Međunarodni festival folklora | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Međunarodni festival folklora


U sklopu kulturnih i sportskih manifestacija pod pokroviteljstvom opštine Sitonija i u organizaciji turističke agencije Club Paradiso i KUD "Sveti Sava", svake godine u maju i septembru se u Neos Marmarasu održava festival folklora "Neos Marmaras Cup"



Neos Marmaras, poznato grčko letovalište na drugom prstu - Sitoniji - na Halkidikiju, dugogodišnji je domaćin Međunarodnog festivala folklora koji nosi naziv "Neos Marmaras Cup". Inicijativu turističke agencije Club Paradiso iz Beograda za održavanje ovakve međunarodne kulturne manifestacije u Neos Marmarasu, podržala je lokalna vlast, na čelu sa gradonačelnikom i kompletnom gradskom upravom Neos Marmarasa, što je proizvelo da festival preraste u vodeću kulturno zabavnu manifestaciju na Halkidikiju. Festival se održava dva puta godišnje, treće nedelje maja i treće nedelje septembra - festival u maju je namenjen pre svega dečijim i omladisnkim grupama, dok festival u septembru okuplja prve postave folklorno - muzickih ansambala širom sveta.


Festivalske aktivnosti, u toku pet dana koliko grupe borave u Neos Marmarasu, počinju Svečanim prijemom u formi doručka sa gradonačelnikom gde se, uz degustaciju tradicionalnih grčkih jela, razmenjuju suveniri i prave zajedničke fotografije koje godinama unazad krase svecanu salu i hol opstinske zgrade Neos Marmarasa. Zatim, tu su Dve festivalske veceri: revijalno i takmičarsko, a pre svakog nastupa grupe u defileu ulicama Neos Marmarasa pozdravljaju i pozivaju oduševljene stanovnike kao i brojne turiste kojih ima mnogo na ulicama ovog poznatog grčkog gradića, na druženje u centru grada, gde se postavlja velika bina za izvođenje programa. Takmičarsko veče festivala, odnosno proglasenje pobednika i dodela pehara i priznanja najboljima, obeležava se velikim Vatrometom koji je postao sastavni deo ove manifestacije i koji za većinu meštana ovog zivopisnog gradića predstavlja pravu atrakciju.




Gostujuće grupe se pre svega dobro zabavljaju na nastupima, bez obzira na takmičarski karakter i konkurenciju, trudeći se da predstave svoje zemlje na najbolji mogući način, i žiriju i publici koja je uvek oduševljena nastupima i koja aktivno učestvuje u gotovo svakoj pesmi, a često se pridruže i grupama u revijalnom delu igranja na bini. Sa druge strane i domaćini se trude da pokažu koliko dobro i na kakav način neguju svoju tradiciju još iz vremena starog Marmarasa u Maloj Aziji odakle su, tražeći spas za goli život, dvadesetih godina prošlog veka, utočište našli u Novom Marmarasu na Halkidikiju.




Sve vreme boravka u Grckoj učesnici se druže i razmenjuju iskustva, obilaze kulturno istorijske znamenitosti, igraju odbojku na plaži, odlaze na izlete brodom do najlepših uvala netaknute prirode, kupaju se i sunčaju na prelepim plažama Neos Marmarasa i okoline. Svakako najjaci utisak je i poseta ekskluzivnom letovalistu Porto Karras, kao i ekskurzija u Solun (obilazak Zejtinlika i drugih istorijskih obelezja ovog grada), a najlmlađi se uvek obraduju provedenom danu u zabavnom parku "Waterland" nadomak Soluna. U okviru festivalskih sportskih aktivnosti odrzava se i tradicionalni turnir u pikadu, kao i u badmintonu i odbojci na pesku.







Program, uslove učestvovanja i prijavu za učešće možete pogledati na stranici Festival-folklora