Severna oblast | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 17h, subotom 09h - 14h
 

Severna oblast


Severna oblast je sjajna destinacija za one koji žele da iznajme kola i za sve koji su radoznali da saznaju kako izgleda Halkidiki bez navale turista. Mnoga starija sela i gradići nisu na obali i pomalo su izdvojeni. Slikovita naselja poput Arna-e i Taksiarhisa (Arnea / Taxiarhis) i glavnog grada oblasti Poligirosa, smeštena su u okrilju ili u blizini Holomontas planine (Ipsizonos oros 1165m). Ovo okruženje nudi prekrasne mogucnosti za popodnevnu vožnju ili šetnju/planinarenje kroz guste šume i do mesta sa kojih se pruža divan vidik. Posetite  Arneu, gradić gde ima najvise stogodisnjaka u Grčkoj. Razlog tome je navodno zdrava, izvorska voda. Pili smo vodu koja izvire iz stogodisnjeg platana. Nevorovatno! Mlaz vode, debeo kao jaca muska ruka, kulja iz stabla drveta! Navodno 10km dalje postoji platan iz 10 veka. Uh, sto bi bilo lepo da moze da preprica 10 vekova koje je preziveo!

Paleohori - tvrđava Neposi

Sagracena je tokom V veka na mestu koje je naseljeno od najmanje II veka pre n.e. Zapažanja dosadašnjeg površinskog proučavanja tvrđave su sledeca: na vrhu utvrđenog brda, prirodom i mestom nedostupnim, sagracena je tvrđava „Kasteli“ kako je nazivaju stanovnici Paleohorija, najveća na Halkidikiju. Jedina veza brda sa planinom je uska, strma staza. Sa tri strane je okružen rekom „Paleohorinos lakos“, glavnom pritokom Havriasa, koji se glasno čuje iz dubine od 30-40 m. U velikom prečniku je okružena predelom izuzetne prirodne lepote, sa bujnim zelenilom. Tvrđava zauzima površinu od 150 hektara (na ravnom), a opasana je zidinama dugim otprilike 800-1000 metara, a visokim 4-5 metara. Izgleda da je zidina imala tri građevinske faze, koje se razlikuju po stilu i ukazuju na to koliko je puta, nakon katastrofa, ponovno građena.

STAGIRA - Rodno mesto Aristotela

 

Zanimljivo i za preporuku je i Aristotelovo rodno mesto Stagira. Tu su u jednom prelepom parku predstavljenja Artistotelova otkrića iz oblasti optike, mehanike, sunčev sat... Toliko je sve zanimljivoi razumljivo, nekako pristupačno i praktično! Zahvaljujući donaciji nemačke vlade, na jednom zaravnjenom brdu iznad Stagire napravljen je “zabavni park” od sprava vezanih za fiziku, mehaniku i kinetiku. Kako deci, tako i onima koji to odavno više nisu, bice krajnje zanimljivo da “otkriju” neke od zakona fizike, na očigledan i zanimljiv način. Ovde ćete videti kako se prelama svetlost i kako sočivo pod uglom može da napravi vatru; zatim ćete vrteći ručiću ustanoviti kako nastaje vir; videćete kako funkcioniše klatno, sunčani sat i kako se šapatom iz jednog u drugi kameni “tanjir” prenosi zvuk. Na samoj ivici brda, nalazi se veliki spomenik Aristotelu, a malo dalje i tri mala teleskopa za posmatranje okoline, a možda i zvezda! Aristotel je rođen 384. godine pre nove ere na severu Grčke u gradu Stagira na Halkidikju naspram Svete Gore. Živeo je šesdeset i dve godine. Njegov otac Nikomah je bio lekar i živeo je na dvoru makedonskog kralja Aminta, dede slavnog osvajača Aleksandra Makedonskog. Aristotel je sa sedamnaest godina doputovao u Atinu da bi se obrazovao, jer su u Atini i celoj Heladi tada bile na glasu dve škole: Isokratova škola retorike i politike i Platonova Akademija. Aristotelje počeo svoje obrazovanje u školi kod Isokrata, a ubrzo je prešao u Akademiju, što se pokazalo sudbonosnim za njegov životni put. U Akademiji je ostao dvadeset godina, najpre kao učenik, a potom kao aktivni saradnik. Posle Platonove smrti napustio je Atinu i otišao u Malu Aziju, a zatim u Pelu, na dvor Filipa Makedonskog. Tamo je bio vaspitač trinaestogodišnjeg Aleksandra, budućeg makedonskog i panhelenskog imperatora.

Severna oblast se diči raznovrsnim parkovima, arheološkim muzejom u Poligirosu, arheološkim nalazištima i vecim gradovima i lukama Halkidikija. Obalu čine mnogobrojne duge plaže do kojih se lako stiže. Severna oblast je mesto gde se održavaju mnoge lokalne proslave i letnje svetkovine, na  kojima su svi dobrodošli.

 

JEZERO VOLVI je drugo po velicini jezero u Grckoj. Površina mu je oko 68 km2, a dubina oko 20 m. Zanimljivo je da povremeno prima vodu iz susednog jezera Koronia koje leži zapadno od njega, a da ima i odliv  putem rečice Rihios u Egejsko more, u zaliv Strimonikos, gde se nalaze popularna letovališta Stavros, Asprovalta i Nea Vrasna. Leži u oblasti koju odlikuje blaga Mediteranska klima, sa toplim letima, kišnim padavinama u Novembru i Decembru, pa suvim letnjim periodima. Jezero nikad ne zaledi zimi, a plavo-zeleno cvetanje algi dešava se pocetkom leta. Jezero je plovno i poznato po ribolovu na smuđa.

Ako ste suviše pocrveneli da biste se još pekli na plaži ili jednostavno želite da radite nešto drugo, krajnje je vreme da iznajmite kola. Spisak ruta kroz slikovite predele iz sve četiri oblasti (Severna oblast, Kasandra, Sitonij i Atos), vozeći se njima upoznacete ono najlepše što nudi priroda Halkidikija pogledate ovde.