Letovanje -> Letovanje Turska -> Letovanje Čanakale

Letovanje Čanakale

Letovanje Čanakale

Letovanje Canakale

Letovalište Čanakale (čanak=posuda, kale=tvrdjava u prevodu sa turskog) smešteno je na severozapadu Turske duž moreuza Dardaneli (raniji naziv Helespont) koje deli Evropu i Aziju. Severni deo moreuza usmeren je ka Mramornom moru a južni ka Egeju i Mediteranu. Vizantijci su mu nadenuli ime po mitološkom kralju Dardanu, Dardanellia iz kojeg je izveden engleski naziv Dardaneli. Čanakale je kao i Istanbul grad koji leži na dva kontinenta Evropskom i Azijskom, i najbliži veći grad epske Troje (Ilium=starogrčki, Truva=turski) iz mikenske kulture. 1462 godine shvatajući strategijsku važnost grada Fatih Sultan Mehmed gradi tvrdjave na obe strane moreuza i tako stavlja isti pod nadzor i kontrolu. Tokom Prvog svetskog rata u blizini Čanakalea vodila se Galipoljska bitka jedna od najžešćih u istoriji. Grad Čanakale je administrativno i upravno središte poluostrva "Biga Yarimadasi" i od Beograda je udaljen 985 km.


/

/

/

Letovanje Čanakale - Atrakcije

Jedna od najzanimljivijih atrakcija u gradu je Trojanski konj – nalazi se na samoj obali u Čanakalama koji je drvena rekonstrukcija korišćena u istorijskom spektaklu - filmu Troja iz 2004 godine. Dopremljen je iz Holivuda da nadgleda grad i more.


Nasuprot trajektnog pristaništa uzdiže se sahat kula koju je sagradio italijanski trgovac i počasni konzul Emilio Vitali 1897. godine. Kula je zidana od kamena iz Ajvalika a na sve 4 strane ima sat. Još napred, na trgu Republike postavljen je gigantski top koji se upotrebljavao u borbama 1915. godine. Znamenitost grada je i zgrada rektorata s kraja XIX. veka u kojoj je danas Kulturni centar. Grad Čanakale ima Arheološki, Pomorski i Vojni muzej (nalazi se u tvrđavi Čimenlik koja je pretvorena u muzej). Vremešne kuće nanizane duž glavih ulica većinom su preobraćene i renovirane u magazine i restorane.


Ranije je ovaj region bio čuven po bogatoj grnčarskoj tradiciji a sada se mali broj porodica bavi tim zanatom, izrađujući suvenire. U okolini Čanakalea su i neke od prirodnih retkosti: mineralni potoci i banje sa termalnom vodom za koju se smatra da je čudotvorna jer leči kamen u bubregu. Ribarstvom se bavi znatan broj porodica a ovoj delatnosti pogoduje kristalno bistra voda . Čanakale sa okolinom je bio poprište raznih bitaka još od Trojanskog pa sve do I Svetskog rata.


1463. godine sultan Mehmed II, zbog bojazni da Mlečani ne zauzmu Carigrad na Dardanelima je sazidao dve tvrđave – Kilitbahir (na evropskoj strani) i Čimenlik (azijska strana ). Danas trajekti svakodnevno saobraćaju izmedju ove dve strane moreuza koji je dug oko 38 milja (60 km), a mestimično širok od 1,3 - 6 km, zanimljivo je da voda teče u oba pravca, površinski od Mramornog mora ka Egeju i obrnuto podvodnim, dubinskim strujama. Većina posetilaca boravak u Čanakalama iskoriste da bi posetili bojna polja Galipolja iz Prvog svetskog rata na kojima je 1915. godine Kemal Ataturk predvodio odbranu Turske - naslednice Otomanske imperije od invazije savezničkih snaga (Engleske sa drugim silama Antante) koje su nameravale da zauzmu Istanbul i moreuz Dardanele čime bi kontrolisali "morska vrata" Rusiji. Pokušaj i borbe su trajale 9 meseci a procenjuje se da je poginulo ukupno 250.000 vojnika zaraćenih strana. Većina je pokopana na obližnjim grobljima. Na dan 25 Aprila svake godine održava se pomen poginulim borcima. U Turskoj je ova vojna operacija znana kao "Bitka kod Čanakala", u Americi kao "Dardanelski pohod" dok izvori u Francuskoj, Australiji i na Novom Zelandu beleže kao "bitku na Galipolju".


Troja


Izuzetna atrakcija ove regije nalazi se na udaljenosti od oko 30 km od grada Čanakale, na brdu Hisarlik, dobro znani grad kralja Prijama - Troja kojom kao da i danas odjekuju trube Ahajaca i uzvik prpročice Kassandre: "Ne veruj Danajcima kad poklone donose". Troja je stara više od 4000 godina, osnovao ju je Dardanov unuk Tros, i poznata je kao prestonica drevne grčke pokrajine Troada i središte drevnih civilizacija, ali i po boju opevanom u Homerovim epovima Ilijadi i Odiseji. Drevnu Troju u modernoj istoriji pronašao je nemački arheolog Šliman oko 1870 godine. Troja čuva legendu o lepoj Jeleni koju je oteo trojanski princ Paris pa je počeo veliki rat izmedju Ahejaca i Trojanaca. Posle nekoliko godina ratovanja Ahejci su se dosetili da u grad upadnu koristeći se lukavstvom - konjem koga Trojanci, ne sluteći na obmanu prihvataju kao dar bogova. Unutar šupljeg drvenog konja kojeg je napravio Epej bili su hrabri grčki vojnici pod vođstvom legendarnog Odiseja kralja Itake. Legenda kaže da su Trojanci izgubili grad a Grci svog najvećeg heroja, poluboga Ahila, koga ubija Paris. Grad je sačuvan u 9 slojeva iz raznih vremenskih era a za sedmi sloj se smatra da je opevan u rimama slepog pesnika Homera.


Asos (Behramkale) nalazi se 87km južno od Čanakalea, i važan je istorijski gradić. Sa svojim položajem na eruptivnoj steni poseduje spektakularan pogled na Egejsko more i ostrvo Midilli. Otkriven je 1879 god. i u njemu je živeo Aristotel dok je ovde 3 godine vodio filozofsku školu. Slepi pesnik Homer ga je pominjao u svojim pesmama kao i čuveni grčki geograf Strabo. Danas se na lokalitetu mogu opaziti ruševine akropolja, gimnazije, teatra, agore, a tu su i crkve i Murat Hudavendigar džamija.


Ne propustite posetu Arheološkom muzeju koji se nalazi uz autoput za Izmir, na čijem se tlu odigrala legenda o Heri i Leanderu.


Gokceada (raniji naziv Imroz) je najveće ostrvo u Turskoj (280 km²), smešteno na najzapadnijoj tački Turske, severozapadnom delu Egejskog mora, na ulazu u Saroski zaliv. Ostrvo predstavlja jedinstvo prirode i prošlosti u malom: znano je u svetu kao ostrvo sa velikim brojem izvora pitke vode, tu su manastiri, crkve, džamije. Priroda je predivna kao stvorena za piknik, pa su u tom smislu poznata mesta Tepekoy Cinaralti i Marmaros. Administrativni centar ostrva je grad Cinarli (znan i pod nazivom Gokceada Merkez) i udaljen je na 7 km od obale. Zaljubljenicima u windsurfing predlažemo odlazak na plažu Kefalos koja se radi snažnog vetra uvažava odličnim mestom za ovu sportsku disciplinu. Plaže su uglavnom peščane najduža i najomiljenija na ostrvu je plaža Pinarbasi. U neposrednoj blizini je i prvi podvodni park u Turskoj, park Bluebay.


Bozcaada


Ovo ostrvo je trouglastog oblika i smešteno je baš nasuprot Troje i u antičkoj eri uloga ovog ostrva je bila da vrši nadzor nad nestašnom Trojom. Posle 1453. godine podpalo je pod upravu Otomanske imperije. U epovima Ilijada i Odiseja Homer ga pominje pod nazivom "Tendos". Bozcaada je danas živahno ostrvo čiji se meštani bave uzgajanjem vinove loze, ribarenjem, turizmom. Ima izvrsne plaže a voda je hladna sve do septembra. Na ostrvu postoji svega jedno naseljeno mesto koje se takođe zove Bozcaada (starinski naziv za ostrvo je Kale).Popularne ostrvske plaže su Ayazma,Poyraz i Igdelik. Bogomolja Apollon Smnintheus (Gospodar miševa) nalazi se izmedju Assosa i Alexandria Troassa. Raniji naziv ovog mesta bio je Chrysa i Homer ga pominje u spevu Ilijada.

Letovanje Čanakale - Plaže

Güzelyalı Beach nalazi se na udaljenosti od 15 km od centra grada Čanakale sa kojim je povezana redovnim autobuskim linijama lokalnog saobraćaja.
Plaža Kabatepe ima impresivan pejsaž i kristalno čisto more.D bi ste stigli na ovu plazu iz Čanakalea najpre treba da koristite trajekt iz Eceabata koji plovi oko 25 min. a potom minibus.(vožnja traje oko 20 min).
Bozcaada Beaches ·plaže na ovom ostrvu su jedne od najlepših u Turskoj.
Assos beach
Saros beach –plaza u istoimenom zalivu koji je važab turistički potencijal i čiji je akvatorijum pravi raj za ronioce.
Gokceada Beaches na istoimenom ostrvu ranije zvanom Imroz (najveće u Turskoj-površina 110 km 2) sa predivnim prirodnim okruženjem.Znano je kao vetrovito ostrvo zbog  4 vetra koja ovde duvaju i kao ostrvo  koje  ima najveći postotak kiseonika u svetu.

Tokom boravka u Čanakaleu za plivanje i sunčanje možete koristiti okolne plaže:, Zargana Plajı, , Sivrice Plajı, Habbele Plajı, Kabatepe Kumsalı, Liman Plajı ,Dardanos Plajı, Westest Beach Clup

Letovanje Čanakale - Izleti

Većina posetilaca boravak u  Čanakalama iskoriste da bi posetili bojna polja Galipolja iz Prvog svetskog rata na kojima  je 1915. godineKemal Ataturk predvodio odbranu Turske-naslednice Otomanske imperije  od invazije savezničkih snaga  (Engleske sa drugim silama Antante) koje su nameravale da zauzmu Istanbul i moreuz Dardanele čime bi kontrolisali „morska vrata“Rusiji.
Pokušaj i borbe su trajale  9 meseci a procenjuje se da je poginulo ukupno   250 000 vojnika zaraćenih strana.Većina je pokopana na obližnjim  grobljima. Na dan 25 Aprila svake godine održava se pomen poginulim borcima.
U Turskoj je ova vojna operacija znana kao „Bitka kod Čanakala“,u Americi kao „Dardanelski pohod“dok izvori u Francuskoj,Australiji i na Novom Zelandu beleže kao „bitku na Galipolju“.
Troja

Izuzetna atrakcija ove regije nalazi se na udaljenosti od oko 30 km od grada Čanakale,na brdu Hisarlik,-dobro znani grad kralja Prijama -Troja kojom kao da i danas odjekuju trube Ahajaca i uzvik  prpročice Kassandre:“Ne veruj Danajcima kad poklone donose“.
Troja je stara više od  4000 godina,osnovao ju je Dardanov unuk Tros, i poznata je kao prestonica drevne grčke pokrajine  Troada i središte  drevnih civilizacija,.ali i po boju opevanom u Homerovim epovima Ilijadi i Odiseji. .
Drevnu Troju u modernoj istoriji pronašao je nemački arheolog Šliman oko 1870 godine.
Troja čuva legendu o lepoj Jeleni koju je oteo trojanski princ Paris pa je počeo veliki rat  izmedju Ahejaca  i Trojanaca.
Posle nekoliko godina ratovanja Ahejci su se dosetili  da u grad upadnu koristeći se lukavstvom-konjem koga  Trojanci, ne sluteći na obmanu  prihvataju kao dar bogova. Unutar šupljeg drvenog konja kojeg je napravio Epej bili su hrabri grčki pod vođstvom legendarnog  Odiseja kralja
Itake.Legenda kaže da su Trojanci izgubili grad a Grci  svog najvećeg heroja, poluboga Ahila, koga ubija Paris..Grad je sačuvan u 9 slijeva iz raznih vremenskih era a za sedmi sloj se smatra da je opevan u rimama slepog pesnika Homera.

Asos-(Behramkale) nalazi se 87km  južno od Čanakalea, i važan je istorijski gradić.Sa svojim položajem na eruptivnoj steni poseduje spektakularan pogled na Egejsko more i ostrvo Midilli.
Otkriven je 1879 god. i u njemu je živeo Aristotel. dok je ovde 3 godine vodio filozofsku školu.Slepi pesnik Homer ga je pominjao u svojim pesmama kao i čuveni grčki geograf Strabo.Danas se na lokalitetu mogu opaziti ruševine akropolja,gimnazije,teatra, agore a  tu su i crkve i Murat Hudavendigar džamija.

Letovanje Čanakale - Zabava

Znatan broj klubova i barova iu kojima pulsira energija smešten je uz pristanište kao i u Barlar ulici. Za rokere tu su Hayal Kahvesi i Han Bar, a klaberska mesta su Lodos Bar, Depo.
Čanakale su poznate po raznovrsnom nocnom životu i brojnim magazinima otvorenim do duboko u noć sa raznim artiklima: tepisi,ćilimi,suveniri,pamučna i vunena odeća..