Evropski gradovi avionom -> Portugal -> Lisabon i Porto

Lisabon - Grad sa dušom i muzikom fada

Lisabon

Lisabon

Lisabon, glavni grad Portugala, nalazi se na ušću reke Težo u Atlantik. Grad su osnovali Feničani, nakon kojih dolaze Rimljani, u čije vreme vladavine se Lisabon razvija u važnu luku i centar trgovine, nakon Rimljana dolaze Mavari pod čijom se vlašću još više razvija. U XVII veku grad pogađa veliki zemljotres kada je poginulo između 60 000 i 90 000 ljudi. Ipak, nakon višegodišnje obnove grad je uspeo da povrati stari sjaj i svoje mesto centra Portugala. Grad obiluje prelepim građevinama nastalim uglavnom u periodu nakon zemljotresa 1755. godine. Izdvajaju se Lisabonska katedrala koja je pod zaštitom UNESCO-a i predstavlja srce Lisabona i kula Belem odakle je Vasco de Gama započeo svoja istraživanja. Svojom raskoši, šepurenjem bogatstvima kolonijalnog doba, moćnih kraljeva, brojnim muzejima, ovaj grad će zasigurno izmamiti vaše uzdahe divljenja.


Lisabon, Putovanja Lisabon Lisabon, Putovanja Lisabon Lisabon, Putovanja Lisabon Lisabon, Putovanja Lisabon Lisabon, Putovanja Lisabon Lisabon, Putovanja Lisabon Lisabon, Putovanja Lisabon Lisabon, Putovanja Lisabon Lisabon, Putovanja Lisabon Lisabon, Putovanja Lisabon
porto

Porto je grad smešten na severozapadu Portugala, na ušću reke Douro u Atlanski okean. Prostire se na površini od 41, 7 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 240 000 stanovnika. Ovo je drugi po veličini grad u Portugalu. Porto je poznat po vinu, a njego istorijski centat se od 1996. godine nalazi na UNESCO – voj listi svetske baštine. Cais da Ribeira je jedan od najslikovitijih delova Porta, ispunjen živopisnim starim kućama i brojnim ugostiteljskim objektima. Ovde je uvek živo, a naročito u večernjim satima, kada se tu okupi veliki broj ljudi. Veliki broj restorana nudi zaista vrhunska jela po pristupačnim cenama. Odavde se pruža predivan pogled na neke od znamenitosti grada.


Porto, Putovanja Porto Porto, Putovanja Porto Porto, Putovanja Porto Porto, Putovanja Porto Porto, Putovanja Porto Porto, Putovanja Porto

Evropski gradovi - Lisabon i Porto

Lisabon i Porto avionom 2015


Lisabon - Porto
Alkobasa – Batalja – Koimbra
31.05.2016. - 06.06.2016. 7 dana - Avionom


1/2. dan Beograd – Budimpešta – Lisabon
Polazak u 18:30h sa parkinga kod hrama Sv.Save (parking do biblioteke). Transfer do aerodroma u Budimpešti. Direktan let za Lisabon (TP) u 04:40h. Dolazak u Lisabon u 07:25h. Odlazak na panoramsko razgledanje grada u pratnji lokalnog vodiča koje traje oko 4 časa: vožnja kroz glavne gradske avenije, trgovi Markeš de Pombal, Rosio i Reštauradores, Baixa, Bairo Alto, kula Belem, manastir Sv. Žeronima, spomenik Otkrićima, most 25. april, kvart Alfama... Transfer i smeštaj u hotel. Slobodno popodne i veče. Noćenje.


3. dan Lisabon – Sintra - Kabo de Roka - Kaškaiš - Eštoril
Doručak. Fakultativno u 08:00h polazak na celodnevni izlet za Sintru, nekadašnju letnju rezidenciju portugalskih kraljeva, koja se nalazi 30 km severozapadno od Lisabona. Nakon posete prekrasnoj palati Palacio Nacional de Pena, slobodno vreme za ručak i šetnju slikovitim ulicama. Nastavak vožnje do najzapadnije tačke Evrope – Kabo de Roka, kraće zaustavljanje. Nastavak uz obalu pored živopisnog grada Kaškaiš, ribarskog mesta i letnje rezidencije portugalskog dvora iz XIX veka, te luksuznog letovališta Eštoril (nekada poznatog po Formuli 1 – velika nagrada Portugala). Noćenje.


4. dan Lisabon
Doručak. Slobodan dan za šetnju, šoping i ostale individualne aktivnosti. Preporučujemo odlazak u Park Nacija, individualnu posetu Okeanijumu, tržnom centru Vasko da Gama ili paviljonu nauke. U večernjim satima fakultativni odlazak u nacionalni restoran na večeru uz fado muziku. Noćenje.


5. dan Lisabon – Alkobasa – Batalja – Koimbra – Porto
Doručak. Polazak za Alkobasu i obilazak Crkve Santa Maria de Alkobasa iz XII veka (pod zaštitom UNESCO). Nastavak vožnje do Batalje i poseta dominkanskom manastiru iz XIV veka, čuvenom po raskošnom manuelinskom stilu sa osobenostima prelaza gotske u renesansnu umetnost (pod zaštitom UNESCO kao deo svetske kulturne baštine). Polazak za Koimbru, obilazak prestonog grada portugalskih kraljeva, ukotvljenog na obalama reke Mondego. Ovo je i univerzitetski grad, čiji je univerzitet jedan od najstarijih na svetu, osnovan 1290. godine. Dolazak u Porto u kasnim popodnevnim časovima. Smeštaj u hotel. Slobodno veče. Noćenje.


6. dan Porto
Doručak. Pre podne panoramsko razgledanje grada: vožnja glavnim gradskim bulevarima, Katedrala iz XII i XIII veka, 75 metara visoka Klerigoš kula, Trg Umberta Delgada, panorama železničke stanice ''Sao Bento'' sagrađene u stilu francuske renesanse. Panorama Berze podignute na mestu nekadašnjeg manastira posvećenog svetom Francisku. Šetnja Ribeirom, istorijskom četvrti na obali reke Douro, koja se nalazi na listi svetske kulturne baštine. Vožnja preko mosta Dom Luis i na reci Douro do Vila Nova da Gaja. Slobodno popodne. Predlažemo odlazak u neki od restorana na pristaništu na reci Duro. Noćenje.


7. dan Porto – Budimpešta – Beograd
Doručak (ili lunch paket). Transfer do aerodroma. Let za Budimpeštu preko Lisabona u 07:30h (TP). Dolazak u Lisabon u 08:20h. Nastavak putovanja za Budimpeštu u 10:40h. Sletanje u Budimpeštu u 15:10h (po lokalnom vremenu). Transfer busom do Beograda. Dolazak u večernjim satima.


First minute cena aranžmana po osobi: 385€ (podrazumeva uplatu u elostu do 15.11)
Redovna cena aranžmana po osobi: 425€

Plaćanje u dinarskoj protivvrednosti po prodajnom kursu Banke Intese

Popusti:
- Rani buking popust - 25€ Za prijave i uplate rezervacije 30% do 31.10.2015. (primenjuje se samo na reovnu cenu aranžmana)


Aranžman obuhvata:
- transfer busom Beograd-Budimpešta-Beograd
- avionski prevoz Beograd-Lisabon-Porto-Lisabon-Beograd
- transfer aerodrom-hotel-aerodrom
- autobuski prevoz Lisabon-Porto
- 3 noćenja sa doručkom (švedski sto) u hotelu 3* u Lisabonu
- 2 noćenja sa doručkom (švedski sto) u hotelu 3* u Portu
- razgledanje Lisabona, Porta, Alkobase, Batalje i Koimbre sa vodičem
- troškove organizacije putovanja


Aranžman ne obuhvata:
- aerodromsku taksu cca. 195€ (podložna promeni)
- doplatu za 1/1 sobu 110€ (na upit)
- međunarodno zdravstveno osiguranje


Fakultativno (min.15 osoba):
- večera u nacionalnom restoranu uz fado muziku u Lisabonu 45€
- izlet: Sintra, Kabo de Roka, Kaškaiš, Eštoril (sa ulaznicom) 65€
- ulaznice za kulturno-istorijske znamenitosti
- individualne troškove putnika


Mogući načini plaćanja:
1) 30% prilikom rezervacije, a ostatak 10 dana pre putovanja
2) 30% prilikom rezervacije, a ostatak u 6 rata (oktobar - mart) čekovima građana bez uvećanja
3) Platnim karticama (Dina, Master, Maestro, Visa, American Expres)


Napomena:
- Agencija ne snosi odgovornost za nedobijanje vize (ukoliko posedujete plavi pasoš) i u tom slučaju smatra se da je putnik odustao od putovanja i podleže troškovima otkaza putovanja prema Opštim uslovima. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja. Agencija ne snosi odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja.
- Prilikom uplate rezervacije putnici su u obavezi da dostave kopiju prve strane važećeg pasoša. u suprotnom, agencija ne snosi odgovornost ako se avio-karte odštampaju sa pogrešnim imenima, dok putnici snose troškove štampanja novih karata.
- Organizator zadržava pravo da u slučaju izmene cene prevoza, deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenjih putnika i slično izmeni cenu aranžmana za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje, a najkasnije 5 dana pre polaska na putovanje. Svi ostali uslovi korišćenja aranžmana navedeni su u Opštim uslovima putovanja agencije organizatora, koji su u skladu sa Zakonom o turizmu.


Rok za prijavu: 15.04.2016. ili do popune mesta. Napomena: program je rađen na bazi 20 osoba, u slučaju manjeg broja putnika može doći do izmena u turističkom delu programa.


Lisabon i Porta avionom


Club Paradiso licenca broj OTP 149/2010, nastupa u svojstvu posrednika u prodaji - subagenta. Uz ovaj cenovnik važe program i opšti uslovi putovanja OTP 12/2010 Falcon tours


Lisabon

Narodni muzej, Gradski muzej, Akademija umetnosti, Muzej arhitekture, Geološki muzej, Prirodnjački muzej, Filharmonija, Pozorište Laboratorijum, Lisabonska Opera, Pozorište pantomime, Lutkarsko, Savremeno pozorište, Gotička gradska većnica na lisabonskom trgu, Katedrala Sv.Jovana Krstitelja, crkva Sv. Krsta, crkva presvete Bogorodice, barokna skupina građevina Lisabonskog univerziteta, Plac Solni, Novi Trg, ulica Svidnjicka, Botanička bašta, ZOO vrt, staro jevrejsko groblje, Veliko ostrvo.


Porto

Katedrala se odlikuje veoma zanimljivim izgledom, koji podseća na utvrđenje. Ralzlog takvom izgledu daju dva crkvena tornja. Gradnja katedrale trajala je tokom dvanaestog i trinaestog veka, ali je velike promene doživela u osamnaestom veku. Sa crkvene terase se pruža zaista sjajan pogled na grad.


Most Dom Luis I je najprepoznatljivija gađevina u Portu. Konstrukcija podseća na Ajfelov toranj, što ne čudi, jer je njego konstruktor bio Theophile Seyrig, saradnik Ajfela. Most nosi ime po kralju Luisu I, a u blizini se nalazi još jedan most, koji nosi ime njegove žene, Dona Maira Pia.


Vila Nova de Gaia je deo grada koji se nalazi uz samu reku, a poznat je po podrumima i skladištima poznatih proizvođača vina. Tu su i brojne neonske reklame, od kojih se posebno ističe Sandemanov „ The Don “, crna silueta koja ima oblik poznatog junaka Zoroa. Iz velikog broja kafića, u kojima se posetioci mogu opustiti, pruža se sjajan pogled na ukotvljene brodove na kojima su istaknuti znakovi lokalnih vinara.

/

/


Prijave i informacije

Club Paradiso d.o.o. Bulevar despota Stefana 15, Beograd

011/72 47 012; 72 40 928