Evropski gradovi -> Rumunija -> Noc Vestica

Noć Vestica - Samo za neustrašive

Noć veštica u Transilvaniji. Da li ste dovoljno hrabri?

Noc vestica Halloween

Savršen način da bar na kratko postanete neko drugi je Noć veštica. Kako ne biste mogli drugim danima da nosite otkačene kostime i uživate u maštovitom oblačenju i šminkanju, i iskoristite ovaj jedinstveni praznik.

Noć veštica je svetkovina koja se obeležava 31. oktobra, noći uoči Svih svetih, a svoje poreklo ima u keltskoj mitologiji i paganskim običajima u vezi sa njom. Najčešće aktivnosti koje obeležavaju ovaj praznik su: kostimirane zabave, pravljenje lampe od tikve, gledanje horor filmova, čitanje strašnih priča. Deca idu od vrata do vrata, traže slatkiše i uzvikuju "trick or treat". Poreklo ovog praznika datira još od antičke keltske svetkovine "Samhain" posvećene istoimenom paganskom božanstvu. Kelti, koji su živeli na prostorima današnje Irske, slavili su svoju Novu godinu 1. novembra. Noć pred Novu godinu slavili su "Samhain". Verovali su da se tada duhovi mrtvih vraćaju na zemlju uzrokujući probleme i uništavajući useve. Keltski paganski sveštenici gradili su ogromne lomače gde su se ljudi okupljali kako bi spalili useve i životinje kao žrtve keltskim božanstvima. U toku proslave nosili su kostime, uglavnom od životinjskih glava i kože.


Noc vestica Halloween Noc vestica Halloween Noc vestica Halloween Noc vestica Halloween Noc vestica Halloween Noc vestica Halloween

Noć veštica u Transilvaniji. Da li ste dovoljno hrabri?

Noć Veštica u Transilvaniji

27.10 - 30.10. 4 dana/ 2 noćenja autobusom

1. Dan: 27.10:
Polazak u 17 h iz Novog Sada (ispred železničke stanice), a u 19 h iz Beograda (sa parkinga preko puta otvorenog tržnog centra – tzv. „buvljak", ugao ulica Jurija Gagarina i Antifašističke borbe). Nastavak putovanja: Temišvar – Deva - Sibiu - Sigišoara.


2. Dan: 28.10:
Pre podne dolazak u Sigišoaru (Sighişoara), najočuvaniji srednjovekovni grad Rumunije, u kojem je, 1431. godine, rođen kontroverzni vlaški vladar Vlad Cepeš (Vlad Ţepeş), poznatiji kao Drakula (Dracula). Fakultativna poseta Istorijskom muzeju i Sobi za mučenje. Razgledanje vrlo atraktivnog starog gradskog jezgra Sigišoare, koje se nalazi na Listi svetske kulturne baštine UNESCO-a. Posle podne dolazak u Brašov (Braşov), centar jugoistočne Transilvanije i jedan od najlepših gradova Rumunije. Panoramsko razgledanje grada: Crna crkva (Biserica Neagră) iz XV veka (najveća gotička crkva između Beča i Carigrada), stara gradska većnica... Slobodno vreme. Uveče dolazak u Pojanu Brašov (Poiana Braşov) ili Sinaju (Sinaia). Smeštaj u hotel. Noćenje.


3. Dan: 29.10:
Doručak. Fakultativna poseta manastiru Sinaja (XVII vek) i dvorcu Peleš (Castelul Peleş), jednom od najlepših dvoraca Evrope, inače nekadašnjoj letnjoj rezidenciji Karola i Elizabete, prvog rumunskog kraljevskog para. Slobodno popodne. Uveče fakultativni odlazak u zamak Bran (Castelul Bran) iz XIII veka, u kojem je Vlad Cepeš Drakula bio zatvoren. Noć veštica (Halloween) u samom zamku, sa iznenađenjima koja će putnike podsetiti da se nalaze u srcu Transilvanije. (Prilikom dolaska u Bran, posećuje se unutrašnjost zamka, dok se glavna žurka odvija u dvorištu zamak Bran (prethodnih godina zatvoren deo sa grejanjem)). Povratak u hotel. Noćenje.


4. Dan: 30.10:
Doručak. Napuštanje hotela. Dolazak u Sibiu, grad u južnoj Transilvaniji, koji je 2007. godine, nakon ulaska Rumunije u Evropsku uniju, nosio titulu kulturne prestonice Evrope. Kratko razgledanje starog gradskog jezgra Sibiua, koji nosi tradicionalni epitet „muzej na otvorenom": Veliki trg (Piaţa Mare), na kojem se, između ostalog, nalaze Palata Brukental (Brukenthal; 1785. god.; austrijski barok) i rimokatolička, jezuitska crkva (barok; 1733. god.); Mali trg (Piaţa Mică), sa Savetnom kulom (Turnul Sfatului; XIII vek); Trg Huet (Piaţa Huet), sa evangelističkom katedralnom crkvom iz XIV veka (gotička bazilika)... Polazak za Srbiju. Ruta: Deva  Lugož (Lugoj)  Temišvar (Timişoara)... Povratak u Beograd, odnosno Novi Sad do 24 h.


Cena aranžmana po osobi: 115€


Cena aranžmana obuhvata:
- prevoz udobnim turističkim autobusom (s klima-uređajem te audio i video-opremom);
- smeštaj u hotelu „Sinaia“ ***+ (www.hotelsinaia.ro) u Sinaji, u hotelu „Poiana Ursului“ *** u Pojani Brašov (Poiana Braşov) ili u hotelu „Carpati“ *** u Predealu, na bazi 2 noćenja sa doručkom (švedski sto); evropska kategorizacija hotela; dvokrevetne sobe;
- razgledanje Sigišoare, Brašova i Sibiua;
- usluge pratioca agencije.


Cena aranžmana ne obuhvata:
- - komplet ulaznica za sve objekte predviđene programom (Istorijski muzej u Sigišoari, manastir Sinaja, dvorac Peleš; 15 €; cene fakultativnih izleta obuvataju troškove prevoza i rezervacije, kao i uslugu vodiča.
- Halloween u zamku Bran (prošlogodišnja cena ulaznice za obilazak zamka bila je 50 leja (oko 11€), cena ulaznice za obilazak zamka i „Halloween party" (samo odrasli) bila je 150 leja – 34 €);
- međunarodno zdravstveno osiguranje


Popusti i doplate:
- doplata za jednokrevetnu sobu 15 € za noć; treća odrasla osoba plaća 90 €; deca do 12 godina imaju popust 30 % od cene aranžmana.


Mogući načini plaćanja:
1) 30% prilikom rezervacije, a ostatak 10 dana pre putovanja
2) Platnim karticama (Dina, Master, Maestro, Visa)


Napomene:
Kalkulacija je rađena na bazi 40 putnika. Minimum za realizaciju fakultativnog programa je  30 osoba. Putnici koji nisu državljani Srbije obavezni su da se sami upoznaju sa viznim režimom zemlje u koju i kroz koje putuju. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, agencija zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja. Organizator  zadržava pravo promene redosleda pojedinih sadržaja u programu. Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja. Rok za prijavu: do popune slobodnih mesta, broj mesta je ograničen. Kod autobuskih aranžmana predviđene su pauze radi usputnog odmora na oko 3-4 sata vožnje. Zaustavljanja su na usputnim stajalištima ili benzinskim pumpama, a u zavisnosti od uslova na putu i raspoloživosti kapaciteta stajališta. Organizator putovanja zadržava pravo promene programa putovanja usled nepredviđenih objektivnih okolnosti.Preporuka je da se putnici sa novim crvenim pasošima sami informišu o uslovima ulaska u zemlje Evropske unije( potrebna novčana sredstva za boravak, putno zdravstveno osiguranje, potvrde o smeštaju...) na internet stranici Delegacije Evropske Unije u Srbiji www.europa.rs ili u ambasadi ili u konzulatu zemlje u koju putuju. Ukoliko putnik ne poseduje dokumenta i finansijska sredstva, agencija neće snositi odgovornost zbog eventualnih dodatnih troškova putnika ili u slučaju da pogranične vlasti onemoguće putniku ulaz na teritoriju Evropske unije.


Club Paradiso licenca broj OTP 149/2010, nastupa u svojstvu posrednika u prodaji - subagenta. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja TA Karpati.

/

/

/


Prijave i informacije

Club Paradiso d.o.o. Bulevar despota Stefana 15, Beograd

011/72 47 012; 72 40 928