Reportaža sa lica mesta: Sarti i Sitonija | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Sitonija
Sarti

Reportaža sa lica mesta: Sarti i Sitonija


Planirajte pakovanje, idemo na more!

Došlo je vreme da Vam nakon nekoliko dana provedenih u Sartiju i na Sitoniji prenesemo naše utiske i razmišljanja.

Po dolasku na Sitoniju imali smo osećaj da smo se vratili nekih 10 godina unazad kada je Sarti tek počeo da liči na turističko mesto i kada smo određenima morali objašnjavati gde se tačno nalazi. Kako Sarti, tako i regija Sitonija. Tada su ga odlikovali mir, neka posebna lepota i velika perspektiva u budućnosti. 

Videti plažu dugu preko 3 km sa oko 300 gostiju na njoj u sredini juna je pre koju godinu bilo nezamislivo. Ogromna plaža koja može da primi još jedan Sarti u jeku sezone pre nekoliko dana je ličila na senku ne tako davne prošlosti. No kao da je neko počeo da gumicom briše prethodne dane. 

Sarti već danas polako počinje da liči možda ne na junski ali sigurno na dobro poznati majski Sarti. Dobar broj turista je stigao ovih dana iz Bugarske, Rumunije primetili smo i nešto madjarskih turista. Moramo naglasiti da ima i naših sunarodnika i da će iz dana u dan taj broj rasti.

No zapita se čovek kako je moguće da su rumunski i bugarski turisti ovde brojniji trenutno od nas? Da li mi manje želimo na more od njih? Da li se oni ne boje?

Mislimo da odgovor leži više u neproverenim informacijama kojima nas mediji plaše i stvaraju strah da se odreknemo onog o čemu maštamo i za šta živimo tokom godine. Srbija je lepa to je nesporno i treba da nam se turistički sve više razvija, no more teško možemo zameniti. Vitaminska inekcija za naše telo i organizam se nalazi ovde. Baš tu u krošnji bora u jodu sa mora u pčelici sa Platanicija ili ribi oradi iz mora, nedaleko od Kalamicija. Baš zato ne dozvolite da Vas ubede kako je ovde drugačije kako ovde nije dobro doći ove godine. Jer imali smo dosta takvih godina koje smo na razne razloge izgubili u ne tako dalekoj prošlosti, tako da dosta je bilo gubljenja.

Halkidiki je Covid free zona

Podatak da je ceo prostor Halkidikija prošao pandemiju bez i jednog zaraženog slučaja je više nego fenomenalan. Takvim rezultatima retko može da se podiči neka regija u svetu. Situacija u Sartiju je sasvim redovna, isti veseo duh vlada kod grčkog naroda. Znaju i oni da je jedan deo sezone prošao ali se nadaju oporavku turizma i boljem sutra.

Kakvi su Grci kao domaćini?

Grci su pokazali da kada je bitno mogu biti vrlo disciplinovani. Takav je i sad odnos trenutno prema poslu. U restoranima konobari imaju vizire, isti slučaj je u kafićima. Zabranjeni su direktni kontakti sa gostima. Odstojanje od dva metra se poštuje. Ležaljke na plažama su na propisanim udaljenostima. Možemo slobodno reći da nam se taj deo posebno svidja i da ga treba ostaviti i za sledeće sezone jer Vam daje širinu i osećaj slobode na samoj plaži.

Ne možemo reći da grci poštuju nova pravila igre samo zbog discipline jer ima dosta toga i u kaznama koje je propisala njihova vlast. Kao i kod nas tako i ovde postoji izreka "dok ga ne udariš po džepu ne vredi". Kazne koje su propisale grčke vlasti dovele su do toga da su odredjene kuće odustale od zadovoljavanja normi za ovu sezonu. Kako zbog samih normi tako i zbog vremena, cena i ostalog što ide uz njih.

Život teče dalje

No život teče dalje i optimizam leta 2020 nam je neophodan ako ni zbog kog drugog onda nas samih. Oni koji su već ovde uživaju jer su prvi. Oni su dobili sve ono dobro sto ovaj jun nudi, puno prostora za parkiranje, more nikad čistije, plodovi mora nikad bolji, prirodna obnovljena, cene u radnjama iste a Sarti... 

Sarti polako iz dana u dan postoje ponovo onaj stari, romantični Sarti... Mesto sa pogledom na Svetu goru, mesto za svakoga i za sve!

27.06.2020