Caretta Careta - kornjače koje su zaštitni znak Zakintosa | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Zakintos
Laganas

Caretta Careta - kornjače koje su zaštitni znak Zakintosa


Kareta - Kareta kornjače na Zakintosu

Zakintos je dom specijalnoj vrsti morskih kornjača, Caretta Caretta koje žive u zalivu Laganas.

Nacionalni park Laganas je mesto na kom Caretta kornjače svakog leta polažu svoja jaja, ostvarujući neverovatno blizak kontakt sa ljudima, kako bi se nove i mlade kornjačice nakon prvobitnog odrastanja otisnule ka pučini Jonskog i Sredozemnog mora, a zatim ponovo vratile i učinile to isto. Kareta kornjače polažu svoja jaja na južne plaže Zakintosa (Gerakas, Dafni, Kalamaki itd.) tj. u zalivu Laganas, kao i na malo satelitsko ostrvo Marathonisi preko puta Zakintosa, koje verovali ili ne oblikom podseća na džinovsku kornjaču!

zakintos

Postoje brodići koji Vas mogu odvesti do ostrvca Marathonisi i uopšte nešto dalje od obale kako biste izbliza videli ove neverovatne kornjače od kojih će neke plivati za vašim brodićem. Neki od brodića imaju i providno dno, pa će užitak biti još veći!

Zašto su Kareta-Kareta kornjače tako interesantne?

Retko gde se možete sresti sa iskustvom da se brojni turisti svakog jutra kupaju na plažama na kojim su samo nekoliko sati ranije ove divne životinje položile svoja jaja, jaja mladunaca koji će isto to uraditi pre dolaska novih turista na jutarnje kupanje, čak trideset godina kasnije.

zakintos

 

Ovoliko dugo vremena prolazi pre njihovog povratka, iz razloga što Caretta Caretta kornjače polnu zrelost dostižu od 17. do 33. godine života (vrlo slično nama), a prosečna dužina života Kareta kornjača iznosi od 40 do 65 godina. One su najveće kornjače ovakve vrste na svetu, iako su prosečne veličine od oko 1 metra i prosečno teže oko 150kg, poznati su i veći primerci Kareta kornjača. Poznate su i kao Dugovrate kornjače.

 

zakintos

Jug Zakintosa je mesto na kom se u sezoni godišnje napravi preko 1500 gnezda kornjačica, od kojih neke kornjače u sezoni parenja naprave čak tri, sa preko 100 jaja u gnezdu, da bi tek poneka od tih izleglih kornjača preživela period odrastanja i doživela svoju zrelost.

Budite pažljivi na plažama gde Kareta kornjače polažu jaja

Sa razvojem turizma na Zakintosu, koji zaista zaslužuje svu pažnju turista koju inače dobija, došlo je i do nesmotrenog sputavanja Caretta Caretta kornjača u prirodnom staništu svog razmnožavanja, pa zato postoje zadruge koje se staraju o njima.

Uprkos tome, iako ovi entuzijasti ulažu velike napore da svakoga jutra obeleže mesta gde su formirana nova gnezda za jaja Kareta kornjača, neka se i propuste, pa je zato neophodno da se pridržavate propisanih pravila (pobadanje suncobrana, kopanje peska itd.) za svaku od pomenutih plaža na kojima su položena jaja kornjača. Kareta kornjače se danas nažalost svrstavaju u ugrožene vrste.

zakintos

 

Zakintos vile i apartmani letovanje 2023