Novogodišnji i Božićni bazari II deo | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Novogodišnji i Božićni bazari II deo


U mnogim evropskim gradovima, svake godine, od početka decembra do Nove godine održavaju se Božićni i Novogodišnji bazari. Najčešće su u pitanju pokretne, drvene tezge – štandovi od borovine, koje se postavljaju u samom centru grada. Šareno okićene, privlače veliki broj građana, te su poslednjih par godina postale i deo turističke ponude u širem smislu. Naime, veliki broj Evropljana, odlučuje se za doček Nove godine u nekom od gradova Starog kontinenta, koji osim ponude o dočeku na trgovima reklamiraju i kupovinu na novogodišnjim bazarima. Nakon prvog dela Novogodišnji i božićni bazari, na red dolazi i drugi deo.


Praznicne kupovine

Švajcarska – St.Galen i Cirih

U slikovitom okruženju, naći ćete najvišu jelku u Švajcarskoj, kao i oko 700 blistavih zvezdica koje se protežu iznad gradske pešačke zone. Tu je i barokna Katedrala, kuće sagrađene u švajcarskom stilu (sa drvenom konstrukcijom), kao i prekrasna srednjovekovna biblioteka. Prizor upotpunjuje predivan pogled na obližnje planine prekrivene snegom. Tradicionalno lokalno alkoholno piće je vatreni punč, napravljen od vina i ruma, koji se zove Feuerzangenbowle. St. Galen je poznat i po poslasticama od marcipana i medenjacima, koji se prave u različitim oblicima i veličinama. Ako praktikujete užinu, pobrinite se da probate hrskavi hleb sa istopljenim švajcarskim sirom, poznatijim pod nazivom Raclette. Bilo da se odlučite za najstariji gradski bazar u živopisnom Niederdorf kvartu, ili odete na Christkindlimarkt bazar pored svetlucave jelke sa Svarovski kristalima, visoke preko 15 metara pored glavne železničke stanice, ili pak posetite romantičan bazar u Starom gradu okruga Winterthur ili Rapperswil – nećete pogrešiti. Svaki od ovih bazara će vam ponuditi nešto jedinstveno i nezaboravno. Winterthur je idealan za porodične posete, zbog mnogih sadržaja za decu; Rapperswil je za one koji vole romantiku i dah srednjevekovnih vremena; Christkindlimarkt će vas „sačekati“ ukoliko stižete vozom i nećete moći da odolite mirisu kuvanog vina i cimeta, dok je bazar u Starom gradu obavezna stanica koja će vas podsetiti kako je lako izgubiti pojam o vremenu kada šetate između velikog broja štandova sa najrazličitijim proizvodima koji se prodaju.


St.Galen i Cirih

Belgija – Briž i Brisel

Kažu da, ukoliko posetite Briž za vreme božićnih i novogodišnjih praznika, skoro možete osetiti ukus čokolade u vazduhu. Ovo je grad sa 'muzejem čokolade" pa je sve i podređeno toj slasnoj poslastici koju svi toliko vole. Tradicionalni božićni bazar sa zimskim klizalištem održava se svake godine na starom gradskom trgu. Zvanično ne postoji konkurencija u pravljenju „najekstravagantnije čokoladne skulpture“ ali ako ne vidite repliku grada barem jedanput, smatrajte sebe uskraćenim za neverovatan prizor. Ako putujete sa porodicom za decu ne postoji bolje mesto od Briža. Od patuljaka, irvasa, sanki, Deda mrazova i velike jelke, ovaj grad je mesto za ulazak u bajku.

 

Briž i Brisel

Briselski božićni i novogodišnji bazar je definitivno za ljubitelje dobre hrane i pića. Na njemu ćete pronaći slatke i slane ukuse za svačije nepce. Od čokolada, sireva, proizvoda od mesa, poslatičarnica sa čuvenim kolačima, do raznih vrsta vina i piva. Na bazaru koji postaje veći svake godine i ima oko 240 tezgi, pored hrane i pića, pronaći ćete i umetničke i ručno izrađene predmete. Na kraju vašeg obilaska možete otići na klizanje na 60 metara dugo klizalište ili uživati u light-šou performansu, koji se održava na velikom trgu.


Briž i Brisel

Švedska – Štokholm i Getenburg

Švedski božićni i novogodišnji bazari su nešto manji od onih u Nemačkoj ali imaju svoje običaje i tradiciju koju treba videti. Na bazarima u starom gradu su obično postavljene crvene kolibe koje nude specijalitete kao što su Spekulatius (keks sa bademima) i Glogg, skandinavski punč. U Skansenu, gde se nalazi prvi muzej na otvorenom u svetu, takođe se održava novogodišnji bazar koji počinje četiri vikenda uoči Božića. Štokholm ima i nekoliko manjih bazara koji su otvoreni samo jedan dan ili tokom određenog vikenda, pa nenadano tokom istraživanja grada možete naići na tezge sa hranom, pićem i ručno izrađenim predmetima.
Getenburg je dom najvećeg bazara u Švedskoj, poznat po ukrasima koji broje skoro 5 milona novogodišnjih lampica, pa ga sa pravom nazivaju zimska zemlja čuda. Glavni događaji uključuju i Laponiju, dom Deda mraza i njegovih irvasa ali i oblast poznatu po polarnoj svetlosti koja oboji nebo nestvarnim bojama. Na bazaru u Designtornetu se mogu pronaći umetnički i zanatski predmeti na oko 80 tradicionalnih tezgi i uživati u švedskim gastronomskim specijalitetima, kao što su dimljena riba i polkagrisar (švedska lizalica).


Štokholm i Getenburg

Prag – Češka

Božićni bazar u Pragu više je fokusiran na neobičnu hranu i pića, nego na tradicionalne poklone. Ne propustite probati grog i liker od meda koji su tradicionalno češko piće. Još jedna zanimljivost karakteristicna samo za ovaj grad su i kade napunjene vodom, u koje se ubacuju šarani, koji su tradicionalno češko Božićno jelo. Arhitektura u Pragu je jednostavno zadivljujuća, a, u ovo doba godine, još više dolazi do izražaja zbog novogodišnje rasvete koja sija u milion boja.


Prag

Vroclav – Poljska

Doživite magičnu atmosferu na ovom tradicionalnom Božićnom bazaru, koji se proteže od Świdnicka ulice pa sve do starog dela grada. Ljubitelji hrane mogu uživati u domaćim specijalitetima, a tu je i obilje kuvanog vina, koje se poslužuje u svečanim šoljama. Za one koji žele poneti neki suvenir, ovde će naći sve od tradicionalnih poljskih poklona, vunene garderobe, kožne galanterije, ukrasa i ručno rađenih sapuna. Prošetajte do gigantske jelke i pokušajte uočiti patuljke skrivene na svakom ćošku grada, jer je Vroclav poznat po tome. Ako volite klizanje na raspolaganju vam je lokalno otvoreno klizalište.


Vroclav

Budimpešta – Mađarska

Jedna od najzanimljivijih činjenica oko ovog bazara jeste provera svih proizvoda od strane profesionalnih žirija iz različitih organizacija. Ideja iza ovog je da se garantuje da su proizvodi tradicionalno ručne izrade. Ukoliko se odlučite posetiti Budimpeštu tokom novogodišnjih i božićnih praznika, možete uživati u predstavama na otvorenom, folkloru, muzici uživo i tradicionalnim gastronomskim specijalitetima i pićima koji su karakteristični za ovo područje.