Platamon | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Platamon

Platamon



Platamon je letovalište koje se nalazi u oblasti Pieria, u podnožju najviše i po mnogim najlepše grčke planine Olimp, popularnoj Olimpskoj regiji. U ovoj oblasti su i poznata mesta za odmor naših turista: Paralia, Leptokarija i Nei Pori. Platamon je udaljen od Soluna oko 90 km i svega 2 kilometara od Nei Porija i 40 kilometara od Katerinija, koji je adminsitraticvni centar ove regije. Samo mesto nalazi se blizu novog auto-puta za grčku prestonicu Atinu i pruža turistima svih generacija idealne uslove za ugodan i miran letnji odmor. S obzirom na svoju poziciju, dani tokom leta su topli ali uveče bude veoma prijatno zbog vetra i svežeg vazduha koji dolazi sa Olimpa i time Platamon postaje mesto idealno za odmor turista željnih svežeg vazduha i netaknute prirode. Šetalište koje se nalazi tik uz obalu mora je epicentar dešavanja. Tu se nalaze mnoge taverne, kafići, suvenirnice, ali i smeštajni kapaciteti u vidu apartmana i hotela.


Platamon

Platamon je porodično letovalište

S obzirom na prirodna bogatstva i mogućnosti za miran odmor, Platamon se smatra porodičnim letovalištem. To je mesto sa svakodnevnim dešavanjima u toku leta, sa propratnim aktivnostima za decu i odrasle. Ukoliko ste zainteresovani da svoj godišnji odmor tokom leta provedete u tihom mestu, bez previše buke i vreve, sa lepim i čistom morem, Platamonas je odličan izbor za Vas. Ljubazni grčki domaćini u ovom mestu, kao i u celoj severnoj Grčkoj uglavnom govore srpski jezik, pa će Vam i zbog te činjenice boravak biti lakši i prijatniji. Važno je naglasiti da u Platamonasu kao i u celoj Olimpskoj regiji je voda sa česme za piće, tako da turisti ne moraju da podnose trošak za kupovinu flaširane vode u prodavnicama. Ukoliko su Vam potrebne namirnice sa pijace, preporuka je da odete do obližnjeg Nei Porija i prilikom posete ovog zanimljivog mesta se okrepite. 

Plaže u Platamonu

Kao i ostala mesta u ovoj regiji, Platamon takođe krase lepe i veoma posećene plaže. Voda u moru ovog dela Olimpske regije je čista, topla i veoma ugodna za kupanje. Na samoj plaži osim kupanja i sunčanja, moguće su i druge zanimljive aktivnosti za odrasle i decu. Platamon ima tri plaže, dve su šljunkovite i nalaze se sa obe stane luke. Treća, peščana plaža koja se nalazi na samom istoku letovanja pruža se skroz do Nei Porija. Peščana plaža je dosta posećenija tokom sezone i turistima su na raspolaganju ležaljke i suncobrani, nekoliko beach barova.

Šta posetiti u Platamonu?

U blizini centra mesta nalazi se i Stari Pantelejmon, koji svakako vredi posetiti. Najpoznatija znamenitost ovog mesta je čuvena Platamonska tvrđava koja datira iz XII veka. Tvrđava se nalazi na mestu drevnog grada Iraklia. Naziv za tvrđavu, se prvi put prikazuje u carskom ukazu 1198. Godine, ali najverovatnije datira još iz X veka. Tokom 1941. jedinica Novozelanđana je pokušala da pokori Platamon i osvoji tvrđavu ali ih je u tome sprečilo nemačko bombardovanje. Naziv mesta potiče od drveta platana koga ima u izobilju u ovom mestu i njegovoj okolini.


Platamon

Kod preporuku za izlet, ne smemo preskočiti Meteore koji su udaljeni 135 kilometara od Platamona. To je sveto mesto u Grčkoj koje zapravo predstavlja skup grčkih pravoslavnih manastira koje sačinjava 4 muška i 2 ženska manastira i nakon Svete Gore smatra se drugom verskom oblasti po značaju u Grčkoj uvrštenoj u kulturnu baštinu UNESCO-a.

Volos je mesto koje takođe vredi posetiti. Ovaj lučki grad se nalazi na 110 kilometara od Platamona i iz njega kreću trajekta za ostrva grupe Sporades (Skijatos, Alonisos, Skiros i Skopelos). Za sve one koji su u potrazi za avanturom i imaju energije i dobru kondiciju tu je i izlet do vrha planine Olimp - visina 2917 metara. Litohoro je malo planinsko mesto u samom podnožju Olimpa iz kojeg planinaru kreću u ekspediciju na ovaj vrh.


Platamon

Platamon vile i apartmani letovanje 2024