, trgovačkom i zanatskom četvrti grada, bezbroj restorana i živopisnom ribljom i zelenom pijacom, zadnju promenu vlasnika doživeo je 1922.g do kada je pripadao Grčkoj i kada je mirovnim sporazumom posle Grčko - turskog rata (1920-1922) dodeljen Turskoj, posle čega je usledila i razmena stanovništva.

Danas ovaj grad predstavlja kulturno-administrativni i privredno-trgovinski centar regije sa preko 65.000 stanovnika čuven po priozvodnji maslinovog ulja,jedno od najboljeg u svetu,pamuka,pistaća, kvalitetnog vina i po razvijenoj tekstilnoj industriji.Međutim, ipak turizam je taj koji preuzima primat u razvoju regije. Sa turističkim naseljem Sarimsakli kao nosiocem razvoja ove delatnosti i preko 150 hotela, Ajvalik spada u najznačajnije letovalište na severu turskog dela Egejskog mora, najpopularnije kod žitelja 15. milionskog Istanbula,ali u zadnjih nekoliko godina i kod stranih gostiju iz Nemačke, Austrije,Mađrske, Poljske i Srbije koji posećuju ovu regiju u sve većem broju.

Zbog izuzetnih klimatskih karakteristika, Ajvalik je prvi u Evropi i drugi u svetu po preporukama Svetske organizacije za zdravstvo u pogledu lečenja disajnih organa kod dece i odraslih sa procentom vlažnosti vazduha od svega 0,5% te samim tim predstavlja i pravu vazdušnu banju.Iz ovih razloga velika su ulaganja Nemačke u izgradnju stacionara za obolele od ovih bolesti,a reko-nstrukcijom postojećeg vojnog aerodreoma(17 km ) u civilni,regija Ajvalik će još više dobiti na značaju.

Udaljenost Ajvalika od lokaliteta: Pergamon 65 km, Izmir 155 km,Efesa 250,Troja 170 km,Lezbos 13 milja.

Koloritan ribarski gradić Ajvalik smešten je na obali Egejskog mora, oko 50 km severno od Pergamona-drugog po važnosti arheološkog lokaliteta u Turskoj,145 km od Izmira,a najbliži aerodrom udaljen je 165 km.. Ajvalik leži u parku prirode na padinama brda tačno naspram grčkog ostrva Lezbos. Izgrađen je između poluostrva Hakkibei i zaliva i arhipelaga Ajvalik sa 21 nenaseljenim i 1 naseljenim ostrvom (Džunda) koje upravo od pučine zaklanja Ajvalik. Turistička oaza sa vinogradima,maslinjacima i vremešnim kamenim zgradama daju pečat prepoznatljivosti Ajvaliku zajedno sa tornjevima grčkih crkava i dimnjacima zidanim od cigle koji se uzdižu iz nekadašnjih,davno zatvorenih radionica za izradu maslinovog ulja.(neke od njih su danas galerije,taverne,restorani)Ajvalik i danas važi kao grad u kojem se pravi najbolje maslinovo ulje u zemlji.Na glavnom gradskom šetalištu uz more brojne su privatne radnje koje neguju tradiciju iz munulog doba.Tu bse mogu pazariti razne sorte maslina i razni proizvodi od ove kulture za koju se kaže da se sadi da bi je unuci brali.Današnje,tursko ime grada ima isto značenje kao i nekadašnje e grčko (Kydonaie), “voćnjak dunja” kojih je po pričama starijih žitelja bilo puno na obližnjem brdu iznad Ajvalika.. Druga priča kaže da je naziv Ajvalik izveden iz imena aiva za morskog ježa čije je stanište u zalivu Ajvalik.

U središnjem delu grada smeštena je ribarska luka, ali i 20-ak crkava, od kojih je većina vremenom prepravljena u džamije. Tako je današnja Saatli džamija nekadašnja crkva Sv.Jovana,Cinarli džamija crkva Sv.Đorđa,džamija crkva Sv.Nikole..

Ponegde i danas u gradu ,među starijim meštanima može se čuti grčki jezik, jer je nekada grad skoro potpuno bio naseljen Grcima. Prema predanju neznani sveštenik iz Ajvalika spasao je Gazi Hasan pašu i vojnike tokom bitke na Češmama posle čega je zahvalni paša dodelio autonomiju Ajvaliku i načinio ga velikim kulturnim središtem Osmanske imperije. Mirovnim Sporazumom o razmeni stanovništva između Grčke i Turske potpisanim u Lozani(posle rata: 1920 - 1922), Kemal Ataturk priključuje Ajvalik Turskoj a oko pola miliona Grka emigrira ,najviše na Halkidiki,dok u grad dolaze Turci sa Krita,Sandžaka,iz Bosne,Mitilene i Egejske Makedonije.

U dugoj i bogatoj istoriji Ajvalika tragove su ostavile,rimska,grčka,turska kultura a sam grad stotinama godina unazad nije bitno menjao svoju arhitekturu.

Zahvaljujući vrhunskim klimatskim uslovima Ajvalik je nominovan od strane Svetske zdravstvene organizacije kao prvi u Evropi i drugi u svetu za lečenje disajnih organa i dece i odraslih jer je postotak vlažnosti vazduha ovde samo 0,6 % pa je istovremeno i vazdušna banja.Imajući u vidu značaj i pogodnosti koje nudi letovalište za obolele u toku je izgradnja zdravstvenog centra i preuređenje vojnog aerodreoma(17 km ) u civilni,čime će čitava oblast Ajvalik još više dobiti na važnosti.

Letovanje Ajvalik - Atrakcije

Na 8 km južno od Ajvalika,nalazi se najviše mesto u regiji zvano – Šejtan Sofrasi (Şeytan Sofrası - “Đavolja trpeza”)na platou koji je formiran na mestu davno ugašenog vulkanskog grotla,samo brdo je zapravo nastalo od lave i liči na okrugli sto.,.Đavolja trpeza je poznata po spektakularnom pogledu na okolinu i najpogodnije mesto za fotografisanje zalaska sunca. Brdo tik uz Šejtan sofru nosi naziv Tavsan Kulaklari (Zečije uši) jer stene izgledaju upravo kao zečije uši.Prema lokalnoj legendi na vrh ovog brda nogom je stao djavo što dokazuje otisak stopala u steni koji je danas ogradjen i predstavlja atrakciju za posetioce.Đavo je hteo da da pojede Ajvalik sto bi se i dogodilo da istog dana nije susreo mladu devojku u koju se zaljubio.Ona ga je zamolila da poštedi ovu prelepu oblast što je đavo,njoj za ljubav i učinio.Naspram grada Ajvalika,s one strane zaliva smešteno je poluostrvo Alibej, popularno – Ćunda (Alibey - Cunda).Sve do izgradnje prevlake i mosta 1964. godine kojim je ovo „ostrvo lepih mirisa“ povezano sa kopnom , Džunda je bilo ostrvo.Danas ostrvo površine 24 km 2 važi za turističku atrakciju sa tipičnim ostrvskim naseljem starogrčke arhitekture i crkvom Sv.Nikole koja dominira ostrvom..Ostrva Džunde i Lale Adasi spojeni su prvim mostom između 2 ostrva u Turskoj.
U Ajvaliku seod Septembra 1998 godine nalazi Međunarodna muzička akademija sa majstorskim kursevima za violinu,violončelo i violu.Akademiju pohađaju studenti iz čitavog sveta i koriste priliku da uče od stručnjaka.
Crkva Taksiarhis je u centru Ajvalika..Prema natpisu otisnutom na spoljašnjem zidu građena je 1844 god.Crkva je sagrađena u vizantijskom stilu,doseže visinu od 16 m a zvonik 30m.Unutrašnji zidovi su od mermera sa portretima svetaca i slikama o životu Isusa Hrista.Središnji deo crkve podupiru 4 mermerna stuba međusobno povezana lukovima.

Letovanje Ajvalik - Plaže

Plaža Altinova čuvena je i omiljena kod turista zahvaljujući svetlucavo zlatnom pesku i prozirno čistom moru.Daje odlične uslove za piknik,udaljena je svega 13 km južno od Ajvalika..Pristup i korišćenje plaže je besplatno a pogoduje za ronjenje surfovanje i jedrenje..
Plaža Sarimsakli(Garlic beach)je jedna od dve najduže plaže u Turskoj,“načičkana“mnoštvom kafića,barova,taverni i mini marketa,na plaži se može iznajmiti oprema za vodene sportove.Sarimsakli plaža pokrivena je karakterističnim belim peskom,ima dužinu od gotovo 7 km,širina iznosi oko 100 metara.Apsolutno je bezbedna i nosilac je sertifikata Svetske zdravstvene organizacije za lekovitost peska.
Plaža Badavut (Sahinkaia) nalazi se ispred Sarimsaklija,između puta i borove šume.Tokom letnje sezone lokalni ribari nude svoj dnevni ulov-svežu ribu.Plaža Badavut je raj za surfere jer su bočno od plaže smeštene dve planine sa kojih duva vetar pogodan za jedrenje.

Letovanje Ajvalik - Izleti

Fisc picnic-Jednodnevni izlet -krstarenje brodom duž zaliva Ajvalik sa obilaskom neke od egzotičnih plaža,kupanje na otvorenom moru i posetom nekom od 23 ostrva iz arhipelaga sa neograničenom konzumacijom hrane i pića u sklopu ručka na brodu, uz živu muziku. Vremensko trajanje izvođenja izleta je 5-6 sati,uz animaciju na srpskom jeziku.
Ostrvo Lezbos (Midilli-tur.)Ne propustite priliku da posetite ostrvo znano po okamenjenoj šumi,termalnim izvorima,maslinovom ulju i uzu (od 100 % uza u Grčkoj,oko 70 % proizvede se ovde).Lezvos je od luke u Ajvaliku udaljen 13 milja a vožnja trajektom uobičajeno traje 2 sata.
Ostrvo ima ukupno 370 km obale,a njegova lepota je osim pesnika Safo inspirisala i mnoge druge poete pa i grčkog kniževnika Odiseasa Elitasa dobitnika Nobelove nagrade za književnost koji je rođen ovde. Ronjenje-Ajvalik je jedan od najvažnijih centara za ronjenje u Turskoj,u smislu bogastva i raznovrsnosti podvodne flore i faune.Poznat je po belim i crvenim koralima(Gorgonia),a na oko 60 mesta mogu se pronaći koralni grebeni što ga čini atraktivnim za ronioce iz čitavog sveta. Ajvalik ima 4 ronilačka centra koji su prošle godine ugostili oko 5000 ronilaca.
Efes čuvena antička metropola sa veoma dobro očuvanim zgradama i kamenom popločanim ulicama.Rim istoka,grad posvećen boginji meseca,zveri i lova,Artemidi,Apolonovoj sestri bliznakinji.Efes se pominje u Bibliji na nekoliko mesta (Poslanica Efežanima,Dela Apostolska,Apokalipsa)U Efesu je Sveti Pavle živeo dve godine i u njemu napisao 4 poslanice..U današnje vreme Efes je najočuvaniji drevni grad Male Azije Obilazak Odeona, Mramorne ulice,Artemidinog hrama,(jedno od 7 svetskih čuda),Dvostruke crkve,Hadrijanovog hrama, ulice Kariatida, javnog WC-akupatila, apoteke, Celzijusove biblioteke, javne kuće, Amfiteatra… Pergamon-„Prva Atina“nalazi se na 45 km od Ajvalika i jedan je od najznačajnijih i najvećih arheoloških lokaliteta u Turskoj.Obilazak nalazišta i drevnog grada (sedište Etrurskog carstva( III-II vek p.n.e)počinje posetom Akropolju do kojeg se dolazi žičarom, Trajanove biste, Biblioteke, podzemne Galerije sa kavezima za divlje zveri, impresivnog amfitetara, Dionisovog teatra i Zevsovog oltara. Zatim poseta fabrici gde će nas sačekati turska baklava i čaj, te razni ukrasni predmeti i nakit izrađeni od srebra,zlata i onixa- poludragog kamena . Potom sledi obilazak čuvene bolnice i mionumentalnog kompleksa banje Asklepion, u kojem je radio i slavni antički hirurg Galen i lični lekar Marka Aurelija. Odlazak do čuvene bolnice Asklepion, gde ćemo saznati kako je izgledalo lečilište u antičko doba Asklepion je bio Bog lečenja i predanje govori da se svi bolesnici radi izlečenja mogu okupati na svetom izvoru.Potom će im se u snu prikazati Asklepion i reći im kako da zacele svoju bolest. Pergamon je rodno mesto jednog od najčuvenijih rimskih lekara i filozofa grčkog porekla , Klaudije Galen (ili Galen iz Pergamona).. Ono po čemu je Pergamon najpoznatiji je svakako, antička biblioteka i podloga za pisanje pergament koja nosi naziv po ovom gradu.Pergamon se pominje kao grad u kojem se nalazila jedna od 7 crkava pomenutih u svetom pismu.
Izmir-Raniji naziv grada bio je Smirna,a današnji grad nalazi se u egejskoj provinciji koja ima najbilje klimatske uslove u celoj Turskoj.Zbog takve blage,celogodišnje klime Izmir je poznat kao „Belle“i kao grad vetra..
Treći po velicini grad u Turskoj,Homerov rodni grad,ima veličanstvenu prošlost.i veliku kulturnu baštinu. Po predanju grad je osnovao Tezej i nazvao ga po svojoj ženi, Amazonki.Obilazak Sahat-kule, tvrđave Kadifekale koju je sagradio Aleksandar Veliki,. centralnog izmirskog trga i Kemer alta, najpoznatijeg bazara (na otvorenom) u Izmiru na kojem se ne pazare samo čuveni zacini iz Smirne vec i predmeti od kože, tekstila i zlata po pristupačnim cenama.
Troja-Ovaj značajan arheološki lokalitet i antički grad sa liste UNESCO-a opisao je Homer u herojskom epu Ilijada.Po predanju osnovao je je kralj Tros,a bila je upravni grad države Trojade na Helespontu.Širom sveta znana je po ratu koji se dogodio 1193. do 1174 god.p.n.e.koji su protiv Troje i kralja Prijama započeli grcki vladari Odisej,Ahil,Agamemnon, Diomed Menelaj, a sve zbog lepe Jelene koju je oteo trojanski princ Paris.
Nakon decenije opsade, Grci najzad uspevaju da osvoje i potčine Troju, smislivši lukavstvo sa drvenim konjem u kojem su bili skriveni najsposobniji grcki heroji a kojeg su Trojanci naivno uvukli iza gradske utvrde.Na ulazu je pano sa mapom lokaliteta sa ucrtanim pešačkim stazama,i maketa koja prikazuje boj. Najveća atrakcija je trojanski konj(izrađen od drveta) koji fascinira impozantnom veličinom i u čiju unutrašnjost može da stane na dva nivoa oko 50 turista.

Letovanje Ajvalik - Zabava

Šoping u Ajvaliku je pravo zadovoljstvo.Brojne su prodavnice i magazini koji nude od „igle do lokomotive“- kožnu galanteriju,suvenire,začine,biljke,keramiku,nakit i tepihe. Veština cenkanja je naročito bitna i dodaje zabavnu draž činu kupovine.Turski tepisi i ćilimi imaju fantastične dezene,ručno su izrađeni i veoma lepo se uklapaju u svaki dom.
Na rivijeri možete uživati u šoljici čaja od žalfije ili turske kafe,ćaši Efes piva i u Ajvalik tostu,lokalnom specijalitetu (sendvič sa sirom,kobasicom,kisleim krastavcem,majonezom i paradajzom).Preporučujemo da oprobate i dagnje (tava midie) i kalamari (lignje). Ajvalik je mesto u kojem se može dobro pazariti,naročito četvrtkom kada je pijačni dan. Za one koji od letovanja očekuju nešto više,pa osim odmora vole avanturu i egzotiku brojni su mini barovi sa povoljnim cenama pića.Čitavom dužinom plaže proteže se korzo pa se u marketima može pazariti piće jeftinije negoli na plaži. Neretko u barovima izlaze u susret turistima iz Srbije, pa puštaju CD sa našom muzikom,naročito zato što je dobar broj vlasnika barova poreklom sa naših prostora.i govore srpski. Dobar provod u Ajvaliku može se doživeti kafeima,noćnim klubovima i diskoteci na pučini – party na usidrenom brodu sa muzikom i igrom do ranog jutra.
Ljubiteljima imtenzivnijeg noćnog života i zabave predlažemo odlazak do Sarimsaklija u kojem će pronaći više barova.

Ostrvo Džunda

U pripremi

Šejtan Sofra

U pripremi