Da li će biti letovanja u 2020-toj? | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Da li će biti letovanja u 2020-toj?


Sunce, more, plaža... Beskrajno plavetnilo... Pomešani miris kreme za sunce i mora... Ležaljka u hladovini i hladan nes frape...  Zalazak sunca na horizontu...

Ko se nije radovao moru? Svi smo željno isčekivali letnju sezonu da uživamo u svojim godišnjim odmorima. Da li nas je ova pandemija ukočila u toj nameri?

Ko se uželeo Sunca, mora i plaže? Verovatno svi mi.

Club Paradiso je počeo da anketira svoje putnike. Znate kakvi su rezultati? Turisti JEDVA ČEKAJU da odu u Grčku. Putnici iz majskih i junskih termina, čija su putovanja otkazana, prebacuju se za jul/avgust/septembar. Kako se ukunulo vanredno stanje, i život se vraća u normalu, javljaju se i novi turisti sa željom da rezervišu svoje letovanje.

Kakva je situacija u Grčkoj?

✔ Turisti će moći na letovanje u Grčku od 15. juna (bez obaveznog testa ili karantina)!
✔ Vlada Republike Srbije donela je odluku da se u Srbiji ukidaju testovi i karantin za građane koji se vraćaju iz inostranstva. NEMA TROŠKOVA TESTIRANJA za sve putnike koji ulaze ili izlaze iz zemlje! - Neometan prelazak Grčke granice je zagarantovan putnicima iz republike Srbije, dogovorom predsednika i premijera dveju zemalja. Potvrdjeno je da neće biti potrebni ni testovi na virus, te neće ni niti dodatnih izdataka za naše putnike. Putnici koji putuju autobusom i avionom će biti u obavezi da nose zaštitne maske tokom putovanja, sve do ukidanja epidemije, koje se očekuje krajem juna.
✔ 18. maja otvaraju se plaže - Plaže u Grčkoj su otvorene od 18/05/2020, sa uvedenim posebnim merama opreza, uključujući: prodaju zapakovane hrane, redovnu dezinfekciju ležaljki i suncobrana, jedna porodica ispod jednog suncobrana, rastojanje od četiri metra izmedju suncobrana, te ograničen broj korisnika plaže. Povećanja cene usluga na plaži verujemo da neće biti. Očekujemo da i ove mere budu ukinute po proglašenju prestanka epidemije, očekivano krajem juna.
✔ 25. maja se otvaraju ugostiteljski objekti (taverne, restorani, kafe barovi...) - Slično i plažama, za početak sezone očekujemo da će biti na snazi posebne mere opreza u restoranima i prodavnicama, vrlo slično kako je i u prodavnicama i restoranima u Srbiji. Kako se ove godine očekuje manji broj turista iz zemalja koje nisu blizu Grčke, očekujemo i manje gužve u restoranima, prodavnicama, plažama.

Dakle putnici su spremni, Grčka nam širi ruke, a kako stoje stvari u turističkim agencijama?

Pandemija i prekid rada od dva meseca, dovelo je agencije u haotičnu situaciju. Situaciju koja se nikada do sada nije dogodila. Na nedavno održanom upravnom odboru nacionalne turističke asocijacije doneti su sledeći zaključci:

- Turističke agencije su kadrovski i organizaciono spremne za kvaliltetnu realizaciju svih ugovorenih turističkih putovanja za predstojeću letnju turističku sezonu.
- U skladu sa raspoloživim informacijama i očekivanim protokolima turističke agencije informišu javnost da će otpočeti sa realizacijom ugovorenih turističkih putovanja prema većini država u kojima tradicionalno borave naši turisti krajem juna i početkom jula meseca.
- Putnici naših turističkih agencija u potpunosti mogu biti uvereni da će agencije pre svega voditi računa o njihovoj bezbednosti i da će dodatno posvetiti pažnju što kvalitetnoj realizaciji ugovorenih putovanja u skladu sa propisima.
- Organizatori putovanja će u svom radu striktno poštovati mere koje propisuju nadležne zdravstvene organizacije radi bezbednog putovanja i boravka naših turista u ugovorenim destinacijama.

Turističke agencije, i organizatori putovanja i posrednici, prionuli su na posao, da se utvrdi stanje za tekuću sezonu. Imamo samo jedan zahtev prema putnicima:

Molimo Vas za strpljenje

Sređuju se spiskovi putnika, prati se situacija u Grčkoj, pregovara se sa grčkim partnerima, pregovara se sa hotelima, svakodnevno se prate protokoli i upustva koja izdaju nadležne institucije kako naše zemlje, tako i Grčke.

Ukoliko ste nas kontaktirali tokom i nakon vanrednog stanja sa upitom oko Vaše rezervacije i niste dobili finalan odgovor, molimo Vas da ne šaljete upit ponovo. Vaš zahtev je u procesu obrade, mogli ste da se uverite da smo sve vreme dežurali, kako na telefonu, tako i na mail adresi. Kako je broj radnika u agenciji smanjen u odnosu na redovno stanje, a broj mailova se udesetostručio, jasno Vam je zašto neki odgovori kasne. Iz tog razloga, prioritet su imali nosioci aranžmana sa polaskom do 31/05/2020, koji su i obavešteni o opcijama koje imaju. Dodatno otežanje situacije oko odgovora jeste i to što još uvek nemamo sve informacije vezane za ovu sezonu, kako smo napisali, još nemamo sve odluke hotela da li će raditi u punom kapacitetu ove sezone. Nove informacije dobijamo svakog dana i očekujemo da do kraja ove nedelje odgovorimo na sva poslata pitanja.

Letovanja u 2020-toj će biti

Ako imate uplaćeno letovanje za jul i avgust - planirajte pakovanje! Agencije užurbano rade i pripremaju turističku sezonu. Pojedine agencije organizatori putovanja krenuće u turističku sezonu sa organizovanim autobuskim prevozom od 20.06. Očekuje se i predviđa da će sve turističke agencije organizatori putovanja sezonu startovati od 01.07.

Letnje sezone će biti, omiljene letnje destinacije u Grčkoj nas željno iščekuju
#mislitenaodmor

Šta se dešava sa otkazanim putovanjima

Za putnike koji su ugovorili turistička putovanja zaključno sa 15.03.2020. godine, bez obzira na period realizacije, a nisu ih realizovali usled okolnosti koje su prouzrokovane bolešću COVID-19, ili otkazuju putovanje za 2020 godine, primenjuju se odredbe Uredbe o ponudi zamenskog putovanja (Sl. Glasnik 63 od 30.04.2020.) uz obavezu organizatora putovanja da pruži uslugu u vrednosti uplaćenog iznosa za putovanje, koja se može iskoristiti najkasnije do 31.12.2021. godine.

Ukoliko se putnik odluči za povraćaj iznosa koji je uplatio za nerealizovano, otkazano ili neiskorišćeno zamensko putovanje, organizator putovanja će izvršiti povraćaj uplaćenih sredstava u roku od 14 dana, počevši od 01.01.2022. godine shodno članu 5 Uredbe Vlade Republike Srbije.