Istorija nove godine | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 15h, subotom 09h - 14h
 

Obaveštenje:

Usled vanredne situacije koja je proglašena na teritoriji Republike Srbije doneli smo odluku o promeni radnog vremena. Radno vreme agencije 09 - 15h radnim danima. Poslovnica na Novom Beogradu će biti zatvorena do daljeg.

Istorija nove godine


Istorija Nove godine
Proslava nove godine od 1. januara je relativno nov fenomen. Najraniji pisani trag novogodišnje proslave bio je u Mesopotamiji, 2000 P.N.E a bila je negde u vreme prolećne ravnodnevnice, sredinom marta. Niz drugih datuma vezanih za godišnja doba su koristili razne drevne kulture. Egipćani, Feničani. Persijanci su počinjali svoje nove godine sa jesenjom ravnodnevnicom, a Grci sa zimskom kratkodnevnicom.


Rimski kalendar

Rani rimski kalendar: 1 mart označen kao početak Nove godine
U ranom rimskom kalendaru 1. mart je bio određen, kao datum početka Nove godine. Kalendar je imao samo deset meseci, počevši od marta. Početak godine u mesecu martu je još uvek vidljiv u nekim od imena meseci. Meseci od septembra do decembra (današnjeg devetog do dvanaestog), prvobitno su bili računati kao sedmi, osmi, deveti i deseti mesec u godini čemu svedoče i nazivi koji su ostali - „septem“ je latinski naziv za sedam, „octo“ za osam, „novem“ za devet, i „decem“ za deset.


Januar se pridružuje kalendaru
Prema pisanim izvorima prva januarska proslava Nove godine bila je u Rimu u 153 P.N.E. (oko 700 P.N.E, drugi rimski kralj, Numa Pontilius, je zapravo dodao januar i februar kalendaru). Pomeranje proslave Nove godine iz marta u januar je urađeno da bi se Nova godina poklopila sa početkom građanske godine, i to u mesecu koji je za dva novoizabrana rimska konzula - najviše zvaničnike u Rimskoj republici - predstavljao početak njihovog jednogodišnjeg mandata. No, ovaj novi datum nije bio rasprostranjen i strogo poštovan, pa se Nova Godina je još uvek ponekad slavila 1. marta.


Julijanski kalendar

Po julijanskom kalendaru: 1. januar zvanično ustanovljen kao Nova Godina
U 46. godini P.N.E. Julije Cezar je predstavio novi, solarni, kalendar koji je predstavljao ogroman napredak u odnosu na antički rimski kalendar lunarnog tipa, koji je postao neverovatno neprecizan tokom godina. Julijanskim kalendarom 1. januar je određen kao pocetak godine, pa je u rimskom carstvu dosledno počeo da se primenjuje i poštuje.


Srednji vek: 1 januar ukinut
U srednjovjekovnoj Evropi, proslave koje su pratile nove godine su se smatrale paganskim i nehrišćanskim te je 567. godine Savet mudraca ukinuo 1. januar kao početak godine. U različitim periodima i na raznim mestima širom srednjovekovne hrišćanske Evrope, Nova godina je proslavljana najčešće: 25. decembra, (na Božić), 1 marta; 25. marta (praznik Blagovesti) i na Vaskrs.


Gregorijanski kalendar

Gregorijanski kalendar: 1 Januar obnovljen
Tokom 1582. godine, gregorijanskim kalendarom obnovljen je 1. januar kao novogodišnji dan. Iako je većina katoličkih zemalja usvojila gregorijanski kalendar gotovo odmah, isti je veoma sporo usvajnan u protestantskim zemljama. Britanci, na primer, nisu usvojili reformski kalendar do 1752. godine. Sve do tada, u Britanskom carstvu i njihovim američkim kolonijama i dalje je proslavljana nova godina u martu.


Doček nove godine
Nova godina je pravo vreme da se negde otputuje i poseti neki drugi grad ili zemlja. Novogodišnja noć je kažu posebna, čarobna, pa zasto ne biste voljenu osobu u ponoć poljubili u Parizu, Londonu, Pragu, Rimu... Mislimo na Vas, kao što i vi Mislite na odmor, i spremili smo Vam preko 50 različitih programa za novogodišnja putovanja.