Koji su najjači svetski pasoši? | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 15h, subotom 09h - 14h
 

Obaveštenje:

Usled vanredne situacije koja je proglašena na teritoriji Republike Srbije doneli smo odluku o promeni radnog vremena. Radno vreme agencije 09 - 15h radnim danima. Poslovnica na Novom Beogradu će biti zatvorena do daljeg.

Koji su najjači svetski pasoši?


Planiranje putovanja može biti prava birokratska noćna mora za one sa ograničenim pasošima. Nakon ukidanja viza našoj zemlji omogućeno nam je putovanje u mnoge zemlje, a da li znate u koliko zemalja možemo da putujemo bez vize? Da li ste se ikada zapitali koji su najjači svetski pasoši? Napravili smo listu najjačih svetskih pasoša, a po kriterijumu u koliko zemalja možete da putujete bez vize. Pa da pogledamoNe iznenađuje, Velika Britanija se nalazi na prvom mestu. Sa jakom globalnom ekonomijom, stabilnim političkim okruženjem i zavidnom međunarodnom reputacijom, Britanci su u stanju da mogu slobodno da putuju u neverovatnih 147 zemalja od 197 navedenih (75%). Ono što je iznenađujuće jeste da su SAD zajedno na prvom mestu, takodje sa sa pristupom 147 zemalja. Preostalih TOP 10 - ili top 29 ako ne računaju zajedničke pozicije - zauzimaju Evropske zemlje, medju kojima se pojavljuju i druge zemlje sveta (npr Kanada, Singapur, Malezija).


Možda najinteresantniji stavke na vrhu liste je Južna Koreja, koja zauzima drugo mesto sa Francuskom, sa čijim pasošem možete da slobodno putujete u 145 zemalja, kao i Omana na zajedničkom trinestom mestu, sa prolaskom u 134 zemlje. U poređenju, Severna Koreja na 73 mestu omogućava laku ulazak u samo 44 zemalja (101 manje nego njihovi južni susedi).


Pitate se gde je naša zemlja? Sudeću po ovoj listi, Srbija se nalazi na 31 mestu, a nama je omogućeno da putujemo u 104 zemlje. Interesantno je da je naš pasoš jači od pasoša Rusije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine...


Najgori pasoši u zajedničkom 80 mestu sa izlazom na samo 28 zemalja, su nestabilne zemljame Južnog Sudana, Palestine i Mijanmar. Takođe, u donjem delu tabele su i naizgled rajska Solomonska ostrva koja su, nažalost, pod uticajem građanskog rata, kao i Afrički ostrvski narod Sao Tome i Principe.

Kompletan spisak zemalja.