Da li znate kako je nastao Neos Marmaras? | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Neos Marmaras

Da li znate kako je nastao Neos Marmaras?


Nastanak i istorijat Neos Marmarasa

 

stari-marmaras

Sada već nadaleko poznat i čuven Neos Marmaras je živahan i slikovit gradić na Sitoniji. Smešten je na središnjem delu drugog prsta Halkidikija, amfiteatralno na tri brežuljka, koja su puna borove šume. Ovaj deo je kod lokalaca poznat i kao "Zmaj od Itamosa". Itamos je planina koja se izvija iznad grada, a ujedno je i najveći vrh Sitonije od 823 metara nadmorske visine. U Neos Marmarasu je impresivno leto i sutoni, kad sunce postaje crvena zvezda i potanja u more. Sve plaže u Neos Marmarasu su okrenute ka zapadu, što omogućava turistima da uživaju i "upijaju" more i sunce do samog smiraja dana.


Kako je sve počelo?

stari-marmaras

Neos Marmaras su naselile grčke izbeglice nakon turskog progona iz 1922 godine. Poreklo vode sa ostrva Marmaras, koje se nalazi u redigi Propondithas, u azijskog Minoru (sadašnja Turska). U to vreme, tri najbolja kapetana su poslata u ekspediciju, da pronađu novo zemljište sa dosta njiva i šuma u nadi da će se stanovništvo spastiti, i naći mesto za nov početak. Kapetani su svoj zadatak obavili, međutim nisu mogli da se usaglase oko toga gde će da izbegnu. Tako je došlo do toga da je jedna trećina stanovništva otišna na ostrvo Evija, dok se ostatak od dve trećine stanovništva doseljava na Sitoniju, na prostor današnjeg grada. ećina izbeglih, doplovili su morem - čamcima kao što je "Santala" (autentična belo-crvena barka napravljena 1910. nalazi se u centru Neos Marmarasa).

Kao i svaki početak i njima je bilo teško. Daleko od svojih domova, na novom, nepoznatom terenu, susretali su se sa brojnim poteškoćama. Veliki broj stanovnika je pokosile su glad, hladnoća i malarija, koju su uzrokovali komarci iz močvare i šume (koja je sada luka Porto Carras). Međutim, svi ovi problemi nisu omeli stanivnike, koji su uz velike žrtve i poteškoće ipak uspeli da se izbore za gradsku školu, i Crkvu Arhagela Velikog, koja je 1937 sazidana na brežuljku. Za prvi redovan način prevoza do Soluna koristilo se otvoreno more. Tek u proleće 1952. godine su kompletirani radovi na putu između Nikitija i Neos Marmarasa, čime je Marmaras dobio otvorenu drumsku vezu sa ostalim delovima Halkidikija kao i sa Solunom. 1961. godine Neos Marmaras je imao 1200 stanovnika.

Međutim, doseljenici nisu bili jedini stanovnici ovog predela. Mali deo lokalaca je i dalje živeo u selu Partenonas, koje se nalazi iznad Marmarasa. Kako je naselje pored mora počelo da se razvija, tako su i stanovnici Partenonasa počeli da se spusštaju i mešaju sa novim doseljenicima. Kada je 1970 opštinja Partenonas i zvanično ukinuta, staro naselje je konačno napušteno, a svi stanovnici su se preselili i stopili sa izbeglicama iz Turske.

partenonas

Od 1967 mnogi stanovnici obližnjeg gradića Parthenona našli su utočiste u Neos Marmarasu. 1970. kada je opština Parthenon ukinuta, staro naselje je konačno napušteno, a stanovništvo je iseljeno u Neos Marmaras gde su se stopili sa doseljenicima iz Turske i počeli obradu njiva i maslinjaka.

1975. god. izgradjen je novi vodovod i voda je stigla sa izvora iz šume iznad Marmarasa u veći deo mesta što je unapredilo život stanovništva. Dolaskom vode otvorena su vrata za turiste i ne prelazi se crvena linija za odlazak stanovnika u veće gradove.

Ako želite da saznate više o istoriji Neos Marmarasa, tokom sledeće posetite Pashalaki Gradjanskog Kulturnog Centra koji je sagradjen 1985. na zemljištu Starog gradskog hola dobrovoljnim prilogom zemljaka iz Amerike Artemisa Paschalaki. Muzej/Gradjanski centar sadrži veliku količinu dokumenata i umetničkih vrednosti.

Kako Neos Marmaras izgleda danas

neos-marmaras

Danas je grad uspešno i živahno mesto, zvezda vodilja sa puno fantastičnih aktivnosti u ponudi za sve posetioce. Današnja populacija broji oko 3000 stanovnika. Osvnovna delatnost u gradu je ribarstvo, pčelarstvo, agrokultura (obrada njiva, maslinjaka i vinograda), i naravno, turizam. adržaji i aktivnosti koje su u leto u ponudi Neos Marmarasa gostima su: pabovi, diskoteke, picerije, poslastičarnice, šoping. Gosti se mogu baviti i različitim sportskim aktivnostima kao što su: jedrenje na dasci, biciklizam, mali fudbal, ronjenje, golf, tenis, jedrenje, pecanje i košarka, karting, pešačenje, otkrivanje skrovitih uvala itd. Kamp smešten usred borove šume na samom početku Paradiso plaže, idealno je mesto za ljubitelje ovog vida turizma.

Nekadašnje selo Partenonas je obnovljeno, restauriran je originalni izgled, što je navelo E.E.C. da proglasi ovo zemljište u nasledju Evropske zajednice.

Neos Marmaras intezivno živi u leto , pa je zvezda, magnet i atrakcija za turiste iz čitavog sveta. Dobitnik je evropske Plave zastavice u znak priznanja za kristalno čisto more, obale i okruženje. Neos Marmaras takodje nudi turistima dve od najlepših plaža na Halkidikiju – Gradska plaža Neos Marmarasa i Paradiso plaža.

Grad ostvaruje veliki prihod od turista u periodu maj - oktobar. Ovi parametri dovode do toga da u leto a naročito u julu i avgustu traži "postelja više", poseta u avgustu iznosi približno 20.000 turista. Pored gradskih hotela i vila, tu je hotelski resort sa 5 zvezda Porto Carras (najveći na Balkanu) sa marinom za jahte koji je otvoren tokom cele godine.

Neos Marmaras

Vile i apartmani ponuda smeštaja