Najlepši gradovi Rusije | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Najlepši gradovi Rusije


Da bi znao kakav je put ispred tebe, pitaj one koji se vraćaju (Ruska poslovica)

Rusija je najveća zemlja na svetu koja se prostire na dva kontinenta. Osnivanje prvih država Istočnih Slovena poklopilo se sa dolaskom Varjaga, koji su većinom bili Vikinzi, do Crnog mora. Knez Vladimir je 988. prihvatio hrišćanstvo, i time stavio staru rusku državu u sferu kulturnog uticaja Vizantije. Tako je i nastala Kijevska Rusija koja je već u 10. i 11. veku postala jedna od najnaprednijih država u Evropi. Danas u ovoj zemlji živi više od 140 miliona stanovnika i ima preko 1.100 gradova. Zanimljiv je podatak da čak u 12 ruskih gradova živi više od milion stanovnika. Mi smo izabrali 10 najlepših gradova ove zemlje.


1. Sankt Peterburg - Svatovi u belim noćima

Nekadašnji Petrograd, odnosno Lenjingrad, nalazi se u severozapadnom delu zemlje i drugi je grad po veličini u celoj Rusiji. Sankt Peterburg se nalazi na reci Nevi i na mnogobrojnim kanalima, zbog čega ga nazivaju i Severna Venecija. Početkom 18. veka grad je osnovao Petar Veliki i sve do 20. veka je bio prestonica Ruskog carstva, a danas je pod zaštitom Uneska. Ovde se nalazi čuveni muzej Ermitraž, Crkva Spasa na krvi, Marinski teatar, Kazanjski sabor, Ermitaž, krstarica Aurora... Čuvena je po letnjim belim noćima kad se javna rasveta uopšte ne uključuje. To je za Ruse omiljeno vreme za venčanja, pa matičari imaju pune ruke posla


Sankt Peterburg

2. Moskva - Bajka sa istoka

Moskva je prestonica carske i moderne Rusije i najveći grad ove zemlje, ali i tog dela sveta. Ona je prava riznica kulture koja čuva blago i drevno nasleđe u veličanstvenim zdanjima čuvenog Kremlja i pod šarenim kupolama koje kao da su izronile iz neke istočnjačke bajke. Crveni trg, Kremlj, crkva Vasilija Blaženog, Boljšoj teatar, hram Hrista Spasitelja, sedam Staljinovih visotki, samo su delić čudesa Moskve. Sa svojih skoro 20 miliona stanovnika Moskva je megapolis koji zadivljuje svojim širokim bulevarima i parkovima. U gradu ima 96 parkova i 18 vrtova, uključujući četiri botanička vrta, zelene površine i šume. Četiri puta je zelenija od Pariza.


moskva

3. Kazanj - Tatarski kotao

Kazanj je prestonica ruske republike Tatarstan i jedan od najvećih gradova Rusije. Ima preko milion stanovnika. Nalazi se na istoku evropskog dela Rusije, na ušću reke Kazanjka u reku Volga. Grad je osnovan u 11. veku, a čuven je po gradskoj tvrđavi Kremlj, koja je 2000. ušla na listu svetske baštine Uneska. Kazanj je poznat po svojim drevnim ulicama, muzejima i pozorištima, smeštenim u starom delom grada. Poreklo imena je nejasno. Bukvalni prevod s tatarskog bi bio "kotao" ili "kazan". Postoji i romantičnija legenda o tatarskoj kraljici po imenu Sojembika, koja je ispustila zlatnu posudu (kazan) u reku dok ju je prala, i to na mestu na kom se danas nalazi ovaj grad.


kazanj

4. Jekaterinburg - Carsko stradanje

Jekaterinburg je grad u Rusiji, smešten u istočnom podnožju planinskog lanca Ural, oko 1.700 kilometara istočno od Moskve. Grad se od 1924. do 1991. zvao Sverdlovsk, po sovjetskom revolucionaru i političaru Jakovu Sverdlovu. Za vreme Oktobarske revolucije boljševici su u Jekaterinburgu streljali poslednjeg ruskog cara Nikolaja Drugog i celu njegovu porodicu. Nažalost, mnoga istorijska mesta, palate i utvrđenja uništeni su tokom sovjetske ere. Ipak, grad se i danas diči crkvom Svih svetih (nazvana još i Crkva u krvi). Sagrađena je na mestu na kome su pogubljeni car i carska porodica.



5. Nižnji Novgorod - Zavičaj Maksima Gorkog

Nižnji Novgorod je jedan od najlepših gradova Rusije, a udaljen je oko 400 kilometara od Moskve. Nalazi se na ušću reke Oke i Volge. Ima preko 1.250.000 stanovnika i po veličini je peti grad u državi. Osnovan je 1221. godine, a od 1932. do 1990. zvao se Gorki, po piscu Maksimu Gorkom, koji je rođen u ovom gradu. Simbolom Nižnjeg Novgoroda smatra se nižnjenovgorodski Kremlj, sagrađen u 16. veku. Glavna ulica grada čuva brojna plemićka zdanja i stare trgovačke radnje iz 18. veka.


novgorod

6. Kalinjingrad - Prestonica ćilibara

Kalinjingrad je lučki grad u Rusiji i glavni grad Kalinjingradske oblasti, ruske enklave između Poljske i Litvanije, sa pristupom Baltičkom moru. U njemu živi više od pola miliona ljudi. Nekada se zvao Kenigzberg. Izgradili su ga Nemci 1255. godine. Bio je glavni grad nemačke pokrajine Istočne Pruske. U sastav SSSR ušao je posle Drugog svetskog rata, u kojem je veoma oštećen. Najznačajniji muzeji su Muzej ćilibara, istorije umetnosti, svetskog okeana, umetnička galerija, muzej utvrđenja... U centru grada se nalazi katedrala izgrađena od opeke u gotskom stilu.


kalingrad

7. Novosibirsk - Muzej sunca

Sa preko milion i po stanovnika, Novosibirsk je treći grad po veličini u Rusiji, a ujedno je i najveći sibirski grad. Osnovan je 1893. godine, a podignut je na mestu gde Transsibirska železnica prelazi veliku sibirsku reku Ob. Od 1917. do 1926. grad se zvao Novonikolajevsk po caru Nikolaju. U Novosibirsku se nalazi i Muzej sunca, prvi i jedini muzej sunca u svetu, u kojem je prikupljeno više od 400.000 eksponata posvećenih ovoj zvezdi. Ima i interesantne spomenike, a najneobičniji je spomenik kobasici i spomenik semaforu.


novosibirsk

8. Soči - Okovani Prometej

Ovaj grad se nalazi na crnomorskoj obali i jedno je od omiljenih letovališta Rusa. Grad je nastao 1838, prvobitno kao vojno utvrđenje Aleksandrija, da bi već 1896. dobio današnji naziv, ali i rang grada. Danas ima nešto manje od 400.000 stanovnika. Sa prelepih gradskih plaža pruža se još lepši pogled na obližnji Kavkaz i njegove snežne vrhove. Veruje se da je na obližnjem brdu Orlove stene starogrčki bog Zevs prikovao Prometeja, pa se na vrhu planine nalazi njegova statua.


soci

9. Rostov na donu - Vrata Kavkaza

Rostov na Donu je administrativno sedište Rostovske oblasti na jugu zemlje. Sa preko milion stanovnika Rostov je jedan od najvećih gradova evropskog dela Rusije i poznat je pod imenom Vrata Kavkaza. Osnovala ga je carica Elizabeta Petrovna 1749. godine. Sabor Presvete Bogorodice se s pravom smatra glavnom znamenitošću grada. Još jedno obeležje grada je most preko reke Don, ali grad nudi i brojne druge zanimljivosti.


rostov

10. Jalta - Skup vladara sveta

Jalta je grad i letovalište na južnoj obali poluostrva Krim, u podnožju Krimskih planina. Početkom 19. veka ovde su živele mnoge ruske i ukrajinske aristokrate i poznati umetnici, poput Lava Čehova, Antona Tolstoja i Petra Čajkovskog. Simbol Jalte je zamak Lastavičje gnezdo ili Livadija. Izgrađen je početkom 20. veka na litici Aurora, uzdignutoj 40 metara iznad Crnog mora. Ovde je 1945. održana Konferencija u Jalti, gde su Sovjetski Savez, Velika Britanija i SAD odlučivale o uređenju sveta nakon Drugog svetskog rata.


Jalta