Šta je to wellness?
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Šta je to wellness?


Šta je Wellness?

Postoje brojne definicije Wellness-a, ali suština je jedna… Wellness predstavlja izbalansiranost psihičkog i fizičkog stanja, koje pozitivno utiču na opšte stanje svesti i duha. Sama reč Wellness je kovanica dva značenja na engleskom jeziku - well being, što znači blagostanje i fitness, u korelaciji sa vežbom, zdravim telom i načinom života.


Wellness je veoma mlada disciplina koja se izučava od druge polovine 20. veka. Danas postoji šest odrednica koje čine Wellness donekle definisanim, a to su:

- fizička kondicija
- mentalna agilnost
- mentalna sposobnost
- pozitivan odnos prema radu
- harmoničan život
- uskladjenost sa prirodom

Wellness nas uči sopstvenoj odgovornosti za fizičko, mentalno, emocionalno i duhovno zdravlje, kao i ekološkoj osvešćenosti ka prirodi.

Svet u kome danas živimo je ubrzan, zahtevan, površan… poprilično surov, a sve to negativno utiče na opšte stanje duha i tela. Wellness nas uči upravo suprotnom, odnosno kako putem mentalnih aktivnosti, korisnog rada, vežbe, ishrane u korelaciji sa prirodom, da postignemo balans i budemo srećni.

Šta su Spa centri?

Spa, skraćenica latinskog izraza “Sanus per Aquam”, što bi značilo - zdravlje iz vode. Voda oduvek predstavlja izvor života i veličana je u svim kulturama i religijama… od obreda krštenja, do ritualnih kupanja i svakodnevne upotrebe, voda nam pričinjava zadovoljstvo, opušta nas i utiče na naše zdravlje. Spa predstavlja upravo ovakva mesta, koja nam uz pomoć vode pružaju užitak opuštanja. Od grčkih i rimskih kupatila do savremenih Spa centara, sama pomisao o ulasku u vodu pričinjava nam zadovoljstvo. Nije svaka voda ista, a neku su u prošlosti proglašavane za “čudotvorne”... Danas se hemijskim analizama, može ustanoviti tačan mineralni sastav vode i njegov uticaj na ljudsko telo. Ove mogućnosti stvorile su Spa centre, terme ili banje.

Wellness u gradu

Kada poželite da upoznate kulturu i istoriju nekog drugog naroda. Kada biste šetali trgovima, parkovima, znamenitim mestima neke evropske prestonice ili malog grada. Možda ćete jedan deo vremena želeti da posvetite samo sebi. Wellness & Spa odmor vas čeka u modernim i odlično opremljenim hotelima širom Evrope. Završetak dana ispunjenog šetnjom i obilascima biće savršen ukoliko se opustite u đakuziju a nakon toga sebi priuštite jednu kvalitetnu masažu. Puni lepih utisaka, fotografija, doživljaja, avantura – ali odmorni vratićete se obavezama, a ovakav odmor pamtićete zauvek.

Koje vrste wellnessa postoje?

Planinski wellness

Wellness hoteli i termalni kompleksi obično su smešteni u ponožju planina na izvorima termalne vode. U našem okruženju u zemljama poput Slovenije, Austrije, Bugarske, ali i kod nas u Srbiji možete naći veliki broj takvih turističkih centara. Plivanje u termalnim bazenima na otvorenom usred zime je prava atrakcija. Opuštanje u saunama i uz masaže nakon šetnji i rekreacije na čistom planinskom vazduhu – dovoljno je da sačuvate vaše zdravlje i zaboravite na stres. Koncepti planinskog wellnessa obično su bazirani na povoljnim efektima termalne vode. Tretmani se izvode uz pomoć preparata koji su napravljeni od lekovitog bilja upravo iz te regije. Osim u sadržajima wellness centara, u prilici ste da uživate u netaknutoj prirodi, svežem vazduhu i različitim sportovima (kao što su golf, tenis, rafting, nordijsko skijanje, jahanje).

Wellness pored mora

Pogled na pučinu Jadranskog mora dok se opuštate u whirpoolu - to je idealan početak vašeg wellness letovanja. Tendencije savremenog turizma iz godine u godinu sve su vise na strani dodatnih sadržaja kao što su wellness & spa koncepti u sklopu hotela. Hoteli pored obale sa wellness centrima nude vam zapravo dva odmora u jednom. Programi opuštanja u ovim hotelima oslanjaju se na povoljne efekte slane vode, morskih algi i opuštanja koje izvire iz harmonije zelenih boja šuma i plave boje mora