Čokolada | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Čokolada


28.10 je svetski dan čokolade. Ako mene pitate, ko kaže da ne voli čokoladi, laže. Jednostavno je tako. Čokolada slatki, ukusni delikates za "dušu i telo". Verovato nakon ovog teksta da će te smazati barem jednu čokoladicu ili nešto na bazi slatkiša čokolade... Ali pre nego što to uradite, pročitajte zanimljive činjenice o čokoladi koje smo pripremili za vas vezno za posle toga okrepite se jednom čokoladicom. Neverovatno je koliko samo zanimljivosti o čokladi postoji ujedno nadamo se da će te naučiti nešto novo i zanimljivo!


Istorija čokolade

Cokolada

Reč 'čokolada' dolazi od asteske reči 'cacahuatl' ili 'xocolatl', što u prevodu znači "gorka voda". Maye i Asteci verovali su kako zrna kakaa dolaze iz raja, i donose mudrost i moć onome ko ih konzumira. Zrna kakaa su se koristila i kao valuta prilikom plaćanja. A evo i nekoliko zanimljivih činjenica o čokoladi:

- Prva čokoladica proizvedena je u firmi "Fry and Sons2 u Bristolu, Engleska 1847. godine
- Prvi recept za čokoladu štampan je u katalogu “Sears and Roebuck”.
- Najstariji proizvođač čokolade na svetu je kompanija Hershey’s, osnovana 1894. godine.
- Prvu čokoladu u SAD je doneo 1765. Godine John Hanan.
- Sve do sredine 18. veka, zrna kakaoa mogli su da priušte samo bogataši.


Čokolada - Hrana za bogove

Drvo kakaoa može da živi i do 200 godina, ali kvalitetna zrna koja se koriste za proizvodnju čokolade proizvodi samo 25 godina. Jedan plod kakaoa sadrži 42 zrna, a priprema 1 kg čokolade zahteva 270 zrna kakaoa. Naučni naziv drveta odakle potiče čokolada “Theobroma cacao”, u prevodu znači “hrana za bogove”. Sto grama čokolade sadrži oko 500-600 kalorija.


Ko može da joj odoli?

Jedno istraživanje iz 2004. godine pokazalo je da je 70 % ljudi spremno otkriti svoju lozinku u zamenu za čokoladicu. Jedan dosetljivi belgijski kradljivac je ukrao dijamante u vriednosti od 28 miliona dolara nakon što je stekao poverenje čuvara banke svakodnevno im nudeći čokoladu. Neverovatno, zar ne? Čokolada se već vekovima smatra afrodizijakom. Od drevnih Asteka, pa sve do Kazanove (Casanova) i francuskog dvora – svi su verovali da je čokolada “eliksir ljubavi”.

Čokolada i ljubav

Više od 20 miliona kilograma čokolade se kupi svake godine u znak ljubavi. Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da miris čokolade u knjižari povećava prodaju ljubavnih romana za 40 posto.


Cokolada

Čokolada i zdravlje

- Crna čokolada sadrži antioksidante koji snižavaju pritisak.
- Čokolada ima čak 600 elemenata koji joj daju ukus, a vino radi poređenja samo 200
- Čokolada ubrzava rad srca više nego sam čin ljubljenja sa voljenom osobom!
- Istraživanja su pokazala da tamna čokolada poboljšava pamćenje i koncentraciju, kao i sposobnost rešavanja problema, tako što povećava protok krvi u mozak.
- Nisu poznati bilo kakvi oblici alergije na čokoladu (super vest!)
- Ukoliko pojedete kockicu-dve bilo koje čokolade, dobićete potrebnu energiju da prošetate (samo) 50 metara.


Zanimljive činjenice o čokoladi

Cokolada

- Žene jedu gotovo duplo više čokolade od muškaraca
- Briselski aerodrom najveći je prodavač čokolade na svetu – godišnje se proda u radnjama više od 800 tona čokolade.
- Najveća čokolada na svetu, koja je ušla u Ginisovu knjigu rekorda, napravljena je u Čikagu, a njena težina je iznosila gotovo šest tona!
- Smatra se da je čak 90 odsto svetske proizvodnje kakaoa proizvedeno na malim porodičnim farmama.
- Prosečan Švajcarac godišnje pojede oko deset kilograma čokolade. Verovatno zato i imaju najmanje zabeleženih slučajeva srčanog udara.
- Gotovo polovina proizvedene čokolade u svetu pojede se u Sjedinjenim državama
- Više od 7 milijardi čokoladnih kolaćića se pojede širom sveta svake godine!
- Tokom života, prosečna osoba pojede oko 160 kg čokolade.


Čokolada i putovanja

Siguran sam da je obavazna tokom svih putovanja. Ukoliko želite da saznate nešto više o čokoladi, da vidite skulpture, čokoladu u raznim oblicima, pa i grad od čokolade, onda naše putovanje "Čokoladna avantura" ne smete zaobići. Vodimo Vas u Peruđu, na Internacionalni sajam čokolade.