Šta se sad dešava sa uplaćenim aranžmanima za letnju sezonu?
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Šta se sad dešava sa uplaćenim aranžmanima za letnju sezonu?


Pandemija virusa COVID-19 je uzlela maha u Evropi, a svakako da je turizam industrija koja verovatno najviše pogođena. Iako nam je sada svima fokus prvenstveno na zaštiti zdravlja i prestanku širenja epidemije, možemo reći da se putnici sa razlogom ovih dana pitaju šta se dešava sa uplaćenim aranžmanima.

"Nikako Vas ne mogu dobiti na telefone, strah me da se niste ugasili"

Iako nas ne možete videti i dalje možemo komunicirati bilo putem naših telefonskih linija bilo putem elektronske pošte.

Bezbednost i zdravlje kako naših zaposlenih i njihovih porodica, tako i naših putnika i svih sugrađana su nam na prvom mestu i zato će naši šalteri za rad sa strankama ostati zatvoreni do daljnjeg.

Naša poslovnica u ulici Bulevar despota Stefana je dežurna, dok je poslovnica na Novom Beogradu zatvorena. Za sve informacije i pitanja možete nam se obratiti na mail info@paradisotravel ili na broj telefona 011/ 72 47 012 u vremenu od 9 do 15h radnim danima.

Ma bolje da otkažem aranžman, ko zna kada će da prođe vanredno stanje?

Prema preporukama i instrukcijama nadležnog resornog Ministarstva, sva turistička putovanja ugovorena za letnju turističku sezonu 2020.g. realizovaće se u skladu sa ugovorom. YUTA će u saradnji sa nadležnim Ministarstvom i preporukama nadležnih organa, kao i Svetske Zdravstvene Organizacije, u zavisnosti od situacije, početkom maja meseca dati dalje preporuke u vezi letnjih putovanja. S tim u vezi, YUTA je dana 18.03 donela sedeće obaveštenje:

- Proporuka je da se ne otkazuju turistički aranžmani čija je realizacija planirana za period posle 15.05.2020 god
- Novčana sredstva koja su putnici uplatili turističkim agenijama za putovanja planirana u periodu posle 15.05.2020 god.su sigurna i nadamo se da će biti iskorišćena za realizaciju planiranih putovanja
- U ovom trenutku nije moguće predvideti uslove eventualnog otkaza ugovora o putovanju,obzirom na vanredne okolnosti
- Apelujemo na putnike da imaju razumevanja i da ćemo pratiti razvoj situacije kao i da ćemo se truditi da nađemo najbolji način u datim okolnostima da zaštitimo interese i prava putnika ali i opstanak turističkih agencija
- Molimo Vas da budete u kontaktu sa Vašom turističkom agencijom od koje ćete dobiti sve neophodne informacije

Ako otkažem aranžman, kada mogu da očekujem povraćaj uplate?

S obzirom na proglašeno vanredno stanje i situaciju u kojoj se svi zajedno nalazimo bez ikakvog iskustva i znanja o postupanju i načinu poslovanja, u najkraćem roku očekujemo posebno uputstvo, odnosno uredbu Vlade Republike Srbije i nadležnog resornog ministarstva, kojim će se detaljno regulisati ova oblast poslovanja i sve obaveze putnika i organizatora putovanja. Takodje, kao što je zakonom regulisano u normalnim uslovima poslovanja, rok za povraćaj sredstava u skladu sa Opštim uslovima putovanja je 15 dana, što ćemo sada uskladiti s novonastalom situacijom i očekivanom uredbom.

Prema procenama, povraćaj uplate za Vaš aranžman se očekuje kada se stabilizuje ova vanredna situacija, i poslovanje se vrati u normalne tokove, što ne možemo da garantujemo da će se desiti u skorijem periodu. Vraćanje novca u slučaju otkaza s bilo kojim razlogom, trenutno nije moguće.

U svakom slučaju, Vaša prava ćete ostvariti u skladu sa zakonom, očekivanom uredbom i preporukama Privredne komore i YUTA-e. Nijedan putnik neće ostati oštećen niti uskraćen za svoj novac, to jest putovanje. Verujemo da će se situacija stablizovati, te da će sva letnja putovanja biti realizovana prema planu i programu.

Znači, ipak, idemo na more?

Po rečima uvaženih stručnjaka postoje procene da će se pandemija završiti u narednih mesec do dva. To znači da pod uslovom da svi ostanemo zdravi neće biti potrebe da se kvare planovi za dugo očekivano letovanje. Pratićemo situaciju i preporuke domaćih stručnjaka i svetske zdravstvene organizacije. Grčka bi kao destinacija trebala zbog viših temperatura da bude jedna od prvih zemalja koja će izaći iz pandemije. Iz navedenih razloga prerano je razmišljati o otkazima letnjih aranžmana.

grcka-letovanje

Koji je zaključak?

Ostanide kod kuće, vodite računa o sebi, svojoj porodici, i svojim bližnjima, a mi svakodnevno pratimo situaciju. Prerano je razmišljati o otkazima letnjih aranžmana. Verujemo da će se situacija ubrzo stabilizovati, i da ćemo svi uživati u zasluženim odmorima. A kada smo već kod mora, da li ste znali da su raznorazna naučna istraživanja dokazala da more leči sve i svašta. Sigurno je da svi koji su odvojili novac i vreme da odmore negde pored morske obale mogu ovo i da potvrde. Zašto je more tako lekovito i kako ono leči?