Pilion - Grčka kakva treba da bude | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Pilion

Pilion - Grčka kakva treba da bude



Da li ste čuli za Pilion?

Pilion je nestvarno lepo poluostrvo, koje se ušuškalo u samom srcu Grčke, između Atine i Soluna. Iako nije toliko pozna kod naših turista, možemo slobodno reći da je ova oblast nestvarne lepote nepravedno zanemarena od strane nađih turista. Pilion je mesto za prave hedoniste. Poluostrvo krasi neverovatna lepota u kojoj se smenjuju visoke planine bogate vegetacije, sa kristalno čistim morem i nepreglednim peščanim plažama. Smatra se najlepšom planinom u Grčkoj, te je s pravom nazivaju izletištem Bogova. Pilion odiše grčkom tradicijom i gostoljubivošću. Volos je kulturni i administrativni centar regije Pilion.

pilion

Ova regija je bogata istorijom i mitologijom. Naziv Pilion potiče od mitskog kralja Peleusa, odnosno Peleja, iz čijeg se braka sa nimfom Tetidom rodio legendarni grčki junak Ahil. Pilion obiluje prelepin plažama. Nije fraza ako se kaže da je voda mora u ovom delu kristalno čista, a njenu obalu okružuju strme, zelene padine. More na severoistočnoj strani često može biti burno, a na zapadnoj je dosta smirenije, a samim tim i toplije. Ušuškan ispod planine Kentaura, sebično čuvajući svoju tradiciju, Pilion predstavlja odličan izbor za vaše letovanje.

Plaže i atracije - Šta videti tokom letovanje na Pilionu

Turisti iz celog sveta obilaze prelepa planinska sela poput Makrinitsa, Zagore. Tsagarada, ova čuvena sela Piliona oduševljavaju posetioce svojom živopisnom arhitekturom i lepim trgovima, sa tradicionalnim restoranima i tavernama. Uživanje na bezbrojnim peščanim plažama i kupanje u kristalno bistrom moru su jedni od razloga zašto se turisti vraćaju ovde da letuju. Poznata turistička mesta su Kala Nera, Milina, Platanias, Horto, Koropi, Milopotamus, Agios Ioanis, Afisos (u narednim objavama ćemo predstaviti i sva mesta pojedinačno)...

Letovanje u regiji Pilion je jedinstveni doživljaj, voda u ovom delu je kristalno čista, neke od najpoznatijih plaža ove regije su Agios Ioannis, Milopotamos, Papa Nero, Horefto, Fakistra, Damouchari, Mourtia, Potistika...

Pored prelepih plaža i kristalno čistog mora, možete da uživate u tradiciji Grčke, koja se dobrim delom zasniva na nacionalnoj kuhinji. Čest je slučaj da se u lokalnim tavernama služe morski plodovi, koji su baš tog dana izvađeni iz mora.

Pilion - Letovališta i ponuda smeštaja

Kala Nera nalazi se na oko 20km od grada Volosa. Ovo prelepo ribarsko mesto pravi je izbor za letovanje kako porodica sa malom decom tako i onih koji žele pravi mir i uživanje. Dugačka plaža koja dominira mestom, ljubazni domaćini, male grčke tavern samo su neki od razloga zašto je ovo omiljeno letovalište kako grčkih, tako i stranih turista.

kala-nera-pilion

Ovom ribarskom selu posebnu draž daje zaliv Pagasitik, te je postalo jedno od omiljenih letovališta. A na njegovoj jugoistočnoj strani, nalazi se ušće reke Belegrino koje predstavlja prirodnu granicu Kala Nera i sela Koropi. Ovo mesto omiljena je destinacija za odmor ne samo turista, već i Grka, koji smatraju da je ovaj deo Piliona najlepši za relaksaciju i uživanje. U Kala Neri, kao i u njenoj okolini, možete uživati u šetnji, jahanju, biciklizmu, ronjenju, vodenim, ali i zimskim sportovima... Takođe, Kala Nera je savršeno mesto odakle možete započeti upoznavanje celog poluostrva, poznatog i kao „mitska zemlja čuvenih Kentaura i Argonauta“.

Ljupko, malo letovalište Afisos smešteno je na južnoj strani planine Pilion, udaljeno 26 km od Volosa, a 6 km od mesta Kala Nera. Samo mesto izgrađeno je u obliku amfiteatra iznad plaže koju okružuju autentične grčke kuće. Afisos je okružen zelenilom, peščanim plažama... Afisos odiše tradicionalnim šarmom, idealan je izbor za porodično letovanje, daleko od gradske gužve i buke. Ono po čemu je Afisos postao poznat jeste čista voda, peščani zalivi, brojne taverne i barovi, kao i tradicionalne stare kuće. Ovo preslatko okruženje u kombinaciji sa gostoprimljivim domaćinima, garancija su za dobar provod na Afisosu.

milina-pilionMilina je vrlo impresivno priobalno mesto, udaljeno 48 km od Volosa. Duž gradske plaže nalaze se brojni kafići, barovi, restorani i taverne u kojima možete, uz kupovinu pića, iznajmiti suncobran i ležaljke a za one koje uživaju u noćnom životu postoji i disko klub. Mesto je vrlo živo tokom letnjih meseci jer se odvijaju brojni festivali uz tradicionalnu grčku muziku i ples. Plaže u oblasti Miline su uglavnom peščane. Plavo, tirkizno more, čista voda, prelepe uvale i zeleni maslinjaci, svake godine privlače sve veći broj turista. Samo mesto gleda na dva mala ostrva: Alatas i Parsoudas u zalivu Pagasitikos. Postoji mogućnost iznajmljivanja čamaca, kojima mozete obići ova ostrva. Iz Miline se organizuju izleti za Trikeri, tradicionalno grčko selo na krajnjem jugu Piliona. 

 

Pilion vile i apartmani letovanje 2024