Radno vreme: 09h - 20h, subotom 09h - 14h
 

Žao nam je, ovo putovanje trenutno nije u ponudi.

Istanbul & Jedrene


Istanbul je bio prestonica 3 velika carstva: Rimskog, Vizantijskog i Otomanskog. U trenutku nastanka 657 g. pne, grad se zvao Vizant. U IV veku, car Konstantin ga je izabrao za svoj "drugi Rim" i ubrzo ga je nazvao po sebi – Konstantinopolj. Ubrzo je grad postao centar Istočnog Rimskog carstva. Vrhunac u razvoju, Konstantinopolj je doživeo u VI veku, tokom vladavine Justinijana I, a pod tursku vlast pada u XV veku. Pre nego što je nazvan Istanbul, grad su još nazivali i Carigrad. Sedište je Vaseljenske Patrijaršije.

Prema grčkoj legendi Jedrene je osnovao Orest, sin spartanskog kralja Agamemnona i dao mu po sebi ime Orestias. Međutim, na osnovu istorijskih činjenica, Jedrene je grad koji je u 2. veku podigao rimski car Hadrijan, po kome je nazvan Hadrijanopolj. On se vrlo brzo razvio i postao glavni grad rimske provnicnije Trakije.

Jedrene se razvija kao deo Vizantije, a turski sultan Murat I zauzeo je grad 1365. godine. U vreme Osmanlija Jedrene doživljava procvat pošto je bio glavni grad Otomanskog carstva od 1365. do 1453. godine, kada se prestonica seli u Istanbul. Jedrene je bio multinacionalni grad u kome su, uz muslimane, živele značajne hrišćanske i jevrejske zajednice.


Način prevoza: Autobuski prevoz

Broj noćenja: 4

Žao nam je, ovo putovanje trenutno nije u ponudi.