Zaštitite bebu od sunca | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 17h, subotom 09h - 14h
 

Obaveštenje:

Usled posledica pandemije i reorganizacije posla, obaveštavamo Vas da poslovnica u Belvilu neće raditi u narednom periodu.

Zaštitite bebu od sunca


Kako zaštiti bebu od sunca

Nežna bebina koža zahteva pažljivu negu i zaštitu, jer je osetljivija i tanja nego kod odraslih.

Boravak na suncu je veoma opasan zbog ultravioletnog zračenja. Kod beba starosti do 12 meseci trebalo bi izbegavati boravak na suncu, jer i samo nekoliko minuta može ozbiljno da ošteti njihovu kožu.

Ako je dete starije, može da se igra na suncu, ali uz obaveznu opremu: šešir, majica i krema sa visokim faktorom. Najefikasnija zaštita je nanošenje zaštitnih krema za bebe sa visokim faktorom i unos dovoljnih količina sveže tečnosti na svakih 20 do 30 minuta, kao i igranje na mestima koja nisu direktno izložena suncu.

Kada bi trebalo da izbegavamo sunčane zrake?

Trebalo bi izbegavati odlaske na plažu u najtoplijem periodu od 11 – 17 sati. Najbolje bi bilo da nađete prirodnu hladovinu jer i sunce skriveno oblacima ili indirektna toplota može da naškodi maloj bebi. Šešir od prirodnih materijala i svetle boje su obavezni, kao i naočare za sunce.

Kako da znam koje su dobre naočare za sunce?

Bebe i mlađa deca su najosetljivija na UV oštećenja, zato moraju nositi kvalitetne sunčane naočare i šešir sa obodom. Za optimalnu zaštitu, potražite stakla koja blokiraju 99 do 100 % ultravioletnih zraka.
Ako na sunčanim naočarima ne postoji bilo kakva potvrda ili deklaracija, potražite drugi par. Cena može uticati na to kako par sunčanih naočara štiti od UV svetla. Jeftina plastična stakla mogu biti mnogo lošija od nešto skupljih stakala. Bolje je da platite više, a da budete sigurni da stakla nude adekvatnu UV zaštitu.

Kako da izaberem najbolju zaštitnu kremu za moju bebu?

Pri izradi preparata za zaštitu od sunca proizvođači koriste hemijske filtere, odnosno hemijske supstance koje apsorbuju određeni deo UV zračenja. Ali, da bi se postigao najbolji nivo zaštite od sunca hemijski filteri se kombinuju sa određenim supstancama koje fizički odbijaju sunčeve zrake.
Kada su u pitanju deca do godinu dana, trebalo bi izbegavati kreme za sunčanje sa hemijskim filterima, koji njihovoj nežnoj koži ne pogoduju i treba se oslanjati samo na preparate sa mehaničkim zaštitnicima. Dakle, treba kupiti zaštitnu kremu za bebe sa visokim faktorom - oko 50 i bebi zaštitnu kremu za lice, takođe sa visokim faktorom.

Kako da se bebina koža navikne na sunce?

Petnaest minuta pre izlaska na sunce premažite zaštitnom kremom sve delove tela koji nisu pokriveni odećom. Pazite da kremu ne mažete bebi na usta, oči ili na očne kapke.
Početno izlaganje suncu ne treba da bude duže od nekoliko minuta, a onda se može postepeno produžavati po dva minuta dnevno do ukupno dvadeset minuta. Vodootpornom zaštitnom kremom namažite celo telo mališana koji se rashlađuje u plićaku. Posle igre u vodi sledi brisanje peškirom, pa opet mazanje zaštitnom kremom.

VAŽNO: Ukoliko dete uzima neke lekove, proverite da li izazivaju preteranu osetljivost na sunčevoj svetlosti pre nego što mu dopustite da izađe na sunce.

Da li važi pravilo da preplanulu kožu ne treba zaštititi od sunca?

Ne postoji bezbedna preplanulost, bez obzira na to koliko se postupno sunčate Vi i Vaša beba. Već preplanula koža nije zaštita od daljih oštećenja. Dete može dobiti opekotine i od sunca usred zime.
Bebinu kožu zaštitite odećom, na glavi treba da ima šešir sa širokim obodom, lice namažite zaštitnom kremom sa visokim faktorom, a na očima treba da ima sunčane naočare.
Ukoliko beba i pored ovih mera izgori dajte joj više tečnosti da ne bi došlo do dehidracije i namažite je kremama koje se koriste nakon sunčanja. Ukoliko se pojave plikovi, odvedite je lekaru.

Šta je sunčani udar?

Sunčanica je veoma ozbiljna i nastaje kada se glava duže direktno izlaže suncu. Počinje glavoboljom, zatim se javlja mučnina i nagon za povraćanjem, a može doći i do gubitka svesti. Ako primetite neki od ovih simptoma rashladite bebu, dajte joj tečnosti i odvedite je kod lekara.

Kako ublažiti opekotine od sunca?

Opekotine od sunca hlade se oblozima od hladne vode, tri do četiri puta dnevno, dok crvenilo ne umine. Možete ih mazati hidratantnom kremom ili gelom od aloe, dok teže opekotine treba da pogleda lekar i prepiše terapiju. Najbolja preventiva je lagana odeća i krema sa visokim zaštitnim faktorom.

NAŠA PREPORUKA (NAROČITO ZA DECU)!!!

Kutija GLINE – IZUZETNO EFIKASNA KOD OPEKOTINA OD SUNCA.

Iz našeg iskustva izuzetno delotvorna. Može se nabaviti u svim apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Postoji glina za spoljnu i unutrašnju upotrebu. Nabavite onu za spoljnu upotrebu, i obavezno je ponesite sa sobom na letovanje. Kutija košta oko 350 dinara. Napomena: za glinu ne upotrebljavati metalni pribor i posudje. Plastika, porcelan, staklo, drvo, keramika - da, ali metal nikako.

Primena - Ukoliko Vi ili vaše dete, beba dobijete opekotine od sunca isperite kožu od soli. Glinu (3-4 supene kašike) razredite vodom da dobijete retku masu. Premazati mesta opečena od sunca (dok ste još u kupaćem kostimu). Sačekati da se glina osuši na koži, glina se brzo suši izvlačeći temperaturu. Ukoliko napravite malo gušću masu sušenje će potrajati neki minut duže. Postupak ponoviti dva – tri puta. Izmedju dva nanošenja višak osušene gline skinuti nežno prelazeći dlanom preko kože.

Nakon tretmana glinom, istuširati se i kožu namazati hidrantnim losionom, mlekom za kožu ili preparatom posle sunčanja. Koža će i dalje biti rumena, ali izostaće zatezanje, peckanje i bol. Ukoliko postupak ponovite 2-3 dana za redom dok se ne izgube svi simptomi neće doći do pojave plikova, ljuštenja kože i perutanja (a za to vreme i dalje uživate u suncu uz povećanju opreznost). I što je najvažnije: očekuje vas mirna noć i okrepljujući san. Više o upotrebi gline možete saznati u našem članku Priprema za sunce.