Znate li kako je nastao Diznilend? | Club Paradiso Blog
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Znate li kako je nastao Diznilend?



U kalifornijskom gradu, Anahajmu, 17. jula 1955. godine otvoren je jedini tematski park koji je projektovan i izgrađen pod direktnim nadzorom svog osnivača, velikog Volt Diznija.

Ideju o izgradnji Dizni je dobio 40-ih godina prošlog veka kada je sa ćerkama Dijanom i Šeron posećivao različite zabavne parkove. Realtivno brzo je napravio prvi "Miki Maus park" u kome je jedina atrakcija bila kratka vožnja brodićem.

Kako bi ubedio investitore u kvalitet svog projekta, Dizni je odlučio da svoje ideje mora vizuelno da predstavi na što bolji način. Zbog toga zapošljava Herba Rajmana, jednog od najboljih likovnih umetnika tog vremena, koji je zajedno sa Diznijem, čitavu sedmicu pred sastanak sa investitorima, danonoćno radio na velikoj mapi koja bi u potpunosti prikazala tematski park.

Nakon što je pobrala simpatije i pristanke investitora prisutnih na sastanku u Njujorku, ova mapa 1954. godine postaje i prva slika "Diznilenda" prikazana široj javnosti.

Ipak, nakon uspešne promocije, višegodišnjeg projektovanja i napornog rada, došao je dan otvaranja po imenu "crna nedelja". Dan je dobio ovo ime zbog toga što veliki broj mašina i atrakcija poput "Mesečeve rakete", "Zemlje nedođije" i "Slončeta Damba i letećih slonova" nije radilo. To je bio prvi i možda jedini put kada je Volt Dizni zaista razočarao decu.

Svi izazovi koji su pratili otvaranje i postojanje "Diznilenda" nisu sprečili njegovu ekspanziju na druge kontinente. "Diznilend" je postao i ostao svetska atrakcija koja "upošljava" neke od najpoznatijih crtanih likova kao i jedan od najposećenijih tematskih parkova. Podatak koji ide u prilog tome je činjenica da je do sada prodato 84 miliona Miki Maus ušiju.

Ovakav park postoji na 5 mesta: u Anahajmu (u blizini Los Anđelesa, Kalifornija, SAD), Orlandu (Florida, SAD), Tokiju (Japan), Parizu (Francuska) i Hong Kongu.