Evropski gradovi -> Nemačka -> Drezden

Drezden - Grad koji peva i pleše

Drezden

Prvo skromno naselje na obali Labe se pominje u XIII veku ,a naziv Drezdzany (starolužičko-srpski naziv za stanovnike močvara) je prema prvobitnim stanovnicima, koji su bili Sloveni. Fridirh Avgust II je tokom svoje vladavine ( u XVI veku ) odlučio da od svoje rezidencije na Labi napravi „Veneciju na severu“ i da u grad prenese sjaj Versaja. Njegov je sin takođe bio veliki ljubitelj umetnosti te je i sam nastojao da Drezden postane najlepši grad u Nemačkoj. Grad je nazvan Elbflorenc (Firenca na Labi) i takvim su ga svi znali sve do 1945. godine, kada je u bombardovanju pretvoren u prah i pepeo. Danas reka Laba deli grad (512.000 st.) na Stari grad (centar grada - Altštat) – koji se nalazi na levoj obali reke, a na desnoj se nalazi Novi grad (Nojštat). Drezden je nadaleko poznat kao grad muzike i umetnosti. Jedan je od najzelenijih gradova u Evropi, jer parkovi i šume pokrivaju oko 63% gradske teritorije.


Drezden, Drezden soping centar, Putovanja Drezden Drezden, Drezden soping centar, Putovanja Drezden Drezden, Drezden soping centar, Putovanja Drezden Drezden, Drezden soping centar, Putovanja Drezden Drezden, Drezden soping centar, Putovanja Drezden Drezden, Drezden soping centar, Putovanja Drezden

Evropski gradovi - Drezden

Drezden - Polasci

Brilove terase, tvrđava Cvinger (iz XVIII veka), opera Zemper, crkva naše Gospe, Protestantska crkva Sv. Petra, Avgustov most, kraljevska crkva, Teater plac (trg među najlepšima u Evropi), palata Tašenberg, Štadpaviljon (najveća zbirka porcelana u svetu), Umetnička galerija.

/

/Prijave i informacije

Club Paradiso d.o.o. Bulevar despota Stefana 15, Beograd

011/72 47 012; 72 40 928