Letovanje -> Letovanje Italija -> Sorento

Sorento - Zemlja sirena

Letovanje Sorento 2015: vile, apartmani, hoteli, cene

Sorento je jedan od najlepših i najposećenijih gradova Napuljskog zaliva. Romantični grad sunca, otmen, gostoprimljiv i prepun mediteranskog duha. Pejzaž je nešto što je jedinstveno samo ovom gradu. Visoka brda, doline i planine pretvaraju se u terase koje se spuštaju ka moru. Grad cveća, opojnih lijandera, morskih plodova, ptica i mediteranskog voća, grad svedok prolaska mnogih civilizacija. Podignut je na vulkanskoj steni, nastaloj nakon erupcije Vezuva. Ime (Surrentum-u prevodu Zemlja sirena ) dobio je još u vreme rimskih imperatora. Prema legendi đavoli su lepoj devojci dodali rep ribe da bi napakostili mornarima. Između ostrva Gali i Sorenta mornari očarani njihovom pesmom gubili bi kurs.

Danas je Sorento grad sa nešto više od 17 000 stanovnika. Najveći procvat grad je doživeo u 18. i 19.veku. Tada su u njemu živeli mnogi slavni pesnici, pisci, kompozitori i plemići: Torkvato Taso, Bajron, Gete, Dikens, Ibzen, Gorki... Zavučen u kamene hridi, odiše toplinom i opuštenošću. Glavni trg, u koji se slivaju sve ulice je Piaca Tasso. Leto u Sorentu ne treba da provedete stacionirani u hotelu i ležeći na plaži. Ovo je destinacija koja mami na razgledanja i obilaske. Plaže su nešto što usput dođe, kada poželite da malo siđete i do obale. Tada silazite strmim putićima do mora, koje je čisto, tirkizno plavo i veoma bistro. Kada dođete do plaže...pogled na Sorento iz vode je nešto što se teško može opisati. To Vam prepuštamo da doživite sami...


Sorento Italija letovanje Sorento Italija letovanje Sorento Italija letovanje Sorento Italija letovanje Sorento Italija letovanje Sorento Italija letovanje Sorento Italija letovanje Sorento Italija letovanje Sorento Italija letovanje

Sorento apartmani i hoteli leto 2015 - ponuda u pripremi

Sorento mapa

/

Sorento video

Sorento atrakcije leto 2015

Glavne atrakcije su svakako uzane uličice pune kolorita i turista, kao i plaže na obali koja je podeljena u dva zaliva, Marina Grande i Marina Picola, nazvane tako zbog njihove veličine, naravno. Slikovita Marina Grande je bila jedini ulaz u grad sa mora. Do luke se dolazi stepenicama ili liftovima, što su atrakcije koje ne treba propustiti. Jasno, ima i malih autobusa koji saobraćaju svakih 10 minuta od luke do trga Taso. Marina Piccola je druga luka, bliža centru grada. U njenoj blizini nalaze se brojne plaže, koje su u početku bile isključivo privatne za goste hotela i bogataških vila, a sada dostupne svima. Desetine filmova su snimani na lokacijama ovog grada i obližnjeg ostrva Kapri, a Sorentu je posvećena i čuvena pesma Torna a Surriento.

Sedile Dominova

Ušuškan između dve ulice, ovo je nešto što ne biste očekivali da sretnete. Zgrada iz XV veka, ima kupoli koja je ukrašena i oslikana u XVIII veku. I dalje se vide grbovi prelićkih porodica koje su nekada koristili ovaj prostor kao skupštinsku salu.


Sorento plaže leto 2015

Marina Grande

Marina Grande je najatraktivnija plaža Sorenta, zbog svog položaja.

Marina Picocla

Marina Piccola je centralna plaža Sorenta, smeštena nekoliko koraka od trga Taso. Ako dolazite kolima u blizini se nalazi parking koji se naplaćuje. Na plaži se nalaze suncobrani, ležaljke, tuševi, bar, restoran... Ulaz na plažu se naplaćuje i varira od 10 do 15€ po osobi za ležaljku i ulaz.

Sorento izleti leto 2015

/

Sorento noćni život i zabava leto 2015

/