Last minute i šta je to? | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 20h, subotom 09h - 14h
 

Last minute i šta je to?


Last minute i šta je to?


Poslednjih godina, na domaćem turističkom tržistu sve se više pojavljuje i upotrebljava termin Last minute, što u ponudama domaćih agencija, tako i na raznim specijalizovanim sajtovima, TV reklamama, oglasima u novinama... A šta je u suštini Last minute?

Kako funkcioniše Last minute ponuda?

Last minute ponuda sadrži sve karakteristike kao i prvobitni aranžman, ali po značajno nižoj ceni, gde popusti na originalnu celu iz cenovnika mogu da idu i do -40%. Agencije koje su organizatori putovanja postavljaju last minute ponude u cilju popune zakupljenih kapaciteta. Suština je da se ovakvom ponudom, i smanjenom cenom, privuku turisti u zadnjem trenutku, kako bi se preostali raspoloživi kapaciteti popunio do što veće granice, a samim tim se smanjuje opasnost od negativne razlike između prodatih i zakupljenih aranžmana.

Prednosti i mane Last minute ponude

Ovakve ponude su osmišljene i za one turiste koji već znaju šta žele i gde hoće da letuju, stoga čekaju da se pojavi u ponudiono što žele. Kod Last minute akcije potrebno je brzo reagovati! U većini slučajeva za većinu dobrih ponuda nema mnogo mesta i iskoriste ih samo oni koji se odmah odluče da idu na putovanje. Dakle, ukoliko možete da uzmete odmor kada god poželite, Last minute ponude su više nego idealna prilika da rezervišete letovanje po nizim cenama od onih u katalogu.

Problem kod last minute je, što je to ponuda u poslednjem trenutku, te i da ako se odličite imate malo vremena da se spakujete i organizujete za letovanje. Samim tim i plaćate ceo iznos aranžmana odjednom, tj neposredno pred put. Naš savet je da ne čekate last minute, jer ova ponuda zavisi isključivo od prodaje, tako da ukoliko prodaja ide dobro, last minute ponuda neće ni biti. Glavni nedostatak last minute ponude je u tome da nema biranja, tj možete da rezervišete samo one kapacitete koji su ostali prazni.

Razlika između First minute i Last minute ponuda

Kao što smo već naglasili, najveća “mana” last minute aranžmana je u tome što nema biranja. Za razliku od rane uplate, Firstst minute aranžmana, gde imate mogućnost da sami birate destinaciju, smeštajni objekat, neretko i sprat, pogled, vrstu kreveta, način plaćanja, u last minute varijanti kupuje se ono što je ostalo. Tako da je naš savet, ukoliko znate kada možete da uzmete godišnji odmor, naša topla preporuka je da rezervaciju izvršite tokom zime (decembar - mart), jer samim tim imate veću mogućnost biranja kapaciteta, kao i više vremena da platite aranžman.