Šta prija krvotoku po vrućini | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 17h, subotom 09h - 14h
 

Obaveštenje:

Usled posledica pandemije i reorganizacije posla, obaveštavamo Vas da poslovnica u Belvilu neće raditi u narednom periodu.

Šta prija krvotoku po vrućini


Da bi ste "rashladili" organizam i omogućili srcu i drugim organima pravilan rad, potrebno je da pijete dosta tečnosti i da jedete laku hranu. Izbegavajte alkohol!

Pošto satima povećana temperatura remeti razmenu materija i pošto mnogi organi kao sto su jetra više ne rade optimalno, telo se rashladjuje. Krvni sudovi se proširuju da bi preko kože odstranili prekomernu toplotu. U isto vreme, dva do tri miliona znojnih žlezda radi punom parom, kako bi znoj mogao da rashladi kožu i krv. Ali pošto puno krvi odlazi u kožu, telu na raspolaganju stoje manje količine. To obara krvni pritisak. Stoga srce mora napornije da radi, kako bi unutrasnji organi bili dobro prokrvljeni. Sve to zahteva puno energije i opterećuje krvotok. Stoga je tokom leta važno da krvotok bude stabilan.

MNOGO PIJTE

Kada je dan vreo, čovek kroz znoj izgubi litar i po do dva tečnosti. Pri ulaganju napora, ta količina se povećava i do četiri litra. Najvažnije je da se ova tečnost nadoknadi. U suprotnom, krvni pritisak nastavlja da pada jer se krv zgušnjava i gubi zapreminu, mozak i srce dobijaju manje kiseonika, a čovek postaje umoran i mlitav. Time se nadoknadjuju kroz znoj izgubljeni minerali i oligoelementi, pre svega natrijum (kuhinjska so), magnezijum, kalijum.
Dobro je piti mineralnu vodu sa najmanje 200 mg natrijuma i 100 mg magnezijuma po litru. Puno tečnosti vas rashladjuje iznutra-ako sama tečnost nije previse hladna. U tom slucaju, telo mora najpre da je zagreje da bi mogla dobro da se iskoristi u tankom crevu. To zahteva dodatni napor; pa se još vise znojite. Najbolje je da se preporucena kolicina tečnosti popije u vise manjih porcija tokom dana.
–Kod prekomernog znojenja, dobar je čaj od žalfije jer materije koje se u ovoj biljci nalaze skupljaju znojne zlezde. Jednu do dve čajne kašičice suvih listića ove biljke treba pustiti da provri u 150 mililitara vode, pustite da odstoji desetak minuta poklopljeno i procedite. Pijte mlako, po tri šolje dnevno.

–Ne pijte alkohol. To dodatno širi krvne sudove, tako da unutrašnjem krvotoku na raspolaganju stoji još manje krvi. Pored toga, alkohol podstiče bubrege da brze izbacuju tecnost, pa telo jos brže gubi vodu i mineralne materije.
 
SALATE
Najbolje je jesti što manje životinjskog mesa i masnoća, a puno voća, sirovog povrća i salate, u više manjih porcija. Kada su dani vreli, jednom ili dvaput dnevno jedite salatu, na primer blago posoljen paradajz. Najbolja je jodirana so sa folnom kiselinom (dobra je za štitnu žlezdu, koja regulise krvotok).
 
PRIJACE VAM
  1. Ako se jako znojite, s vremena na vreme treba da pustite da vam hladna voda teče preko ručnih zglobova minut do dva. Više puta na dan umijte lice s puno hladne vode. To blago rashladjuje.
  2. Protiv jakog znojenja pomazu kupke u vodi koja je zagrejana na temperaturi tela, a kojoj ćete dodati šolju jabukovog sirceta ( ne duze od 10 minuta ).
  3. Slab krvotok cete podstaci ako laktove,zadnju stranu kolena i vrat kratko istrljate kockom leda.
  4. Ne tuširajte se hladnom vodom : to opterećuje srce i krvotok i čovek se još više znoji. Temperatura vode treba da bude kao temperatura tela.

Obucite laganu odecu: nosite široke, tanke bluze i suknje od pamuka ili lana. Treba da budu što svetlijih boja. Ovakve tkanine dobro propuštaju znoj, dopustaju da vazduh dopre do kože i odbijaju sunčevu svetlost. To sprečava nagomilavanje toplote u vašem telu.