Carinski propisi | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 17h, subotom 09h - 14h
 

Carinski propisi


Licni prtljag putnika
- Licni prtljag putnika cine svi predmeti koje putnik nosi sa sobom, a sluze mu dok je na putovanju, npr. odeca, obuca, predmeti za odrzavanje licne higijene, namirnice i drugi predmeti za licnu upotrebu.

- Kolicina ovih predmeta zavisi od svrhe putovanja, pola, zanimanja putnika, godišnjeg doba i drugih okolnosti u vezi s putovanjem i zadrzavanjem putnika u našoj zemlji ili inostranstvu.

- Kao predmeti licnog prtljaga smatraju se i litar zestokog alkoholnog pica, 1 parfem, 1 toaletna voda, 200 komada cigareta ili odgovarajuca kolicina duvanskih preradjevina, kao i lekovi za licnu upotrebu u uobicajenoj kolicini. Licni prtljag se ne carini.

Uprava carina RS - Pravila prilikom izlaska iz Srbije:

- Predmeti koji imaju istorijsku, umetnicku ili kulturnu vrednost, kao i zašticene prirodne retkosti mogu se izneti iz naše zemlje samo na osnovu dozvole Republickog ministarstva za ekonomske veze sa inostranstvom.

- Trofeji divljaci se mogu iznositi na osnovu odobrenja Republickog ministarstva za ekonomske veze sa inostranstvom - za prepariranu divljac i njene preparirane delove, odnosno na osnovu trofejnog lista za ostale trofeje.

- Domaci i strani drzavljani mogu slobodno izneti iz Srbije bez ikakvog dokumenta sumu do 5.000 evra. Strani i domaci drzavljani na radu i boravku u inostranstvu (nerezidenti) mogu izneti i devize na osnovu potvrde o unosu. Potvrda vazi do prvog izlaska iz zemlje.

- Ukoliko su domaci gradjani na privremenom radu i boravku u inostranstvu i strani putnici privremeno uneli odredjene predmete u Srbiju, za koje im je izdat overen "Spisak stvari koje putnik privremeno unosi", duzni su da spisak pri izlasku predaju carinskom sluzbeniku i pokazu robu koja je bila privremeno uneta.

- Nakon utvrdjivanja istovetnosti robe, carinski sluzbenik poništava zabelešku «PUR» u putnoj ispravi i to overava pecatom i svojim potpisom.

Uprava carina RS - Pravila prilikom ulaska u Srbiju:

- Vazno je da prijavite novac koji unosite, kako bi prilikom izlaska iz Srbije mogli uz potvrdu izdatu od strane carinskog sluzbenika, mogli nesmetano da ga iznesete.

- Zivotinje, kucni ljubimci, mogu se uneti uz dokument o zdravstvenoj ispravnosti izdat iz dolazece zemlje odn. veterinara, i takav dokument je potrebno posedovati prilikom ulaska u Srbiju.

- Strani drzavljani i domaci drzavljani koji zive u inostranstvu, mogu doci u našu zemlju sa vozilom stranih registarskih oznaka i koristiti ga za vreme dok traju razlozi njegovog boravka (poseta, odmor, poslovne obaveze).

- Domaci i strani drzavljani koji dolaze na privremeni boravak u našu zemlju mogu privremeno uneti predmete koji su im potrebni za vreme tog boravka.Predmeti se upisuju u obzrazac "Spisak stvari koje putnik privremeno unosi", sa podacima o putniku i robi koji ce omoguciti identifikaciju.Spisak potpisuje i overava pecatom carinski sluzbenik, a u putnu ispravu putnika, na strani zabeleške, se upisuje oznaka «PUR» (privremeno uneo robu) sa datumom i potpisom.

Više na ovu temu saznajte na internet prezentaciji carine www.upravacarina.rs