Zamenski vaučeri produženi do februara 2023
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Zamenski vaučeri produženi do februara 2023


Evo pojašnjenja oko zamenskih putovanja

Pandemija virusa Kovid 19 je nešto sa čime se ni agencije, a ni putnici do sada nisu susreli. U situaciji vanrednog stanja gde je bila blokirana cela planeta mnogo je nejasnoća i nedoumica kako će se ova situacija razrešiti. U ovom trenutku, ovo je jedino, približno idealno rešenje, da niko ne bude oštećen. Uostalom, i mnoge druge zemlje su primenile isti sistem. Jedno je sigurno - međusobno razumevanje mora postojati.

Vlada usvojila promenu Uredbe

Vlada Republike Srbije je na današnjoj sedinici usvojila izmenu uredbe o ponudi zamenskog putovanja za turističko putovanje koje je otkazano ili nije realizovano usled bolesti izazvane virusom SARS-CoV-2. Izmenom je predviđeno da zamenska putovanja, definisana navedenom uredbom, putnik može iskoristiti najkasnije do 31. decembra 2022. godine. 

Ukoliko se putnik odluči za povraćaj iznosa koji je uplatio za nerealizovano putovanje ili je otkazano zamensko putovanje, privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik, koji je kao organizator putovanja prodao turističko putovanje iz člana 2. te uredbe dužno je da izvrši povraćaj uplaćenih sredstava najkasnije do 1. februara 2023. godine.

Šta kaže struka?

Savet svim putnicima koji nisu realizovali putovanja zbog pandemije koronavirusa je da je najsigurniji način da dođu do svog novca da iskoriste svoja putovanja, poručio je sinoć Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA).

Seničić naglašava da nije dovoljno to što su agencije radile samo tri meseca u protekle dve godine da bi se obezbedilo dovoljno novca da se pokriju troškovi koje su imali, kao i da u ovom trenutku turističkih putovanja ima jako malo, a da je pitanje kako će se to odvijati zbog epidemije u narednom periodu.

Prema podacima YUTA, do sada je iskorišćeno 53 odsto zamenskih putovanja, što je daleko manje nego što se očekivalo da će biti realizovano i to je dovelo do problema egzistencije velikog broja turističkih agencija u Srbiji, naveo je Seničić.

Koje su mogućnosti?

Potvrde o zamenskim putovanjima važe i za leto 2022. U mnogim ponudama apartmanskog i hotelskog smeštaja puticima koji imaju vaučere za zamenska putovanja, odobrava se dodatni popust na postojeće cene i popuste u sezoni 2022.

Omogućena je promena termina, strukture smeštaja, prevoza, pa čak u nekim slučajevima i promena objekta kao i same destinacije putovanja. Vaučer takođe možete ustupiti i trećim licima, uz priloženu potpisanu saglasnost.

Ukoliko se putnik odluči za povraćaj iznosa koji je uplatio za nerealizovano putovanje ili je otkazano zamensko putovanje, organizator putovanja je dužan da izvrši povraćaj uplaćenih sredstava najkasnije do 1. februara 2023. godine.

Kakva je ponuda za leto 2022?

Club Paradiso preporuka smeštaja za leto 2022:

12.11.2021