Jedite kao Grci | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 17h, subotom 09h - 14h
 

Jedite kao Grci


JEDITE KAO GRCI

Letnji odmor na Halkidikiju ne bi bio potpun kad ne biste jeli, pili i isprobali lokalna grcka jela, otišli u poslasticarnicu ili uživali u domacoj i stranoj kuhinji.

Za one koji žele da jedu kao i Grci, prvo pravilo je da svoj unutrašnji sat gladi podese na poznije sate jer Grci jedu kasnije. Rucak, koji je tipicno najobilnjiji dnevni obrok, je obicno izmedju 2 i 5 popodne. Grci vole da dremnu posle ovog podnevnog obroka, narocito leti kada je suviše vruce da se radi. Zbog toga oni ne polaze na veceru u taverni pre otprilike 10 uvece.

Dorucak – ne postoji odredjeno vreme. Kod kuce Grci rado jedu hleb i med, ali cesto kupuju pitu sa sirom ili spanacem "tiropita" ili "spanakopita" ili burek sa sirom, mesom ili kremom koji zovu"bugatsa" (prim. prev. ima više fila od našeg bureka) u pekari ili prodavnici brze hrane.

Ako obedujete izvan kuce, za rucak ili veceru otici cete u tavernu ili restoran. Razlika izmedju ovo dvoje nije baš sasvim jasna, ali je atmosfera u taverni opuštenija i usluga može biti jeftinija nego u restoranu. Grci cesto narucuju više predjela i nekoliko glavnih jela za ceo sto. Tipicna grcka predjela obuhvataju ljute papricice sa zapecenim feta sirom, tzatziki (umak od belog luka i jogurta), brojne salate od povrca i umake. Glavna jela su prilicno razlicita, mogu se birati na osnovu toga šta je najsvežije ili najbolje tog dana. Grci jedu dosta prasetine i jagnjetine, ali vole i svežu ribu u ribljem restoranu ili taverni.

Grci obicno uz obrok piju vino ili retsinu. Predjelo, narocito za rucak, zaliva se jakim alkoholnim picem, uzom (ouzo) ili tsipurom (tsipouro).

Usluga je uvek ukljucena u cene u jelovniku; ako ste zadovoljni dobro je ostaviti napojnicu od 5 ili 10%. Nemojte se iznenaditi ako vam kelner donese desert koji niste narucili. Ponekad u tavernama pocaste svoje goste lakim dezertom poput voca ili jogurta i meda ili cak sladoledom.

Po pravilu Grci ne narucuju desert ni kafu u restoranima, vec za to idu u poslasticarnicu (zaharoplastia) ili u kafic. Omiljeni slatkiš Grka je baklava ili galaktoboureka. Vecina Grka više voli da pije grcku kafu (prim. prev. slicna našoj) ili hladni frappe, ali takodje piju filter kafu, espreso ili kapucino.

Omiljena brza hrana Grka kad žele da nešto prezalogaje je suflaki (souvlaki) i giros (gyros) koji se mogu naci širom Grcke.

Medjunarodna kuhinja na Halkidikiju

Grci ne uživaju samo u grckoj kuhinji, vec su kosmopolite kad biraju svoja jela. To posebno važi za brzu hranu. Grci uživaju u hamburgerima, picama, sendvicima i palacinkama (prim. prev. krepa na grckom) koji se mogu naci na Halkidikiju. Osim toga restorani ovde takodje služe strana jela kao "ribu i pomfri" ili engleski dorucak. Takodje postoje specijalizovani nacionalni restorani.

Grcka hrana i kultura

Izvestan broj jela se sprema odredjenim danima širom Grcke: jela u vreme posta pred Uskrs (nistia), kao što je prženi bakalar i umak od belog luka na Blagovesti (25. marta), slatki hleb (tsoureki) I obojena jaja na Veliki cetvrtak, jagnjetina na ražnju (arni souvla) ili jagnjeca corba (mayeritsa) na Uskršnju nedelju, keksi i pudding (moustalevria) sa sokom od groždja u septembru.

Vinova loza se uzgaja u Grckoj od drevnih vremena, još od 13. veka p.n.e.. Vino je još uvek važan deo grckog obeda. Ponekad je teško odabrati pravo vino, pa ova lista ima za cilj da vam u tome pomogne. Grcka crna vina obuhvataju široko rasprostranjeno Xinomavro (koje je sve bolje što je starije), Limnio, Aghiorghitiko (jako i tamno, sve bolje što je starije), Nemea.

Bela vina su Asirtiko, Roditis, Moschofilero, Athiri.

Retsina je jeftino belo vino oplemenjeno borovim iglicama/smolom.

Vredi probati cuveno slatko vino dobijeno od sorte Muscat sa ostrva Samos.

Strane vrste su takodje uspešno gajene tokom poslednjih godina I uspešno su kombinovane sa domacim sortanama./p>