Evropski gradovi avionom -> Španija -> Bilbao avio

Bilbao

Bilbao

Smešten na obalama reke Nervion, Bilbao je nekada bio industrijski grad. Velika poplava zadesila ga je 1983. godine, kada su se pod vodom našle brojne srednjovekovne građevine u staroj gradskoj četvrti Kasko Vijeho. Ovu oblast danas skoro u potpunosti krase moderne građevine. Jedna od najistaknutijih je Gugenhajmov muzej arhitekte Frenka Gerija, koji je sagrađen 1997. godine. Norman Foster dizajnirao je futurističku metro-stanicu koju karakterišu ulazi u vidu staklenih tunela koji izviru iz pločnika. Poslednje najveće ime je Zaha Hadid, koja je projektovala veštačko poluostrvo Zorozaur, poslovnu oblast s mestima za rekreaciju. Ljubitelje umetnosti obradovaće poseta Baskijskom muzeju i Muzeju lepih umetnosti s postavkama čuvenih slikara El Greka, Van Dajka i Goje. U gradu se nalazi i muzej Taurino u kome je predstavljena istorija borbe s bikovima. Na južnom delu Starog grada nalazi se Merkado de la Ribera, najveća maloprodajna pijaca u Evropi, osnovana 1929. godine, a obnovljena 2013. god Nedaleko od Bilbaoa nalazi se i gradić Gernika, čije je ratne užase zabeležio čuveni slikar Pablo Pikaso, a koji je danas prepun turističkih atrakcija.


Bilbao, Putovanja Bilbao Bilbao, Putovanja Bilbao Bilbao, Putovanja Bilbao Bilbao, Putovanja Bilbao Bilbao, Putovanja Bilbao

Evropski gradovi - Bilbao


Baskija
(šp.pais vasco, bask.euskal herria, fr.pays basque)
Bilbao – Vitoria – Guernica – San Sebastian – Hondarribia - Biarritz
5 dana - avionom


Polazak: 14.10.2015.
Povratak: 18.10.2015.

Ravničarsku melanholiju Francuske i ravničarsku toplinu Španije razdvajaju Pirineji. Na vrhu, gde počinje ovaj planinski lanac, na teritoriji ovih dveju država smeštena je pokrajina Baskija. Bilo da se prema Baskiji krene sa francuske ili sa španske strane, ravnicu odjednom zamene planine i more. Baski se smatraju najstarijim narodom Evrope, znatno drugačijim od svojih komšija. Poput ugrofinskih naroda, ne pripadaju velikoj indoevropskoj jezičkoj grupi. Najveći grad i luka Baskije je Bilbao, dok je glavni grad Vitoria Gasteiz. Zajedničko za sve baskijske gradove je kitnjasta arhitektura, predivne barokne i gotičke katedrale i osećanje bogatstva.


1. dan: Beograd – Bilbao
Sastanak putnika na aerodromu “Nikola Tesla”dva sata pre poletanja. Let za Frankfurt u 06:05 časova. Sletanje na aerodrom u Frankfurtu u 08:05 časova. Nastavak leta za Bilbao u 11:35 i sletanje na aerodrom u 13:40 časova. Transfer sa aerodroma i panoramsko razgledanje najvećeg grada Baskije sa vodičem: vožnja kroz novu urbanu zonu Abandoibarra – Palacio Euskalduna de Congresos y de la Musica, pored stadiona San Mames na kojem igra Athletic Bilbao do spektakularnog zdanja muzeja „Guggenheim“ koje predstavlja vrhunac inovativne arhitekture 20.veka, koje sa Venecijom i Njujorkom deli impresivnu svetsku kolekciju moderne umetnosti. Smeštaj u hotel. Kraći odmor. Odlazak do starog dela grada i nastavak razgledanja pešice po starom jezgru Casco Viejo. Slobodno vreme za šetnju gradom i večeru u odličnim baskijskim tavernama gde možete probati plodove mora, crveni pasulj i kobasice i razne vrste „pinchosa“. Noćenje.


2. dan: Bilbao – Vitoria – Guernica – Bilbao
Doručak. Vožnja do glavnog grada Baskije, Vitoria – Gasteiz, dobitnika nagrade „Zelena prestonica Evrope 2012.godine“. Po dolasku, razgledanje starog dela grada čiji počeci datiraju iz vizigotskih vremena: gotička katedrala sv.Marije iz 14.veka koja čuva vredna dela Rubensa i Van Dycka, srednjovekovne zidine, Plaza de la Virgen Blanca, Arquillos, Plaza Espana, Ajuria Enea – sedište baskijske autonomne vlade. Slobodno vreme. Nastavak putovanja do gradića Guernica, baskijskog simbola slobode. Tu se nalazi nekadašnji parlament Baskije i drvo hrasta gde su u prošlosti baskijske vođe donosile najvažnije odluke. Za svet je Guernica poznata po nacističkom bombardovanju 1937.godine kada je ubijeno 1.600 civila. Picasso je u znak sećanja na ovu tragediju naslikao poznato delo Guernica koje je izloženo u Madridu. Povratak u Bilbao, slobodno veče, noćenje.


3. dan: Bilbao – San Sebastian – Hondarribia – Biarritz - Bilbao
Doručak. Vožnja kantabrijskom obalom do elegantnog Sen Sebastiana, mondenskog letovališta i sedišta filmskog festivala „Zlatna školjka“. Panoramska vožnja gradom s pogledom na Monte Igeldo i šetnja starim delom grada. Nastavak putovanja do francuske Baskije, kratka poseta istorijskom mestu Hondarribia, nekadašnjem „piratskom gnezdu“, sa srednjovekovnom tvrđavom. Vožnja do ekskluzivnog letovališta Biarritz, koje je u prošlosti privlačilo mnogobrojne slavne ličnosti i plemstvo: Kraljicu Nataliju i Dragu Mašin*, Napoleona III, Gary Coopera, Franka Sinatru.... Slobodno vreme za šetnju. Povratak u Bilbao u večernjim satima, noćenje.


4. dan: Bilbao (fakultativni izlet „La Rioja – svet vina)
Doručak. Slobodno vreme ili odlazak na fakultativni poludnevni izlet do pokrajine La Rioja Alavesa. Nekadašnji utvrđeni grad, sačuvao je Casa de la Primicia iz 14.veka i deo starih zidina, kao i slikovite ulice srednjovekovne četvrti okružene kućama iz 16, 17. I 18.veka. Poseta vinskom podrumu. Povratak u Bilbao. Slobodno vreme za individualne aktivnosti. Predlažemo posetu muzeju Guggenheim izgrađenog od stakla i titana, na preko 3ha površine koja se širi prema reci, 16m ispod nivoa ostatka grada. Spolja je nekoliko fantastičnih instalacija savremenih umetnika, a unutra je veličanstveni atrijum sa krovnim prozorom u obliku cveta. Reč je o ključnom delu vizije arhitekte Gehryja, okruženom sa 19 galerija na tri nivoa. Noćenje.


5.dan: Bilbao – Beograd
Doručak. Napuštanje hotelskih soba. Slobodno vreme za individualne aktivnosti i šoping. Transfer do aerodroma u popodnevnim časovima. Let za Beograd preko Frankfurta u 18:50 časova. Sletanje na aerodrom u Frankfurtu u 21:00. Nastavak leta za Beograd u 21:55, sletanje na aerodrom u Beogradu u 23:45 časova.


Cena aranžmana: 525€ po osobi


Aranžman obuhvata:
- avionski prevoz Beograd-Frankfurt-Bilbao-Frankfurt-Beograd
- Transfer aerodrom-hotel-aerodrom
- 4 noćenja sa doručkom („švedski sto“) u hotelu Hotel Gran Bilbao 4*(po lokalnoj kategorizaciji) www.hotelgranbilbao.com
Ili sličan
- Razgledanja sa vodičem prema programu
- Troškove organizacije i vodič na srpskom za svo vreme boravka

Aranžman ne obuhvata:
- aerodromske takse cca 161€ (podložne promeni)
- Doplatu za 1/1 sobu 120€ (na upit)
- Međunarodno zdravstveno osiguranje 750,00 din
- Fakultativni izlet Svet vina: (za realizaciju minimum 15 putnika) – 80€ (u cenu uključene ulaznice sa degustacijom vina)
- ulaznice za kulturno istorijske spomenike, muzeje i galerije
- Individualne troškove putnika

Program je rađen na bazi od minimum 20 putnika. U slučaju manjeg broja putnika (minimum 15) putovanje se može realizovati, uz doplatu 35€.

Prilikom uplate rezervacije putnici su u obavezi da dostave kopiju prve strane važećeg pasoša. U suprotnom, agencija ne snosi odgovornost ako se avio-karte odšampaju sa pogrešnim imenima, dok putnici snose troškove štampanja novih karata.
Falcon tours zadržava pravo da u slučaju izmene cene prevoza, deviznog kursa, nedovoljnog broja prijavljenjih putnika i slično izmeni cenu aranžmana za odgovarajući iznos ili otkaže putovanje, a najkasnije 5 dana pre polaska na putovanje. Svi ostali uslovi korišćenja aranžmana navedeni su u Opštim uslovima putovanja Organizatiora, koji su u skladu sa Zakonom o turizmu.

Club Paradiso licenca broj OTP 149/2010, nastupa u svojstvu posrednika u prodaji - subagenta. Uz ovaj proogram važe Opšti uslovi putovanja organizatora putovanja Falcon tours.

/

  • Muzej Guggenheim je muzej moderne i savremene umetnosti, a dizajnirao ga je Frank Gehry. Izgrađen je u reku Narvion, a poseduje stalne izložbe španskih i stranih umetnika. Otvoren je 1997. godine, i jedan je od simbola Bilbaa.
  • Katedrala Santiago je katolička crkva koja je katedralom zvanično proglašena 1950. godine. Najverovatnije je sagrađena početkom četrnaestog veka, kada je i sam grad osnovan. Posvećena je apostolu Svetom Jakovu Velikom, i mesto je hodočašća na putu Svetog Jakova.
  • Univerzitet Deusto je otvoren 1886. godine. Ovo ogromno zdanje projektovao je arhitekta Marquess de Cubas, i tada je Deusto bila najveća zgrada u Bilabu.
  • Bazilika Begona je posvećena biskajskoj svetici Devici Begoni. Podignuta je na mestu gde se prema legendi Devica Begona pojavila početkom šesnaestog veka. Bazilika je građena u gotskom stilu. Glavna kapija je podignuta u renesansnom stilu, a barokni oltar je zamenjen elizabetanskim.
  • Mercado de la Ribera je najveća zatvorena tržnica u Evropi. Nalazi se na desnoj obali reke Narvion, u srcu starog grada. Sagrađena je 1929. godine, i prostire se na površini od 10 000 kvadratnih metara. sunčeva svetlost koja probija kroz otvoreni krov daje plodovima koji se nalaze na tezgama posebnu svežinu.
  • Plaza Nueva ( Novi trg ) je monumentalni trg izgrađen u neoklasičnom stilu 1821. godine.trg je okružen arkadama i lukovima, pa se zbog toga naziva pećina.
  • Gradska kuća se nalazi na obali reke Narvion. Otvorena je 1892. godine na mestu gde se nekada nalazio manastir San Agustin. Gradsku kuću je projektovao arhitekta Joaquin Rucoba, a njeno dekorisanje pomogli su brojni umetnici. Unutrašnja dekoracija je naročito zanimljiva.
  • Muzej likovnih umetnosti posetioce vodi kroz istoriju umetnosti od dvanaestog veka do danas. Slike su prikazane na originalan način, sa okvirima savršeno usklađenim u jednom redu. Muzej se sastoji od starog Muzeja lepih umetnosti, i Muzeja moderne umetnosti koji je otvoren 1924.
  • Bilbao je grad sa brojnim znamenitostima, ali i grad dobre zabave. Noćni klubovi će upotpuniti provod u ovom gradu. Tu su i restorani i kafići, savršeni za uživanje u najukusnijim lokalnim jelima, i za odmor od dugih šetnji. Bilbao je sjajno mesto za nezaboravno uživanje.

/

/Prijave i informacije

Club Paradiso d.o.o. Bulevar despota Stefana 15, Beograd

011/72 47 012; 72 40 928