Letovanje -> Letovanje Grčka -> Ostrva -> Limnos

Limnos - Drugi dom Bogova sa Olimpa

Letovanje Limnos 2019

Limnos apartmani

Limnos je ostrvo koje su zbog svoje lepote Bogovi sa Olimpa odabrali za svoj drugi dom. Limnos, ili Limnos, je grčko ostrvo u severnom delu Egejskog mora, na oko pola puta između poluostrva Halkidiki i turske obale. Limnos je ostrvo iz grčke mitologije. Po njoj, pripadalo je Hefestu, bogu vatre i kovačkog zanata, poznatom po tome što je zbog pada sa Olimpa postao hrom. Po drugom mitu, Limnosom su vladale žene Amazonke, koje su prethodno pobile sve muškarce na ostrvu. Neke od najpoznatijih plaža na Limnosu su: Plati, Richa Nera, Nevgatis, Feneraki, Thanos, Keros, Zematis...


Limnosu hoteli i apartmani letovanje 2019

Terme
Ispunite svoj dan čašom "termalne medicinske vode". Pored prelepe, zelene i šarmantne lokacije sa toplom vatrenom vodom, takođe je i mesto sa istorijom iz antičkog perioda. Istorija termi potiče još iz doba Homera, dok je, prema mitologiji, tamo bio bog Ifestos, koji je tu doveden od Sintijasa, Lemnoških stanovnika, kako bi lečio njegove rane posle pada sa Olimpa. Danas, blizu istorijskih ostataka, nalazi se "banjski centar", koji radi svakog dana, tokom cele godine i nudi programe za rekreaciju za sve koji žele dobro da iskoriste medicinske prednosti termalnih voda Hefesa u magičnom okruženju. Voda sa termalnih izvora je pitka, leči kožne bolesti i reumu, sadržaj soli je nizak i temeprature dostižu do 44 stepena.


Martimske tradicije i sakupljanje sunđera
Nea Koutalj je životopisno selo gde posetioci mogu da uživaju u obilasku galerije sunđera i veoma interesantnom muzeju Martimske tradicije i pecanja sunđera.


Domaći sirevi
Selo zvano "Portianou", prelepo selo sa kamenim hramovima očuvanim do danišnjih dana. Tu se nalazi i značajan muzej sa puno izložbi narodne tradicije iz ove regije. Tokom Prvog Svetskog rata, Vinston Čerčil se ovde skrasio, kao vođa Engleskog Admirateljstva i poveo operaciju saveznika da osvoji "Kallipoli" 1915. godine. Ovde možete uživati u raznovrsnosti ostrvskih sireva na tradicionalnom seoskom trgu.


Arhitektura i umetnost
Veoma interesantna umetnička galerija nalazi se u selu Kontias. Izlagači crpe svoje ideje sa samog ostrva i dolaze iz Grčke, Albanije, Makedonije, Crne gore, Rumunije, Srbije , Turske, kao i iz ostalih Balkanskih zemalja. Galerija se može pohvaliti jedinstvenom kolekcijomslika koje nisu samo sa Limnosa, već iz cele Grčke


Muskat sa Limnosa - "Savoglou" vinarija
Vitvin kultura Limnosa je bila poznata Homeru, koju spominje u Ilijadi, kako je vino sa Limnosa oduševljavalo Ahajce tokom perioda Troje. Od tad, vino zajedno sa žitaricama ne prestaje da bude glavni proizvod ostrva. Antički stanovnici Hefaistije istakli su važnost lokalnogvina kroz iskovane boce, ponekad sa glavom Dionisa i ponekad kao golmilu grožđa urezanom na njihov novčić. Vinarija "Savogiou", jedna je od glavnih vinarija na ostrvu i jedina specijalizovana za organska vina.


Legenda o "Marouli"
Maroula je postala legenda i simbol slobode ostrva. U poslednjem trenutku pre pobede Turaka, mlada žena "Maroula", videvši svog oca kako umire, uzima njegov mač i svojom svirepošću i duhovitošću ona oživljava moral i hrabrost svojih sunarodnika koji su se silno borili protiv neprijatelja i uspeli da ih potisnu. Statuu Maurole je pronašao Kotsinas na mestu gde je bio "Kastro" (zamak). Statua pokazuje Maroulu kako drži mač u podignutoj ruci. Pored statue tu je i crkva ispod koje se nalazi katakomba, 57 kamenih staza vode do izvora odakle su zamak Kastro snabdevali vodom u antičkom periodu. Sada se veruje da je voda sveta.


Misteriozni Bogovi
Hram Kabeiri je pronađen na Chloi Capeu, blizu Hefaistije, građenom po uzoru italijanske arheološke školeiz Atine 1937-39. Iskopavanje je bilo nastavljeno od 1982. Na Limnosu smo nasli najubedljivije dokaze Kebeirous vere. U grčkoj mitologiji, Kebeiri su bili grupa enigmatičnih katonskih božanstava. Oni su obožavali misteriozan kult usko povezan sa onim iz Hephaestusa, smeštenim na severnim ostrvima Egejskog mora- Limnosu i Samotrakiju.


Poliochni
Poliochni je bio antičko naselje na istočnoj obali ostrva Limnos. Bilo je naseljeno u Kasnom Kaltolitu i ranom egejskom bronzanom periodu i veruje se da je bio jedan od najantičkijih gradova u Evropi, pored Troje, isto se može pohvaliti prvom ikada izgrađenom zgradom za civilne svrhe građenom u celoj Evropi još iz 4000-te godine pre nove ere.


Moudros
Moudros, prelepo slikovito selo sa populacijom od hiljadu stanovnika. Locirano je na istočnoj obali Moudros zaliva u podnožju malog brda. Moudros zaliv je jedan od najvećih prirodnih zaliva u Grčkoj.


Crkve limnosa
Mala crkva blizusela Zemata, u Tanosregiji, 4km jugoistočno od Mirine. Postala je poznata 1305. godine, kada je postala vlasništvo manastira Velika Lavra. Lokacija je impresivna, u nepristupačnoj pećini, na vrhu planine Kakavos. Crkva "Tacxiarches" koja je sagrađena oko 1370 godine, nalazi se na kraju prelepog puta blizu pijace "agora". Vredno je posetiti ovu crkvu, enterijer je zanosan, pogotovo drveni "templo" koji razdvaja crkvu na dva prepoznatljiva dela. Skulptoru je trebalo dve godine da završi ovaj hram. Crkva svetog Đorđa u Repanidi selu, najstarija je crkva na Limnosu.


Pustinja Ammothines
Jedna jedina pustinja Evrope - Pustinja Ammothine

Limnos plaže

/

Krstarenje
Na tradicionalnom brodu "Kaiki" možete se pustiti i otkriti fascinantne obale Limnosa duž jugoistočne ili severozapadne strane ostrva, koja je nedostižna drugim transportnim sredstvima. Krat kavožnja će Vas odvesti od luke do početne tačke za šetnju, blizu sela Agios Dimitrios, zatim do jednog od najvećih i najatraktivnijih sela na ostrvu - Kondias, koje sadrži lepe kamene kućice, slikovite vetrenjače, brda sa borovima i prelepu crkvu Agios Dimitrios sa kamenim zvonikom.

/


Ostrvo Limnos

Limnos je nova destinacija u našoj turističkoj ponudi. Ostrvo Limnos je prava destinacija koja je idealna za miran odmor i za diretkan kontakt sa netaknutom prirodom. Zaklonjeni zalivi, dugačke plaže i panorama vulkanskih stena, ukrašenih sa malim brdima i tradicionalnim selima sa jedinstvenim kamenim kućicama, odlika su ovog prelepog ostrva koje spokojno pluta na severu Egejskog mora. Vulkansko ostrvo boga Hefesa, boga vatre, poseduje plodne voćnjake, od kojih lokalno stanovništvo proizvodi najbolje proizvode posebnih ukusa i odličnog kvaliteta, kao što je čuveni „Muskat“ sa Limnosa, poznat po fantastičnom kvalitetu slatkog belog vina zlatne boje i bogatog ukusa. Jedan od specijaliteta sa Limnosa je i sir „kalithaki“ (mala korpa), vrsta belog sira, koja se suši u prirodi u malim pletenim korpicama. Isto tako i vrsta sira zvana „melichloro“ (u prevodu - mekani sir boje meda). Ukusan med od majčine dušice i sveža jela od ribe su jedan od najvećih poklona prirode na Limnosu. Jedna od tajni ostrva Limnos je i „Ammothines“ pustinja, jedina pustinja u Evropi.


Istorija Limnosa je izgubljena u magli vremena. Prema mitologiji, Hefes je ovde bio silan i ovde su bili njegovi prvi stanovnici, Sintie, koji su razvijali umetnost bakra. Ostrvo je cvetalo i tokom praistorije. Davne 512. godine pre nove ere ostrvo je bilo osvojeno od strane Persijanaca, ali je povratilo svoju slobodu na kraju Persijskih ratova. Od tad, bilo je stalno pokoravano od strane Rimljana, Venecijanaca i Turaka, sve dok nije konačno oslobođeno 1912. godine, tokom prvog Balkanskog rata.


Destinacije i letovališta na Limnosu

Mirina

Glavni grad Limnosa je prepoznatljiv po svojim tradicionalnim popločanim uličicama, starim kamenim palatama, promenadama uz more, i poslednje, ali ništa manje bitno, po njegovom Vizantijskom Zamku. Impresivni zamak sa kog se pruža pogled na ceo grad, leži na kamenom i strmom poluostrvu, na jednoj strani brda, gde možete videti i male jelene kako slobodno trčkaraju.


Plati

je jedno od najlepših mesta na Limnosu, svega 2km južno od Mirine, smešteno na padini obližnjeg brda. Poznato je po različitim sportskim aktivnostima na vodi. Peščana plaža i kristalno čisto more čine ga idealnim za odmor. Duž plaže, unutar mesta možete naći brojne restorane u kojima možete probati veliki broj lokalnih specijaliteta.


Agios Ioanis

je malo mesto svega 6km udaljeno od Mirine, glavnog grada Limnosa. Smešteno je na obroncima planine „ST. Athanasius“ – Sveti Atanasije. Ovo mesto je poznato po širokoj peščano-šljunkovitoj plaži, kao i po smokvama i bademima.