Evo pojašnjenja oko zamenskih putovanja
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Evo pojašnjenja oko zamenskih putovanja


Evo pojašnjenja oko zamenskih putovanja

Pandemija virusa Kovid 19 je nešto sa čime se ni agencije ni putnici do sada nisu susreli. U situaciji oko vanrednog stanja gde nije blokirana samo naša zemlja, i već ceo svet, mnogo je nejasnoća i nedoumica kako će se ova situacija razrešiti.

Jedno je sigurno - potrebno je mnogo razumevanja

Svojim klijentima agencije su ponudile zamenska putovanja na uplaćenu ili bilo koju drugu destinaciju zaključno sa krajem 2021. godine. Ko ne iskoristi zamenski aranžman do kraja 2021. godine, povrat uplate će biti vračen u toku januara 2022. godine.

U ovom trenutku, ovo je jedino idealno rešenje da niko ne bude oštećen. Uostalom, i mnoge druge zemlje su primenile isti sistem.

Mada neki traže odmah pare. Sa argumentom da nisu oni krivi za koronu. Ali nisu ni agencije. Svi smo u istom "korona sosu". Međusobno razumevanje mora postojati.

Šta je Uredba o zamenskim putovanjima i kako ona funkcioniše?

Vlada Republike Srbije je 30.04.2020 godine donela uredbu o zamenskim putovanjima (Službeni glasnik RS br. 63/2020). Ovom uredbom je predviđeno sledeće:

Pomenutom uredbom omogućeno je da svi građani koji su uplatili turistički aranžman do 15. marta ove godine, imaju mogućnost da sa agencijama dogovore zamensko putovanje koje mogu da iskoriste najkasnije do 31. decembra 2021. godine.
Ukoliko zamensko putovanje ne bude realizovano do pomenutog datuma, građani imaju pravo na povraćaj uplaćenih sredstava od 14. januara 2022. godine.
Novo putovanje se u dogovoru agencije i putnika može realizovati na istoj ili drugoj destinaciji i to u iznosu ne manjem od onog koji je putnik uplatio agenciji za putovanje koje nije iskoristio.
Zaključivanje novog ugovora o putovanju između agencije i putnika će biti obezbeđeno polisama osiguranja.

Tako kaže uredba, a kako će se to u praksi odvijati?

Dakle, apsolutni prioritet je da za putovanje koje je otakazano, putnik dobije Potvrdu o zamenskom putovanju za istu destinaciju, isti smeštajni objekat, isti termin. Potvrda o zamenskom putovanju se izdaje na iznos koji je putnik uplatio kod organizatora putovanja ili kod ovlašćenog subagenta. Preporuka turističkih udruženja je da se putnici, kojima su aranžmani otkazani, o zamenskim vaučerima izjasne najkasinije do 30.09.2020.

Putnici koji, iz nekog razloga, ne iskoriste i ne realizuju zamensko putovanje, odnosno odluče se za povraćaj uplaćenih sredstava, mogu potraživati ista počev od 01.01.2022. godine, a organizator putovanja je dužan da izvrši povraćaj uplaćenih sredstava u roku od 14 dana.

A šta ako hoćemo da idemo na more?

letovanje-grcka

Nakon najava da se od 01.06 otvaraju granice, a da su od 15.06 moguća turistička putovanja, turističke agencije će početi sa realizacijom ugovorenih turističkih putovanja prema većini država u kojima tradicionalno borave naši turisti krajem juna i početkom jula meseca.

Upravni odbor nacionalne turističke asocijacije na sednici održanoj dana 19.05.2020. godine doneo je sledeće zaključke:
- Turističke agencije su kadrovski i organizaciono spremne za kvaliltetnu realizaciju svih ugovorenih turističkih putovanja za predstojeću letnju turističku sezonu.
- U skladu sa raspoloživim informacijama i očekivanim protokolima turističke agencije informišu javnost da će otpočeti sa realizacijom ugovorenih turističkih putovanja prema većini država u kojima tradicionalno borave naši turisti krajem juna i početkom jula meseca.
- Putnici naših turističkih agencija u potpunosti mogu biti uvereni da će agencije pre svega voditi računa o njihovoj bezbednosti i da će dodatno posvetiti pažnju što kvalitetnoj realizaciji ugovorenih putovanja u skladu sa propisima.
- Organizatori putovanja će u svom radu striktno poštovati mere koje propisuju nadležne zdravstvene organizacije radi bezbednog putovanja i boravka naših turista u ugovorenim destinacijama.

Dakle, preporuka kriznog štaba je da se mere maksimalno relaksiraju. Ulaz u Srbiju i za domaće i za strane turiste biće moguć bez Korona testa. Slično razmišljaju i naši prijatelji i saradnici u Grčkoj, te imamo najave da će se i u Grčku putovati takođe bez testa.

Da li je moguće pomeranje termina?

Naravno, svakako da jeste. Ukoliko ste imali ugovoreno putovanje za Maj mesec ili početak Juna, umesto prebacivanja na sledeću godinu, možete se prebaciti i izabrati bilo koji drugi termin u toku ove letnje sezone! Prebacivanje za naredne termine je moguće ukoliko su kapaciteti slobodni i raspoloživi.

Da li vaučer od aranžmana za Grčku mogu iskoristiti u Srbiji?

Ovo je često pitanje koje putnike dovodi u nedoumicu. Za putovanja koja su otkazana, agencije izdaju potvrdu o zamenskom putovanju, kako je zvaničan naziv dokumenta, i taj dokument nema nikakve veze sa vaučerima koje deli Vlada Republike Srbije za odmor u Srbiji. U većini slučajeva, nije moguće prebacivanje aranžmana iz Grčke za Srbiju, ali je svakako najbolje da o takvim situacijama konsultujete sa svojom agencijom u kojoj ste uplatili aranžman.

Da li je bezbedno rezervisati i uplaćivati nove aranžmane?

Turističke agencije svakako prate situaciju, kao i u predhodna dva meseca. Ohrabrujuće vesti stiži i iz Grčke, tako da u ovom trenutku nema sumnje da ćemo od kraja juna uveliko uživati na Grčkim plažama.

 

Club Paradiso preporuka smeštaja za leto 2020: