Οbaveštenje Ministarstva Turizma Grčke | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Οbaveštenje Ministarstva Turizma Grčke


Obraćamo se kako putnicima koji su već rezervisali, tako i onima koji se razmišljaju o pravljenju rezervacije, kao i našim kolegama koji takodje očekuju informaciju iz prve ruke. Situacija u Grčkoj je u ovom trenutku najnormalija moguća! A povodom natpisa u medijima koji dominiraju predhodnih dana povodom situacije u Grčkoj Grčko ministarstvo turizma je izdalo saopštenje:

"Ministarstvo privrede, infrastrukture, pomorstva i turizma obaveštava one koji trenutno posećuju ili one koji će posetiti Grčku, da se mere ograničenja prometa kapitala koje je odredila vlada Grčke ne odnose na one koji žele da obavljaju transakcije ili povlačenje novca sa bankomata, koristeći debitne ili kreditne kartice izdate u inostranstvu.

Dodatno, napominje se da postoje apsolutno dovoljne zalihe goriva, kao i ostalih proizvoda i usluga, koje obezbeđuju normalno funkcionisanje njenim gostima kako u gradskim sredinama, tako i u unutrašnjosti i na ostrvima.

Grčka i dalje garantuje za visoki kvalitet usluga koje pruža svojim posetiocima, koje su je i postavile među vrhunska turistička odredišta u svetu.

Zamenik ministra turizma, Elena Kountoura, kao član vlade Grčke, navodi da turizam Grčke ostaje među prvim izborima njenih posetioca. Na turiste koji se već nalaze ovde ali i na one koji planiraju da dođu, događaji neće uopšte uticati, i oni mogu da nastave da uživaju u letovanju u Grčkoj bez apsolutno ikakvih problema."


http://www.mfa.gr/serbia/sr/the-embassy/news/obavestenje-ministarstva-turizma-grcke-gradanima-koji-se-nalaze-grckoj-ili-planiraju-da-je-posete.html

Kolege iz agencije Astra travel nam prenose situaciju sa Sitonije:

U Sartiju i ostalim mestima na Sitoniji je situacija u potpunosti nepromenjena. Snabdevanje u marketima je apsolutno nepromenjeno. Cene su iste kao što su i bile, te nelogične navode o poskupljenju usled krize koji služe samo senzacionalizmu u medijima u potpunosti demantujemo.

Kao primer navešćemo neke od cena u Sartiju na dan 30.06 koje variraju u zavisnosti od mesta i usluge. Cene su važile i do danas i po razgovoru sa ugostiteljima iste samo mogu da padnu u slučaju nekih većih problema,a nikako da rastu.
Kafa 2-3 eur
Sokovi 1.5 - 3 eur
Pivo 2.5 - 4 eur
Giros 2.2 - 2.8 eur
Pica 5 - 7.5 eur
Musaka 5.5 - 7 eur
Pljeskavica 5.5 - 8 eur
Voda 1.15- 1.55 eur za 6 flaša

Naravno, nabrajanje raznih vrsta proizvoda i usluga je suvišno. Ovo je samo popis nekih kako bi se svi uverili da su cene na uobičajenom nivou i bez bilo kakve naznake da ce biti promene. Cene mogu biti i više na retkim mestima koja nisu obuhvaćena ovom proverom cena na licu mesta. U svakom slučaju agencija ne može biti odgovorna za promene cene van usluga koje sama pruža.

Banke jesu za sada zatvorene, ali to pogađa samo lokalno stanovništvo. Postoji ograničenje podizanja sa bankomata u iznosu od 60 eur-a, što opet pogađa samo lokalno stanovništvo. Ministarstvo turizma Grčke je u saradnji sa Ministarstvom finansije Grčke obezbedilo da turisti imaju neograničen pristup svojim novčanim sredstvima putem bankomata, te za strane turiste ne postoji nikakvo ograničenje.

Što se tiče bezbednosnih pitanja, ona se kao i tokom ranijih kriza, uvek u letovalištima razlikuju u odnosu na situaciju u Solunu i Atini. Ovog puta su srećom i Atina i Solun mirni. U letovalištima ne postoji ni mogućnost da se ista promeni zbog stanovništva koje nema ni nameru ni razlog da pravi nemire.

To su ljudi koji od turizma žive, svi su zaposleni i jedina im je briga da krizu i probleme sakriju od turista i stvarno učine sve da se turisti osećaju ugodno i na taj način im se zahvale što su se odlučili za odmor u Grčkoj. Tako da na Sitoniji se ne očekuju nikakvi problemi, bez obzira na razvoj situacije. Naravno, baš zato što žive od turizma, primetna je zabrinutost o raspletu situacije u zemlji jer su svesni da može uticati na dolazak turista. Iako su mnogi glasali za vladajuću stranku, sada se preispituju šta će odgovoriti na predstojecem referendumu.

Benzinske pumpe na Sitoniji, a ima ih nekoliko Aegean, Koil, Shell i sve druge su normalno snabdevene. Od vlasnika pumpe u Sartiju, Sartiosa Savramisa smo dobili potvrdu informacije koju je dala i država, da zalihe goriva postoje i za narednih 6 meseci, te su priče o nestašici goriva apsolutno bez osnova. U većim mestima je primećeno točenje većih količina goriva, ali ne zbog nestašice, već zbog osećaja neizvesnosti da li će ga biti uprkos uveravanjima da hoće i to narednih 6 meseci.

U svakom slučaju, kao zaključak, brige imaju samo meštani. Turisti nastavljaju da kao i ranijih godina bezbrižno uživaju na plažama, u kafićima, beach barovima i klubovima i to po nepromenjenim cenama. Redova ima, ali ne za gorivo. Ima ih samo uveče kad se čeka na giros u poznatom Ovelixu u Sartiju :) ili kad se čeka na ulaz u neki popularniji klub.

Bilo bi neozbiljno da prognoziramo rasplet situacije, kad to ne mogu ni najstručniji ekonomisti i finansijski analitičari. Međutim, sa punom ozbiljnošću i odgovornošću možemo da kažemo našim starim i budućim gostima da ne budu zabrinuti i da će bar na Halkidikiju sigurno biti mirno i potpuno turistički kao i svake godine. Nije ovo prva takva situacija u Grčkoj pa da čekamo da vidimo šta će da se desi. Već su za nama godine i iskustvo da čak i nemiri na trgovima u Atini ne znače nemire po letovalištima.

29.06.2015