Novogodišnji i Božićni bazari I deo | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Novogodišnji i Božićni bazari I deo


U mnogim evropskim gradovima, svake godine, od početka decembra do Nove godine održavaju se Božićni i Novogodišnji bazari. Najčešće su u pitanju pokretne, drvene tezge – štandovi od borovine, koje se postavljaju u samom centru grada. Šareno okićene, privlače veliki broj građana, te su poslednjih par godina postale i deo turističke ponude u širem smislu. Naime, veliki broj Evropljana, odlučuje se za doček Nove godine u nekom od gradova Starog kontinenta, koji osim ponude o dočeku na trgovima reklamiraju i kupovinu na novogodišnjim bazarima.


Praznicne kupovine

U neke od najpoznatijih evropskih bazara, spadaju oni u Nemačkoj i Austriji koji važe za najautentičnije i najpopularnije, počev od onog u Drezdenu, koji je jedan od najvećih i ujedno najstariji u Evropi (iz 1434. godine). Za vreme bazara, na njemu je obično ukrašena zvanično najveća božićna jelka na svetu, visine 14 metara.

Austrija – Insbruk i Beč

Najromantičniji bazar je u istorijskom centru Insbruka, sa štandovima poređanim uz srednjevekovne kuće. Za svakog se može naći po nešto: tu su medenjaci, drvene igračke i delikatni unikatni ukrasi, napravljeni od duvanog stakla. U sumrak, trubači sa Zlatnog krova, starog preko 500 godina, sviraju božićne i novogodišnje pesme. Da magija praznika bude još lepša, pobrinu se stanovnici Kiebachgasse ulice, sa čijih prozora neretko vire likovi iz poznatih bajki.


Beč

Tradicija bečkih bazara seže nazad do 13. veka. Ona sada broji oko 10 bazara sa više od 150 štandova koji ispune gradski trg ispred neo-gotičke gradske kuće. Tu možete kupiti sve, od minijaturnih drvenih kuća, lutaka, licidarskih srca, keramike, posude od duvanog stakla, do kožnih i vunenih kapa i rukavica. Ne propustite laganu šetnju paviljonima Rathauspark – a, pored okićenog drveća.
Insbruk

Francuska – Anže i Strazbur

U Francuskoj, dobra hrana je strast i Soleils d'Hiver (zimsko sunce) festival u Anžeu je svakako gurmanska radost. Na Trgu du Ralliement, ispred pozorišta, nudi se izobilje ukusnih poslastica, ne samo iz doline Loare, već iz cele Francuske. Sip vin Chaud (vruće kuvano vino); nugat; pommes d'amour (karamelisane jabuke). Pored hrane tu je mnoštvo zabavnih sadržaja za decu, kao i prodavnica i butika u kojima se mogu kupiti novogodišnji pokloni.
Magija božićnih i novogodišnjih praznika nide nije veća nego u Strazburu. Okićen crveno-belim srcima; zvezdicama, anđelima i pahuljicama grad se pretvara u venac koji krivuda kamenim ulicama. Nije ni čudo što je baš ovaj grad osvojio titulu "Najbolji Božićni sajam u Evropi" i to dve godine za redom. Proverite ukuse 11 čuvenih vrsta keksića, ali ne propustite "bredele". Ovi posebni keksići dolaze u svim oblicima i ukusima, od lešnika, narandže i cimeta, do oraha, kokosa i praline. Običaj je da se odnesu kući, drže na jelci i onda pojedu.



Insbruk

Nemačka – Berlin i Hamburg

Berlin je grad koji definitvno morate posetiti da biste doživeli atmosferu božićnih i novogodišnjih praznika. Spisak bazar je dug ali nećete pogrešiti koji god da posetite. Obilazak šik Weihnachts Zauber Gendarmenmarkt – a je za one koji vole gastronomiju, od francuskih specijaliteta do austrijske kuhinje mogu se naći svi ukusi. Ukoliko ste ljubitelj kulturnih dešavanja pogledajte neku predstavu u obimnom programu koji se nudi. Za one koji preferiraju Skandinaviju i sve što ona nudi pravi izbor je Lucia bazar u Kulturbrauerei – u, na kojoj se nude švedski i danski specijaliteti, između ostalih.
Ako govorimo o raznovrsnosti, Hamburg je teško nadmašiti. U ovoj istorijskoj luci postoji 15 različitih bazara za sve ukuse. Tradicionalisti posećuju onaj na trgu ispred grandiozne gradske većnice, gde su redovi tezgi sa slatkišima i ručno rađenim suvenirima (koža, srebro, drvo). Za deca tu je Spielzeuggasse, ulica igračaka sa igračkama iz celog sveta. Romantičari se odluče za Jungfernstieg bazar, čiji je fokus na otmenoj hrani i poklonima, dok oni koji pak ne vole gužvu, izaberu manji Fleetinsel bazar pored vode, gde svetla čarobno trepere na dva antička broda.


Hamburg