Letovanje -> Letovanje Turska -> Letovanje Češme

Letovanje Češme

Letovanje Češme

Letovanje Cesme

ČEŠME (fontana, česma - na Persijskom jeziku) se nalazi na najzapadnijoj promorskoj tački Turske. Naziv najverovatnije potiče od brojnih česmi i fontana, razasutih svuda po gradu iz Osmanskog perioda. Prvobitni naziv mu je bio Kysus, koji su osnovali Jonci tokom XI.veka pne. Predstavlja administrativni centar istoimene oblasti. Nalazi se na vrhu samog poluostrva, na njegovom rtu naime, koje nosi takođe naziv Češme. Ovo se poluostrvo nadovezuje na drugo, veće Karaburn poluostrvo i sa njim čini zanimljivu geomorfološku celinu.


Češme se nalazi na takvog mestu da preko mora gleda u Grčko ostrvo Chios, sa kojim ima feribot vezu. Češme je popularno letovalište, a u njemu žive 2/3 stanovnika iz čitave oblasti. Nalazi se 85km zapadno od Izmira. Ova dva grada su povezana autoputem sa 6 traka (Otoyol 32). Področje Češme se graniči sa dva okruga, koji takođe pripadaju provinciji Izmir: Karaburn-na severu i Urla-na istoku. Već više od jednog veka u gradu žive dobrostojeći stanovnici Izmira, koji su želeli da se sklone iz gradske vreve ali da ostanu blizu grada. Vremenom Češme je postao ugledno letovalište međunarodnog karaktera. Brojni hoteli, marine, klubovi, restorani, butici, pansioni i brojni drugi sadržaji mogu se naći kako u centru grada tako i u okolnim selima i manjim gradovima, koji imaju takođe popularne plaže. U svetu kulinarstva, Češme je takođe poznat po džemovima, sladoledu i sosevima (uglavnom za ribu) i to od sirovina koje sami proizvode.


/

/

/

Letovanje Češme - Atrakcije

Zanimljivo je okruženje Češmea. To su 4 sela sa bogatom istorijom i kulturnim nasleđem. Jedno je ILDIRI, na obali, prema severu, postojao je kao naselje još u vreme drevne Eritreje. Preostala tri sela su GERMIYAN, KARAKOY i OVACIK. Ona su više u zaleđu grada, dublje uvučena u kontinentalni deo okruga i zanimljiva su kako po svom geografskom položaju, tako i po privrednom značaju koji imaju. Stanovnici se bave zemljoradnjom i stočarstvom, a ove privredne grane još uvek čine okosnicu Turske ekonomije.


CESME CASTLE U samom gradu dominira stari zamak, koji datira iz otomanskog perioda i vladavine Bayazita II (1508-1509). Zamak su srušili Mleci u XVII veku, a obnovljen je već u XVIII veku. Prvobitno je bio izgrađen pored samog mora, ali zbog nestabilnosti terena, pomeren je nešto dublje ka unutrašnjosti kopna. Zamak zahvata površinu od 11.700m2. Nekada je imao zaštitničku ulogu, a danas je arheološki muzej i podsetnik na svoju burnu prošlost. Ispred zamka se nalazi statua Hasan Paše koji je bio glavni komandant u bici za Češmu. U ruci statue je njegov ljubimac, lav, a lice mu je okrenuto ka gradskom trgu.


THE CARAVANSERAI Nekoliko koraka južnije od zamnka nalazi se otomanski karavanserai, izgrađen tokom 1528. god po naređenju Sulejmana veličanstvenog, a sada je renoviran i pretvoren u butik-hotel sa 45 soba.


THE CHURCH OF AYIOS HARALAMBOS Veruje se da je ova bazilika izgrađena tokom XVII veka, od kamena. Danas se crkva koristi za filmske projekcije, razne prezentacije i sastanke, a nosi i novo ime CAKABEY CULTURAL CENTRE.


THE CHURCH OF AYIOS KONSTANTINOS je izgrađena u selu Alacati 1874. godine. Kasnije su joj dodati minareti i promenjena je i preimenovana u Pazaryeri džamiju. Prostori između nekadašnjih stubova crkve su preobraćeni u male prodavnice ili u odeljak za žene gde se mole. Zađete li dublje, malim sokacima, imaćete prilike da se susretnete sa tradicionalnim otomanskim kućama (Sakiz kuće).


VETRENJAČE su nekada bile odlika čitavog kraja, ali kako je uznapredovala tehnologija mlevenja brašna, vetrenjače su napuštene ili pretvorene u hotele i restorane.


FONTANE (ČESME) su bitna odlika grada, po kojima on i nosi naziv. Ima ih svuda i potiču iz Otomanskog perioda. Nose nazive po poznatim vladarima, konstruktorima ili bogatim građanima.


THE SHOP OF BEZZAZ KUCUK YAHUDI je izgrađen krajem XIX veka. Jednospratna radnja je izgrađena od kamena i prekriven andezitom koji je rađen u gotskom stilu na fasadi. Ramovi prozora su od gvožđa, kao i ramovi vrata, a krov i tepisi su još uvek u dobrom stanju.


SPA CENTRI zbog brojnih termalnih izvora u gotovo svim hotelima se grade spa centri koji nude masaže, talasoterapije, termalne vode, lekovito blato, masaže, otklanjanje stresa, borbu sa kilogramima, celulitom, itd. Voda ima temperaturu i do 70 stepeni, a sadrži različite minerale, pa se preporučuje za lečenje i operavakod raznih bolesti.

Letovanje Češme - Plaže

Češme izlazi na obalu u dužini od 29km. Na obali su brojne plaže koje nose nazive po uvalama, atrakcijama koje nude ili vilama koje su na njima locirane. Sve njih odlikuju izuzetno čista voda i veoma fin pesak po uvalama. Takve su:


ILICA je na 5-om km istočno od Češmea. Poznata je po termalnim izvorima, koji grade reke koje otiču u more. Termalne vode se po negde ulivaju u more i ispod njegove površine, gradeći poseban tip izvora-vrulje. One su prepoznatljive po mehurićima vazduha koji sa dna izbijaju na površinu, pa more kao da pretvaraju u ogroman termalni bazen. Plaža joj je duga oko 1,5 km i vetrovita je što pogoduje surferima. Voda je dosta plitka, a obala se postepeno spušta u okeansko dno, tako da je plaža pogodna za roditelje sa decom.


BOYALIK BAY je plaža duga oko 5 km. Ovo je jedna od najbrže razvijenih plaža Češmea.


ŠIFNE, BUYUK LIMANI (Velika luka) i PASA LIMANI (Pašina luka) - sve tri plaže se nastavljaju na Ilica plažu i sa njom čine jedinstven kompleks predivnih plaža i toplih izvora.


ILDIR se nalazi na mestu drevnog grada Eritreje. Ima sopstvenu plažu, pogodnu za kampovanje. Selo je povezano asfaltnim putevima sa Češmeom (22km) i Ilicom(15km).


AYAYORGI BAY je prirodna uvala u obliku polumeseca između Dalyana i Češmea. Smatra se jednom od najbitnijih delova obale u čitavom regionu. More je duboko do 30m! Na plaži su brojni barovi, diskoteke, klubovi, pa nećete ni primetiti kako vreme brzo leti.


OVACIK se nalazi 5 km jugoistočno od centra Češmea. Poznat je po svojim plažama Čatalazmak i travertinskim figurama, pa ga nazivaju "Pamukkale Češmea". Ove travertinske kade formirali su vetar i kiša ali one nisu ispunjene vodom i nema slapova. Postoje brojne podvodne pećine, a plaža je prošarana raznobojnim kamenjem. Ovacik je poznat i po organski uzgajanim artičokama i dinjama. Možete ih kupovati po celom naselju, čak i pored plaže.


CIFTLIKKOY je lociran jugozapadno od Češmea. Rustičan izgled mu daju ribarske kolibe, mirna voda i prirodne plaže: Altinkum, Tursite i Pirlanta. Mesto je odlično za kampovanje. Postao je poznat po svojim vetrenjačama. Zaštićen je od severnog vetra, koji preovlađuje u ostalim delovima Češmea.

Letovanje Češme - Izleti

BOAT TRIPS Od kraja maja pa do septembra, gulets (tradicionalne Turske drvene jahte) svakodnevno nude jednodnevne izlete do Black island, Donkey island i Wind Bay, gde možete da plivate i ronite. Izaberite svoju jahtu i pregovarajte sa kapetanom oko cene, u koju je obično uračunat i ručak. Brodovi uglavnom polaze oko 10 sati ujutro, a vraćaju se oko 5 sati popodne.


BELEDIYE HAMAMI klasično turko kupatilo iz XVIII veka. Sa svojim kupolama i mermernom unutrašnjošću, izuzetno je atraktivan.


THE ANCIENT TOWN OF ERYTHRAI koji je dostigao svoj vrhunac tokom XVII i XVIII veka pne. je veoma značajan i sa istorijskog i sa turističkog stanovišta. Sam položaj na vrhu poluostrva pružao mu je mogućnost trgovine sa drugim zemljama i gradovima istočnog Mediterana. Trgovao je najviše sa Kiprom i ostrvom Chios, a posebno su trgovali robovima i vinom. Nalazi se 22km jugoistočno od Česmea, a počeci mu datiraju još iz bronzanog doba. Pretpostavlja se da mu ime potiče od grčke reči ERYTROS što znači crven ili crven grad, a razlog za takvo ime pružila je crvenica, tip zemljišta na kojem je sam grad nastao. Danas je ovo arheološki lokalitet na kojem su pronađeni vredni predmeti napravljeni od bronze, zlata i slonovače.


ALACATI je staro Grčko selo udaljeno 72km zapadno od Izmira, kod Češmea. Selo je sa kamenim kućama, strmim ulicama, prilagođeno sve većem broju turista koji žele mir i relaksaciju na makar jedan dan. Ima restorane, prodaju suvenira...


AQUAPARK je na samo sat vožnje od Češmea, a nalazi se u Izmiru. Odvojite jedan dan za igrarije na i u vodi sa svojom decom: Provod će sigurno biti nezaboravan.

Letovanje Češme - Zabava

Noćni život je veoma raznovrstan, dinamičan i bučan. Za mlade i željne ludih noćnih provoda, postoje brojni barovi, diskoteke i noćni klubovi ,koji su moderni i internacionalni. Ako preferirate tradicionalni ambijent, postoje i brojni tipični turski restorani sa trbušnim plesom i specijalitetima turske kuhinje. Za probirljive su prisutni i međunarodni restorani sa specijalitetima iz gotovo svih svetkih kuhinja. Za romantične, plaže su prepune barova, sa tihom muzikom i neprekidnim šumom talasa koji uporno udaraju o obalu gradeći te predivne uvale u koje noću zalazee zaljubljeni da posmatraju obrise mesečine na pučini. U koju god od ovih kategorija da spadatae, noći u Češmeu će Vam se urezati u srca i misli zauvek.