Zašto je kriv toranj u Pizi? | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 20h, subotom 09h - 14h
 

Zašto je kriv toranj u Pizi?


Krivi toranj se nalazi u Pizi, italijanskom gradu blizu obale Ligurskog mora, a zbog svog zanimljivog "problema" godišnje privuče više od milion znatiželjnika.

Izgradnja je započeta još 14. avgusta 1173. godine, a toranj jepravljen gotovo 200 godina.Već po završetku drugog sprata 1178. godine, toranj je počeo da tone i da se naginje na desnu stranu. Građevina je počela da tone pošto su temelji, duboki tri metra, bili postavljeni u slabo, razuđeno zemljište, koje nije moglo da izdrži težinu kule, piše "Politikin zabavnik."

Ubrzo posle toga gradnja je stala, Piza je bila u ratu sa okolnim gradovima-državama i za radove je ponestalo novca. Gotovo vek je protekao, zemljište nije pravilo nove nedaće, i odlučeno je da se toranj i dalje diže u visinu.

Od završetka radova 1372. godine, toranj se nakrivio gotovo četiri metra.Da bi predupredili dalje krivljenje, stručnjaci su na suprotnoj strani od one na koju se toranj naginje, postavili tegove od olova, kao protivtežu strani koja pada.

Tokom 2008. godine objavljeno je da toranj prvi put u svojoj istoriji miruje, i da će biti stabilan barem narednih 200 godina.

Toranj u Pizi možete posetiti tokom našem putovanja u Toskanu, kao i tokom putovanja Nova godina u Toskani.