Evropski gradovi -> Biseri Baltika

Biseri Baltika

Novo! Biseri Baltika

Biseri Baltika

Prošlost malih baltičkih naroda Litvanaca, Letonaca i Estonaca ispunjena je borbom i nastojanjima da opstanu i sačuvaju svoj identitet na prostranstvima severne Evrope okruženi velikim, jakim i često ratobornim susedima; od njih su mnogo naučili i poprimili – ali zahvaljujući svojoj umešnosti – sa njima su mnogo više trgovali i sarađivali nego što su se sukobljavali. Teritorije Baltičkih zemalja (175. 000 km2), koje su skupa približno dvostruko veće od Srbije, naseljava oko 7 miliona stanovnika.
Ono što ih ponajviše čini sličnim su maštovita arhitektura – sa izraženim ruskim, skandinavskim i germanskim uticajima – njihovih lepih i uređenih gradova. Najvažniji među njima – mahom prometne morske ili rečne luke – bile su članice Hanze moćnog trgovačkog udruženja severnoevropskih gradova (13–17. vek), sa preciznim poslovnim pravilima i normama, koja su u znatnoj meri oblikovala njihov razvitak i društveni život. Viljnus (2009. ) i Talin (2011. ) su bili prestonice evropske kulture.


Talin se često kaže da je "osvežavajuća mešavina srednjevekovnog i modernog", grad koji je u svom razvoju prihvatio najbolje od onih koji su dugo vladali ovim područjem i čiji su uticaji i danas dominantni – Danci, Šveđani, Nemci i Rusi. Glavni je grad Estonije, sa nešto više od 400.000 stanovnika, smešten na severnoj obali Baltičkog mora, u Finskom zalivu.


Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike

Riga je glavni i najveći grad Republike Letonije, koja je nezavisnost od nekadašnjeg SSSR-a stekla 1990-te godine. Kulturni je i ekonomski centar južnog Baltika, smešten nedaleko od ušća reke Daugave u Baltičko more. Sam grad broji oko 700.000 stanovnika, dok čitavo područje Rige ima nešto više od milion stanovnika.
Stari grad se nalazi na listi UNESCO-ve svetske kulturne baštine, obzirom na najveći broj građevina u stilu secesije (jugendstila) u Evropi. Istorija grada započinje antičkom naseobinom Liva, koju je osnovalo staro finsko pleme, na mestu nekadašnje istoimene reke. Moderni istorijski temelji razvoja postavljeni su u 12.-tom veku, dolaskom nemačkih trgovaca i krstaša, nakon čega slede vekovi uspona i padova, pre svega zahvaljujući položaju između istoka i zapada. Periodom najvećeg uspona i preporoda, se smatra početak 20.-tog veka, nakon Prvog Svetskog rata.


Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike

Viljnus, glavni i najveći grad Litvanije, drugi je po veličini grad Baltičkih zemalja, sa oko 533.000 stanovnika. Osnovan je u XIII veku, a pod današnjim nazivom se prvi put spominje 1323. godine. Početkom XVI veka, Velika kneževina Litvanija doživljava svoj zenit razvoja, a srednjovekovni Viljnus svoj procvat. Krajem XVIII veka grad potpada pod vlast Carske Rusije, ali je zadržao status važnog privrednog središta, koji se održava do danas.
Prepoznatljiv je po starom gradskom jezgru, jednom od najvećih u Evropi (3,5 km2), sa spletom živopisnih ulica i trgova, kao i velikim brojem pravoslavnih, katoličkih, protestantskih crkava i sinagoga. Upravo ovde su neki od najboljih primera gotike, renesanse i baroka. Gornji zamak, kula Gedaminosa, zvonik iz XIII veka, crkva Svete Ane, katedrala Patra i Pavla, Univerzitet, samo su neke od znamenitosti koje treba videti. Stanovnici Viljnusa sa ponosom ističu da žive u najzelenijem gradu Evrope, na čijoj teritoriji je svega 20% izgrađeno područje, a ostatak je pod parkovima i šumama. Reka Neris deli grad na stari i novi deo, koji je danas moderna četvrt i centar bankarstva i trgovine čitavog Baltika.


Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike Biseri Baltika, Biseri Baltika slike

Evropski gradovi - Biseri Baltika

Tartu - Talin – Helsinki – Riga – Gora Krstova – Viljnus - Trakaj
8 dana autobusom / 5 noćenja


1. dan (Nedelja, 1. April / Sreda 25. April)
Polazak iz Beograda i iz Novog Sada u popodnevnim. Noćna vožnja ka Litvaniji preko Mađarske, Slovačke i Poljske. Kraća usputna zadržavanja radi odmora i obavljanja carinskih formalnosti.


2. dan (Ponedeljak 2. April / Četvrtak 26. April) VILJNUS
Dolazak u VILJNUS u kasnim popodnevnim satima. Smeštaj u hotel. Noćenje.


3. dan (Utorak 3. April / Petak 27. April) VILJNUS - GORA KRESTOV - TALIN
Doručak. Odjava iz soba i napuštanje hotela do 8h. Odlazak iz Viljnusa i putovanje ka Estoniji. Usputna poseta lokalitetu GORA KRESTOV, odnosno do planine krstova. Preko 100.000 krstova se nalazi na jednom malom uzvišenju, kao i mnoštvo malih statueta Bogorodice. Sve su to donosili brojni hodočasnici, a ovo mesto predstavlja simbol borbe za nezavisnost Litvanskog naroda. Nastavak putovanja preko Letonije. Dolazak u TALIN u popodnevnim satima. Po dolasku sledi organizovani obilazak grada uz razgledanje bajkovitog središta grada koji predstavlja jedan od najlepših primera srednjovekovnog utvrđenog grada. Šetnja kroz niz krivudavih ulica je izuzetno zanimljiva, kao i brojne skladne srednjovekovne palate. Razgledanje crkve Sv. Duha iz 14. veka, Najden tornjeva koji čine deo utrvđenja, katedrale Sv. Marije iz 13. veka, Saborne crkve Aleksandra Nevskog i znamenitog Tompea zamka iz 14. veka. Smeštaj u hotel u regiji grada. Noćenje.


4. dan (Sreda 4. April / Subota 28. April) TALIN - HELSINKI
Doručak. Slobodan dan za individualne aktivnosti, ili celodnevni fakultativni izlet do finske prestonice HELSINKIJA. Polazak na izlet je u ranim jutarnjim satima, te će svi oni kloji se prijavljuju za ovaj izlet imati umesto redovnog doručka, doručak u vidu paketa. Transfer autobusom do luke Talina i odlazak brzim feribotom iz luke Talina ka Helsinkiju. Prelazak Finskog zaliva traje oko 2 sata. Po dolasku u Helsinki, polazak pešice iz luke u organizovani obilazak grada uz razgledanje: trg Senata – glavni gradski trg sa velelepnom Katedralom, Saborna Uspenska crkva, Market trg, Predsednička palata, Ateneum, Nacionalni teatar,… Slobodno vreme do povratka feribota u večernjim satima. Povratak u hotel. Noćenje.


5. dan (Četvrtak 5. April / Nedelja 29. April) TALIN – TARTU - RIGA
Doručak. Odjava iz hotela do 8.30h. Transfer do centra grada. Slobodno vreme, ili polazak na tročasovni fakultativni izlet sa posetom Estonskom muzeju na otvorenom koji reprezentuje tradicionalnu estonsku provinciju, odnosno seosku arhitekturu sa drvenim farmerskim kućama i starim vetrenjačama. Sjajan kompleks koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Polazak iz Talina oko 12h. Usputna poseta prelepom estonskom univerzitetskom gradu TARTU. Po dolasku sledi kraći organizovani obilazak istorijskog centra grada koji je položen oko trga Gradske kuće na kojem se nalazi često fotografisana statua studenata koji se ljube pod kišobranom. Slobodno vreme za predah (oko 2 sata) i nastavak putovanja do letonske prestonice RIGE. Dolazak u večernjim satima. Smeštaj u hotel. Noćenje.


6. dan (Petak 6. April / Ponedeljak 30. April) RIGA - VILJNUS
Doručak. Odjava iz soba i pakovanje stvari u bus od 08.45h i polazak ka centru grada oko 9h. Organizovano razgledanje grada: Riški zamak, Crkva Sv.Petra, Katedrala Svete Marije, Akademija nauka, kuća crnoglavih, kuća mačaka... Slobodno vreme (cca 3 sata). Nastavak putovanja do VILJNUSA. Dolazak u večernjim satima. Smeštaj u hotel. Noćenje.


7. dan (Subota 7. April / Utorak 1. Maj) VILJNUS – TRAKAJ
Doručak. Odjava iz hotela i polazak ka centru Viljnusa. Slobodno vreme, ili tročasovni fakultativni izlet do obližnjeg malog jezerca na kojem se nalazi ostrvce TRAKAJ sa istoimenim bajkovitim dvorcem koji je izgrađen u 14. veku kao središte vojvodstva Litve. Danas je ovaj dvorac jedan od najvoljenijih simbola Litvanije. Povratak u Viljnus. Razgledanje istorijskog centra grada koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a: Spomenik tri krsta, Crkva Svete Ane, Katedrala, Stari grad, Predsednička palata... Slobodno vreme do polaska ka Srbiji. Polazak ka Srbiji oko 23h. Noćna vožnja preko Poljske, Slovačke…


8. dan (Nedelja 8. April / Sreda 2. Maj)
Nastavak putovanja preko Mađarske. Povratak u kasnim noćnim satima. Kraj putovanja.


First minute cena aranžmana po osobi: 289€
(za prijave i revervacije do 16.03.2018)

Redovna Cena aranžmana po osobi: 319€


Specijalna ponuda - Paket izleta za uplate u agenciji:
Umesto 55€ samo 45€
Nevedena ponuda uključuje sledeće izlete:
- Posetu Etnografskom muzeju na otvorenom u okolini Talina
- Izlet za Trakaj sa uključenom ulaznicom za dvorac Trakaj


Termini putovanja:
01.04 – 08.04.2018. – Uskršnji praznici
25.04 – 02.05.2018. – Prvomajski praznici


Aranžman obuhvata:
- prevoz visokopodnim turističkim autobusom na navedenoj relaciji (klima/grejanje, audio-video oprema)
- 5 noćenja sa doručkom (kontinentalni „buffet“ - samoposluživanje) u hotelima sa 2/3* (2 noćenja u Talinu + 1 noćenje u Rigi + 2 noćenje u Viljnusu)
- smeštaj u 1/2 ili 1/2+1 sobe sa kupatilom
- obilaske Talina, Tartua, Rige, Gore krstova prema programu i uz tumačenja profesionalnog turističkog vodiča
- usluge vodiča
- organizacione troškove


Aranžman ne obuhvata:
- Ulaznice za muzeje i druge turističke objekte
- Troškove međunarodnog zdravstvenog osiguranja (može se dobiti u agenciji po ceni od oko 8 € u din.protivvrednosti)
- Ostale nepomenute usluge
- Doplatu za jednokrevetnu sobu – 100 €
- Doplatu za dodatno sedište u autobusu – 150 €
- Celodnevni izlet za Helsinki brzim ferijem iz Talina – 60 € (prijava je obavezna u agenciji; plaćanje se obavlja na licu mesta vodiču; ovaj izlet nije obuhvaćen predviđenim paketom izleta)


Fakultativni izleti:
- Etnografski muzej na otvorenom – 25 €
- Trakaj – 30 €


Opis hotela:
- HOTELI „IBIS BUDGET“ 2** iz hotelske grupe „Accor“ ili slični
Hoteli koje smo predvideli za ovaj program su standardne „budget-economy“ klase sa niskim nivoom usluge i ograničenim sadržajima. Svi hoteli su locirano perfierno u odnosu na centar grada. Svi hoteli imaju standardni sadržaj u vidu lobija, recepcije, salona za doručak, aperitiv bara. Sobe su skromne, srednje komforne i sve poseduju kupatilo sa tuš-WC (odvod bez kabine), TV, centralni aklimatizaciono-grejni sistem. Ograničen pristup internetu.Sastavni deo aranžmana su i posebne napomene agencije organizatora koje se nalaze u prostorijama agencije, ili na web sajtu. Posebne napomene su vezane za redosled sedenja u autobusu i mogućnosti doplate određenih sedišta, kao i za niz drugih elemenata bitnih za organizaciju putovanja i zadovoljstvo putnika. Pročitajte ih.

U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika, rok za otkaz aranžmana je 5 dana pre puta. ORGANIZATOR zadržava pravo korekcije cena usled promena na monetarnom tržištu ili promena cena smeštaja ili prevoza. ORGANIZATOR zadržava pravo izmene u programu putovanja (redosled pojedinih sadržaja u programu usled objektivnih okolnosti). Aranžman je rađen na bazi minimum 45 putnika.Uz ovaj aranžman važe Opšti uslovi putovanja organizatora, usaglašeni sa YUTA standardom. Organizator putovanja Fantast tourist d.o.o.,Jevrejska 8, Novi Sad. Licenca broj: OTP 152/2010 .Prema Zakonu o turizmu organizator ima propisanu polisu osiguranja br 300055318 „DDOR“ a.d.o. Novi Sad.

Riga
Najveći broj znamenitosti je smešten u starom gradu: Riški zamak, crkva Svetog Petra, Veliki i Mali esnafski dom, Barutna kula, zgrada opere, Etnografski muzej, katedrala Svete Marije, crkva Aleksandra Nevskog... Reputaciju nekadašnjeg "severnog Pariza", Riga brižljivo čuva kroz brojne arhitektonske ali i zabavne sadržaje, poput restorana, barova, noćnih klubova, šoping centara ... Riga je u istoriji poznata i kao prvi grad na svetu koji je okitio jelku u vreme Božića, 1510.-te godine.


Viljnus
Jedna od znamenitosti je i Evropski park, nesvakidašnja umetnička atrakcija koju godišnje poseti više stotina hiljada ljudi iz čitavog sveta. Nalazi se 20 km od grada i predstavlja jedan od najzanimljivijih muzeja moderne umetnosti u svetu, sa stotinama skulptura, delima nekih od najznačajnijih umetnika današnjice. Ovaj neobičan muzej je poznat i po najvećoj skulpturi na svetu ali i kao mesto koje predstavlja geografski centar Evrope...

/

/


Prijave i informacije

Club Paradiso d.o.o. Bulevar despota Stefana 15, Beograd

011/72 47 012; 72 40 928