Paradiso Magazin -> Saveti i zabava -> Šta prija krvotoku po vrućini

Šta prija krvotoku po vrućini

Da bi ste "rashladili" organizam i omogućili srcu i drugim organima pravilan rad, potrebno je da pijete dosta tečnosti i da jedete laku hranu. Izbegavajte alkohol!

Pošto satima povećana temperatura remeti razmenu materija i pošto mnogi organi kao sto su jetra više ne rade optimalno, telo se rashladjuje. Krvni sudovi se proširuju da bi preko kože odstranili prekomernu toplotu. U isto vreme, dva do tri miliona znojnih žlezda radi punom parom, kako bi znoj mogao da rashladi kožu i krv. Ali pošto puno krvi odlazi u kožu, telu na raspolaganju stoje manje količine. To obara krvni pritisak. Stoga srce mora napornije da radi, kako bi unutrasnji organi bili dobro prokrvljeni. Sve to zahteva puno energije i opterećuje krvotok. Stoga je tokom leta važno da krvotok bude stabilan.


MNOGO PIJTE

Kada je dan vreo, čovek kroz znoj izgubi litar i po do dva tečnosti. Pri ulaganju napora,  ta količina se povećava i do četiri litra. Najvažnije je da se ova tečnost nadoknadi. U  suprotnom, krvni pritisak nastavlja da pada jer se krv zgušnjava i gubi zapreminu, mozak i  srce dobijaju manje kiseonika, a čovek postaje umoran i mlitav. Time se nadoknadjuju kroz  znoj izgubljeni minerali i oligoelementi, pre svega natrijum (kuhinjska so), magnezijum,  kalijum.
Dobro je piti mineralnu vodu sa najmanje 200 mg natrijuma i 100 mg magnezijuma po litru.  Puno tečnosti vas rashladjuje iznutra-ako sama tečnost nije previse hladna. U tom slucaju,  telo mora najpre da je zagreje da bi mogla dobro da se iskoristi u tankom crevu. To zahteva  dodatni napor; pa se još vise znojite. Najbolje je da se preporucena kolicina  tečnosti popije u vise manjih porcija tokom dana.
–Kod prekomernog znojenja, dobar je čaj od žalfije jer materije koje se u ovoj biljci nalaze  skupljaju znojne zlezde. Jednu do dve čajne kašičice suvih listića ove biljke treba pustiti da  provri  u 150 mililitara vode, pustite da odstoji desetak minuta poklopljeno i procedite. Pijte  mlako, po tri šolje dnevno.
–Ne pijte alkohol. To dodatno širi krvne sudove, tako da unutrašnjem krvotoku na  raspolaganju stoji još manje krvi. Pored toga, alkohol podstiče bubrege da brze izbacuju  tecnost, pa telo jos brže gubi vodu i mineralne materije.

SALATE
Najbolje je jesti što manje životinjskog mesa i masnoća, a puno voća, sirovog povrća i  salate, u više manjih porcija. Kada su dani vreli, jednom ili dvaput dnevno jedite salatu, na  primer blago posoljen paradajz. Najbolja je jodirana so sa folnom kiselinom (dobra je za  štitnu žlezdu, koja regulise krvotok).

PRIJACE VAM
  1. Ako se jako znojite, s vremena na vreme treba da pustite da vam hladna voda teče  preko ručnih zglobova minut do dva. Više puta na dan umijte lice s puno hladne vode.  To blago rashladjuje.
  2. Protiv jakog znojenja pomazu kupke u vodi koja je zagrejana na temperaturi tela, a  kojoj ćete dodati šolju jabukovog sirceta ( ne duze od 10 minuta ).
  3. Slab krvotok cete podstaci ako laktove,zadnju stranu kolena i vrat kratko istrljate  kockom leda.
  4. Ne tuširajte se hladnom vodom : to opterećuje srce i krvotok i čovek se još više znoji.  Temperatura vode treba da bude kao temperatura tela.
Obucite laganu odecu : nosite široke, tanke bluze i suknje od pamuka ili lana. Treba da  budu što svetlijih boja. Ovakve tkanine dobro propuštaju znoj, dopustaju da vazduh dopre  do kože i odbijaju sunčevu svetlost. To sprečava nagomilavanje toplote u vašem telu.