Letovanje -> Letovanje Crna Gora -> Prčanj

Letovanje Prčanj

Letovanje Prčanj 2016 hoteli, apartmani, cene

Prčanj se nalazi na obali Bokokotorskog zaliva (najlepšeg zaliva južnog Jadrana), u opštini Kotor u Crnoj Gori. Naselje je nastalo na istočnoj obali poluostrva Vrmac, naspram Dobrote. Prvi put se pominje u XIII veku kao Persano. Smatra se da je ovo malo mesto bilo domovina bokeljskih ratnika, ali i veštih pomoraca koji su u XVII veku održavali poštanski saobraćaj između Venecije i Carigrada. Prčanj u XVIII veku dostiže vrhunac svoje ekonomske moći zahvaljujući pomorstvu. U XVII veku dobija status pomorskog mesta sa beneficijama koje je takav status nosio. Pomorski kapetan Ivo Vizin (1806-1868) poreklom sa Prčanja, je prvi od južnih Slovena koji je svojim brodom „Splendido“ oplovio svet. U naselju Prčanj se nalazi i specijalna zdravstvena ustanova „Vrmac“, specijalizovana za lečenje astme, bronhitisa i alergoloških obolenja.
Prčanj je udaljen 8 km od starog grada Kotora koji je pod zaštitom UNESCO-a. Staro naselje pomorskih kapetana Prčanj, je od 1920. godine odlukom kraljevske vlade proglašen za prirodno klimatsko lečilište. Osim raskošne starine, Prčanj danas pleni atraktivnim mediteranskim ambijentom i prelepim plažama, koje uz čisto more i lekovita vazdušna strujanja garantuju prijatno i ugodno letovanje. Sam Prčanj veoma je pogodan za porodice sa manjom decom ili parove koji žele mir i romantiku uz pogled na predivni Bokokotorski zaliv.Prčanj hoteli leto 2016:

/

/

Prčanj atrakcije leto 2016

Danas je Prčanj turističko mesto I riznica kulturno-istorijskih spomenika,koji zadivljuju posetioce.
  Stara župna crkva se u dokumentima pominje  još 1399. godine. Prepravljena je i proširena 1672. godine. Crkva sa malom kapelom i zvonikom čini celinu, a sa starinskim grobljem i ogradnim zidom sa puškarnicama jedinstven kompleks koji predstavlja značajan spomenik kulture ovog kraja jer svedoči o životu meštana pre spuštanja na obalu zaliva.
  Župna crkva, posvećena rođenju Bogorodice  na padini Vrmca je najmonumentalniji spomenik koji svojim dimenzijama spada u najveće objekte na Jadranskoj obali.  Ujedno je najveća i najpoznatija crkva u Boki Kotorskoj. Ona dominira svojom velelepnom građom u centru Prčanja.Izgradnja je započela 1789. godine, u vreme prosperiteta pomorstva ovog naselja, a završena je tek 1908. godine. Crkva je posvećena rođenju Bogorodice i rađena je u renesansno-baroknom stilu.
    Palata Tri sestre smeštena u JI delu Prčanja, neposredno uz obalu. U pisanim izvorima palata se prvi put pominje u XVI veku. Ova palata neobičnog izgleda i skromnih dimenzija je najstarija građevina u Prčnju. Za palatu je vezana legenda o tri sestre, zaljubljene u istog mornara, koji je voleo samo jednu od njih tri. Da bi sačuvale sestrinsku ljubav one su se dogovorile da nesuđenoj ljubavi zajednički žrtvuju svoj mladi život. Kada je umrla prva sestra, druge dve su joj zazidale njen prozor. Nakon smrti druge sestre, poslednja sestra je zazidala i njen prozor. Međutim, kada je i ona umrla, njen prozor nije imao ko da zazida. Nedavno su krajnji prozori odzidani, dok je prozor u sredini ostao zatvoren.
Franjevački Manastir Svetog Nikole je samostan podignut u XVIII veku i kroz dugi niz godina predstavljao je središte kulture i obrazovanja, budući da je u njemu bila osnovna škola, škola za pomorce, apoteka i vrlo bogata biblioteka, a poseduje i vredne zbirke umetničkih slika, tekstila i metala. U dvorištu ovog manastira je 1848. godine zasedala velika Narodna skupština „naroda bokokotorskoga“, koja je Hrvatskom saboru poslala istorijsku odluku da ne pristaje na ujedinjenje Boke sa Hrvatskom i Slavonijom.
   Među najstarije spomenike kulture ubrajaju se crkva Svetog Tome, u gornjem delu naselja, iz IX veka i crkva Svetog Ivana iz 1221. godine.

Šetajući Prčnjem možete videti biste Petra II Petrovića Njegoša, Andrije Zmajevića, Josipa Juraja Štrosmajera, Andrije Kačića Miošića, Joza Đurovića i Iva Vizina.

Prčanj plaže leto 2016

Prčanj karakterišu male plaže, čisto i mirno more i prijatna, lekovita vazdušna struja. Plaže su uglavnom betonske i nalaze se u blizini kuća, hotela ili vila.
Naselje ne ide puno visoko u brdo, tako da su svi smeštajni objekti blizu plaže.

Markov Rt  je najpoznatija  i najposećenija plaža. Ova šljunkovita plaža, duga je oko 1000 m i nalazi se na putu od Prčnja do Stoliva. Deo plaže namenjen je gostima hotela koji je smešten na njenoj obali.Plaža obiluje krošnjama, koje prave hladovinu . Takođe ovaj deo Boke Kotorske je vrlo povoljan zbog spajanja planinskog vazduha i vazduha koji dolazi sa mora,što odlično utiče na bolesti disajnih puteva,a posebno astme.

Prčanj izleti leto 2016

S obzirom na to da je Kotor udaljen od Prčnja samo 5 km, neće vam trebati mnogo vremena da stignete do ovog grada i provedete dan na nekoj od njegovih plaža. Plaže u Kotoru su kamenite, većina njih opremljena je suncobranima i ležaljkama, tako da će vam za dan proveden na plažama Kotora, biti potrebno samo dobro raspoloženje. Takođe, nećete se pokajati ako se odlučite da posetite obližnji Stoliv koji je poznat po peskovitoj plaži.
Kotor  je u svojoj prošlosti pripadao Veneciji, te ne čudi što gradska arhitektura odiše venecijanskim uticajem. U samom gradu možete videti katedralu Svetog Trifuna, Srpsku pravoslavnu crkvu Svetog Nikole, a možete naići i prisustvovati nekoj od brojnih proslava koje se ovde održavaju: Kotorski karneval, Svečanosti povodom dana Svetog Trifuna, Dani Kamelije, Kotorski Ljetnji Fest, Bokeljska noć...

U neposrednoj blizini Kotora, nalazi se Dobrota. U ovom gradiću možete uživati u nekoliko kilometara dugom šetalištu pored obale, u prijatnoj klimi, pogledu na stare palate i crkve ili u nekom od obroka u atraktivnim restoranima. Svojom monumentalnošću ističu se crkva Sv. Ilije (XII vek), Gospe od Milosrđa (XIV vek), Sv. Eustahija (XVIII vek) i Sv. Mateja (XV vek).

Prčanj zabava leto 2016

Prčanj je malo I mirno mesto. Na plaži Markov rt se nalazi bar Oskar.Tu su takođe palačinkarnica,par restorana, nekoliko prodavnica i 2 marketa.

Ukoliko želite neki buran noćni život ili shopping,moraćete autom ili autobusom koji veoma često idu do Kotora,ili nekog većeg centra.