Letovanje -> Letovanje Italija -> Sicilija -> Taormina

Taormina – kruna istoka Sicilije

Letovanje Taormina 2017: vile, apartmani, hoteli, cene

Taormina

Taormina (sic. Taurmina) je grad u provinciji Mesina, na istočnoj obali Sicilije. Iako su Sikuli naseljavali ove krajeve mnogo pre dolaska Grka, kolonija Tauromenion (gr. Ταυρομένιον) je zvanično osnovana u IV veku p.n.e, a tokom Drugog punskog rata, pada pod vlast Rima. Igrala je značajnu ulogu u ratovima koji su usledili, pa čak i posle pada Zapadnog rimskog carstva, ali polako pada u zaborav nakon okupacije od strane Normana 1078. godine. Tokom XIX veka, mesto doživljava svoju reinkarnaciju kao turistička destinacija. Nisu joj odolele mnoge poznate ličnosti toga vremena, pa je Taormina imala priliku da ugosti ruskog imperatora Nikolaja I, Riharda Vagnera, Oskara Vajlda, Johana Volfganga fon Getea, Fridriha Ničea (koji je ovde napisao Tako je govorio Zaratustra), Dejvid Herbert Lorens i mnogi drugi.

Danas je Taormina jedna od najpopularnijih letnjih destinacija na Siciliji, pa se gužve konstantno stvaraju tokom jula i avgusta, dok se između novembra i aprila grad praktično „zatvara“. Iako zna biti „bezobrazno skupa“ i „mamac za turiste“, Taormina ipak ima šta da ponudi. Stari deo grada je smešten na spektakularnom mestu, na oko 250 metara nadmorske visine, i od obale Jonskog mora ga deli strma padina brda. Prošetajte korzom Umberta I (Corso Umberto I) i posetite autentičnu katedralu iz XIII veka koja je „preživela“ Renesansu. Ako ste pri snazi, popnite se na vrh Monte Tauro i bićete nagrađeni panoramom koja će vas ostaviti bez daha. Prošetajte se javnim vrtom (Villa Comunale), posetite neke od mnogobrojnih palata i, naravno, nikako nemojte zaobići Grčki amfiteatar u kojem se i danas održavaju predstave, koncerti i filmski festival. Zanimljivo je da Grčki amfiteatar, koji se i dan danas tako naziva (Teatro Greco), uopšte nije grčki već rimski, budući da su ga u II veku p.n.e. Rimljani izgradili na mestu starog.

Taormina je idealna polazna tačka za obilazak svega što istočna obala Sicilije ima da ponudi. Na raspolaganju su vam autobuske i železničke linije, kao i rent-a-car. Imajte na umu da u Taorminu vozilom možete ući isključivo ukoliko koristite smeštaj unutar grada, jer je veći deo grada pešačka zona. Taormina važi za skupu destinaciju, pa je stoga najviše i popularna među imućnijim turistima, ali ako se odlučite da vaš odmor provedete ovde, imaćete priliku da osetite kakav je pravi sicilijanski dolce vita.


Taormina Italija letovanje Taormina Italija letovanje Taormina Italija letovanje Taormina Italija letovanje Taormina Italija letovanje Taormina Italija letovanje Taormina Italija letovanje Taormina Italija letovanje Taormina Italija letovanje Taormina Italija letovanje

Taormina apartmani i hoteli leto 2017

Taormina mapa

Taormina video

/

Taormina atrakcije leto 2017

/

Taormina plaže leto 2017

/

Taormina izleti leto 2017

/

Taormina noćni život i zabava leto 2017

/

Hotel Baia Azzurra 3*

Hotel Baia Azzurra 3* Letovanje Taormina

Leto 2017