Priprema za sunce | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 17h, subotom 09h - 14h
 

Obaveštenje:

Usled posledica pandemije i reorganizacije posla, obaveštavamo Vas da poslovnica u Belvilu neće raditi u narednom periodu.

Priprema za sunce


SPREMITE SE ZA SUNCE

Pred svako leto stručnjaci nas bukvalno bombarduju upozorenjima da dugotrajno izlaganje sunčevim zracima može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema. Ipak, ne znači da leto treba da provedete u kući i da ne izlazite nikuda jer sunce je, kao što znamo i izvor zdravlja.
Dobra vest je da štetnost sunčevih zraka, prema najnovijim istraživanjima, nije u porastu kao proteklih godina jer je zahvaljujući globalnoj ekološkoj akciji širenje ozonskih rupa donekle zaustavljeno. U svakom slučaju za boravak na suncu potrebna vam je adekvatna zaštita, a na raspolaganju vam je mnoštvo kvalitetnih proizvoda koji će vam omogućiti bezbedno sunčanje. Savremeni preparati obogaćeni su specifičnim aktivnim sastojcima sa dodatnim dejstvom, tako da se ipak možete prepustiti čarima leta!

KAKO ODABRATI ZAŠTITNI FAKTOR?

Zaštitni faktor je individualna stvar i tazlikuje se od osobe do osobe. Količina melanina (pigmenta kože) genetski je odredjena. Boja vašeg tena zavisi od količine, veličine, oblika i rasporeda melanozoma (granule u kojima se nalazi pigment!) pa je tako napravljena podela na četiri tipa kože. U zavisnosti od toga, biraju se i odgovarajići preparati: za svetlu kožu trbalo bi koristiti kremu (mleko, gel ili sprej) sa zaštitnim faktorom 30, a za taman ten dovoljan je i faktor 10. Dermatolozi preporučuju da se, bez obzira na tip kože, u prvih nekoliko dana sunčanja koriste preparati sa što većim faktorom, koji se kasnije mogu zameniti “slabijim”. Novije kolekcije proizvoda za sunčanje pružaju zaštitu odmah nakon nanošenja, ali za svaki slučaj, namažite se bar pola sata pre nego što izadjete na sunce, kako bi koža upila preparat.

TIP KOŽE 
SPF    
Svetla koža prvih dana sunčanja 30,40,50
Umerenosvetla koža prvih dana sunčanja 20,25,30
Preplanula koža nakon 10 dana sunčanja 10,12,15

 

TELO, USNE, KOSA

Osim zaštitnog faktora, veoma je važno i u kakvom je obliku sredstvo za sunčanje. Mleko se lako nanosi i koža ga brzo upija. Gelovi su pogodni za osobe sklone alergijama, a za zaštitu lice i dekoltea trebalo bi koristiti sredstva u obliku krema, obogaćenih sastojcima za negu kože. Proizvodi u spreju pogodni su za dečiju kožu jer se lako i brzo nanose. Dermatolozi ne preporučuju ulja za sunčanje, jer imaju veoma nizak zaštitni faktor. Treba imati na umu da preparat za sunčanje obavezno mora da bude vodootporan i da ga je potrabno nanositi svakih sat vremena, bez obzira na to da li ste bili u vodi ili niste. Usnama je takodje potrebna zaštita pa zato, na svaka dva sata predjite preko njih balzamom u stiku. Ne smete zapostaviti ni kosu, naročito ako ste na moru. Slana voda, vetar i sunce mogu da je oštete. Proizvodi u spreju kao stvoreni su za brzu i efikasnu zaštitu, zato pre izlaganja suncu obavezno nanesite neko sredstvo za negu kose.

 

ZAŠTITA” ZA POSLE”

Obavezno koristite proizvode za negu kože posle sunčanaja. Oni sadrže umirujuće sastojke koji rashladjuju i neguju kožu, dajući joj mekoću i elasticnost. Zahvaljujući njima, nećete imati osećaj peckanja i zategnutosti, a sprečićete i pojavu isušivanja i preranog starenja kože.

 

NAŠA PREPORUKA (NAROČITO AKO PUTUJETE SA DECOM)!!!


Kutija GLINE – IZUZETNO EFIKASNA KOD OPEKOTINA OD SUNCA.

Iz našeg iskustva izuzetno delotvorna. Može se nabaviti u svim apotekama i prodavnicama zdrave hrane. Postoji glina za spoljnu i unutrašnju upotrebu. Nabavite onu za spoljnu upotrebu, i obavezno je ponesite sa sobom na letovanje. Kutija košta oko 350 dinara. Napomena: za glinu ne upotrebljavati metalni pribor i posudje. Plastika, porcelan, staklo, drvo, keramika da, ali metal nikako. Primena -
Ukoliko dobijete opekotine od sunca isperite kožu od soli. Glinu (3-4 supene kašike) razredite vodom da dobijete retku masu. Premazati mesta opečena od sunca (dok ste još u kupaćem kostimu). Sačekati da se glina osuši na koži, glina se brzo suši izvlačeći temperaturu. Ukoliko napravite malo gušću masu sušenje će potrajati neki minut duže. Postupak ponoviti dva – tri puta. Izmedju dva nanošenja višak osušene gline skinuti nežno prelazeći dlanom preko kože. Nakon tretmana glinom, istuširati se i kožu namazati hidrantnim losionom, mlekom za kožu ili preparatom posle sunčanja. Koža će i dalje biti rumena, ali izostaće zatezanje, peckanje i bol. Ukoliko postupak ponovite 2-3 dana za redom dok se ne izgube svi simptomi neće doći do pojave plikova, ljuštenja kože i perutanja (a za to vreme i dalje uživate u suncu uz povećanju opreznost). I što je najvažnije: očekuje vas mirna noć i okrepljujući san. Glina se može višestruko primeniti. Dok čekate da izleči opekotine od sunca napravite masku za lice, kako bi blistavog tena proveli predstojeću letnju noć. Za normalnu i suvu kožu: 3 kafene kašičice gline i 5 kašičica soka od paradajza ili groždja (grubo iscedjeno) pomešati, ostaviti da stoji 5 minuta i naneti na lice. Kada se masa osuši isprati vodom.
Za masnu kožu: glinu pomešati sa sokom od krastavca u napred navedenoj srazmeri. Za kosu:Sunce, vetar, i morska voda, oštećuju kosu - naročito onu koja je hemijski tretirana farbom ili kiselinom. Uživanje u čarima leta može nam kao uspomenu ostaviti suvu i ispucalu vlas kose. Dok lečite opekotine od sunca iskoristite da stavite makar jedno pakovanje koje se preporučuje za ispucalu vlas. 4 - 5 supenih kašika (u zavisnosti od dužine kose) dodati isto toliko kašika maslihovog ulja. Ostaviti da odstoji 5-10 minuta i naneti na vrhove, a može i na celu kosu. Maslinovo ulje će nahraniti kosu, a glina izvući sve nečistoće. Isprati toplom vodom, oprati šamponom i naravno naneti balzam ili regenerator. Spremni ste za izlazak.


Preporuke za putnu apoteku!

Ukoliko planirate putovanje u toku svog letnjeg godisnjeg odmora, ne smete zaboraviti da nekoliko preparata spakujete u putnu apoteku, da bi uspešno reagovali na prve sipmtome:
1. FERVEX je kompleksan preparat za simptomatsko lečenje gripa i prehlade. Uspešno otklanja curenje iz nosa, učestalo suzenje i napade kijanja. Pogodan je za odrasle, decu i dijabetičare.
2. Analgoantipiretik je  sredstvo protiv bolova i povišene temperature, a preparat izbora je UPSARIN ili EFERALGAN (ukoliko ste osetljivi na preparate sa acetilsalicilnom kiselinom). Ukoliko na putovanje idete sa decom ponesite I EFERALGAN koji postoji I u obliku sirupa I čepica idealnih za primenu i kod dece najmladjeg uzrasta.
3. Protiv bolova u grlu i ustima i promuklosti izbor su STREPSILS oriblete koje postoje u četiri različita ukusa.
4. Antidijarok je sredstvo protiv proliva, a preparat izbora je SMECTA. To je lek za čitavu porodicu koji će Vas već prvog dana primene spasti svih neprijatnosti koje prate ovu toliko čestu bolest na putovanjima.