Aduti kojima Neos Marmaras privlači turiste | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Neos Marmaras

Aduti kojima Neos Marmaras privlači turiste


Koji su to aduti kojima Neos Marmaras privlači turiste?

Kao najveće i najpopularnije letovalište Sitonije, Neos Marmaras svojim turistima nudi razne atrakcije. Preko kulturno istorijskih spomenika, unikatnog geografskog reljefa, svako će pronaći svoju sferu interesovanja. Mališane će verovatno obradovati brojni parkovi sa ljuljaškama, klackalicama i drugim spravama, kao i luna park. Ljubitelji adrenalina će uživati u vožnji kartinga, šetaliste uz more je idealno za duge setnje... Mi Vam ovom prilikom predstavljamo sledeće:

Etno selo Partenonas

Neos Marmaras Pertenonas

Na 5 km od Neos Marmarasa, na oko 30m nadmorske visine jos od antičkih vremena se nalazilo naselje Partenon (Partenini, Partenopolis). Šćućureno izmedju maslinjaka ovo mesto verno dočarava život, arhitekturu i atmosferu prošlih vremena. Prvo put se spominje u pisanim dokumentima iz 10 veka, ali bez previse informacija o naselju, kao i o njegovoj ulozi. 1970 mesto je potpuno napusteno jer su se svi sanovnici iselili u Neos Marmaras, gde su se stopili sa izbeglicama koje su proterane iz Turske, gde su ostali do današnjih dana.

Danas selo nije u potpunosti naseljeno, mada je trenutni broj stanovnika ispod 10, koji se pretezno bave maslinama i turizmom. Selo je pod zastitom EU i grcke drzave, kao mesto unikatne arhitekture. Pored starih i napuštenih kuća ovde mozete posetiti crkvu Svetog Stefana iz 1837, folklorni muzej i kazan u kome se pravi tsipuro.

Ostrvo kornjača

ostrvo kornjaca

Ostrvo jedinstvenog oblika i izgleda. Svako ko je letovao na Sitoniji ili Kasandri, na pučini je video ostrvo Kornjača. Iako su skoro svi čuli za njega, mali broj ljudi je mogao da se uveri u njegov neobični izgled, čiste i bistre uvale. Ljubitelji podvodne fotogrfije jednostavno ne smeju da zaobidju ovo ostrvo, jer su upravo fotografije napravljenje sa dubina oko ovog ostrva nagradjivane na raznim takmičenjima širom sveta. Ostrvo je ne naseljeno iz razloga sto na njemu nema pijaće vode. Pretpostavlja se da se u Rimskom periodu ostrvo koristilo u vojne svrhe. Nezaobilazna stanica na Toroneos krstarenju, kako iz Neos Marmarasa, tako i iz Pefkohorija.

Kakovo

Manastir Kakovo

Kakovo, ili Milo Arsenica, jedan je od metoha Hilandara koji se ne nalazi na teritoriji Atosa pa je zbog toga poseta ovoj srpskoj svetinji dozvoljena i ženama. Smešten u prelepom prirodnom okruženju 8km severno od Ierissosa. Imanje manastira Kakovo poseduje oko 2.000 hektara šume i sopstvenu pilanu, a drvo kestena odavde koristi se u obnovi Hilandara. A tu su i jezero sa ribnjakom, maslinjak, dva konaka, crkva, knjižara, bašta i prodavnica literature i monaških rukotvorina iz Hilandara. Fascinantno okruženje u kojem su skromnost i vera vrlina, a očuvanje prvoslavlja smisao života. Na mestu stare vodenice 1959 godine arhimandrit otac Nikanor preuzeo je izgradnju crkve koju je posvetio Bogorodici Životonosnom (Istočni Petak), što se kao slava metoha praznuje u prvi petak po Vaskrsu. Danas o metohu brine otac Serafim sa pomoćnicima.

Vinarija Porto Karas

Vinarija Porto Karas

Vinarija izgradjena 1970 u kombinaciji sa vinogradima označili su prekretnicu za Grčku industriju vina. Lokacija vinograda, smeštenih u dolini, pažljivo je izabrana. Vinarija koja se nalazi u centru vinograda pomaže u brzom procesu isporuke grožđa u cilju izbegavanja oksidacije. U vinriji se proizvode bela, crvena i roze vina.

Bela vina: Malagouzia Porto Carras, Melissanthi, Blanc de blancs, Hellenic portraits asyrtiko, Hellenic portraits athiri, Ambelos white.

Crvena: Syrah Porto Carras, Chateau Porto Carras, Limnio Porto Carras, Helenic Portraits limnio - Cabernet sauvignon, Ambelos red
Limino Porto Carras: VDQS je suvo drveno vino sa obronaka planine Meliton. Aristotelovo omiljeno vino, ovaj rubin punog zaobljenog ukusa oživljava vekovima stare tradicije. Vino je idealno uz sva mesa, kao i uz sva tradicionalna grčka jela pripremljena sa maslinovim uljem.
Roze: Suvo roze vino pravi se od Cabarnet Sauvignon i Cinsault, i flaširaju se kao lokalna vina Sitonije. Sa intezivnom roze bojom, idealno je sa belim mesom, salatama i morskim plodovima

Stagira i Aristotelov park

Antička Stagira

Arheološko nalazište i iskopine antičkog grada Stagira, mesto rodjenja Aristotela jednog od najpoznatijih filozofa Grčke. Nalazište se nalazi u blizini mesta Olimpijada, i na nekih 8 km od današnjeg mesta Stagira. 348 god pne Filip II Makedonski obnovio srušeni grad u kao deo pogodbe sa Aristotelom, koju je u zamenu pristao da podučava njegovos sina Aleksandra. Filip je obnovio grad, i naselio ga nekadašnjim stanovništvom koji su bili porobljeni. U to doba je cela Stagira renovirana i izgradjen je akvadukt kao i mnoge druge gradjevine.


Aristotel

 

Na samom ulazu u selo nalazi se park gde posetioci mogu videti spomen park posvećen jednom od najvećih umova Grčke. Park sa eksponatima Aristotelovog rada i otkrićima iz oblasti optike, mehanike, suncev sat, muzej, zamkovi, javna kupatila i kula Madem Age iz perioda Sidrokafsija. Sidrokafsija je bila važan administrativni centar u regionu koja je imala sopstvenu kovnicu novca. Fenomenalan pogled na Jerisoski zaliv i Atos. Spuštajući se prema selu susrećemo centralni hram posvećen rodjenju Bogorodice, koji je od velikog istorijsko značaja. Sagradjen je 1814. godine uz pomoć svetog manastira Hilandar sa Svete Gore.


Još tekstova o Neos Marmarasu

Da li je u Neos Marmarasu bolja gradska ili Paradiso plaža?

Ovo je učestala dilema kod naših turista, koja plaža u Neos Marmarasu je bolja. Naravno da svaka ima svoje prednosti i nedostatke. Gledano sa more, Paradiso beach se nalazi sa leve strane, a gradska plaža sa desne strane grada. Ono što im je zajedničko je da su obe plaže nagrađene „Plavom zastavicom“, obe plaže su dugačke i peščane. Ukoliko u Neos Marmaras dolazite kolima, svakako Vam preporučujemo da obiđete obe plaže. Plaže su udaljene nešto više od 2 km jedna od druge.
>>> Pročitaj sve