Malta - Muzej na otvorenom | Blog | Club Paradiso
Radno vreme: 09h - 19h, subotom 09h - 14h
 

Povezana mesta

Malta
Malta

Malta - Muzej na otvorenom


Malta je smeštena između Sicilije i Tunisa i zajedno sa ostrvom Gozo i ostrvom Komino čini arhipelag u sred Sredozemnog mora. Malta je još poznata i kao "muzej na otvorenom" je ostrvo istorije, ostrvo najstarijih građevina i fantastičnih plaza. Prvo što će svaki turista primetiti kada dođe na Maltu je veličanstvena i sjajno očuvana arhitektura. Posebno će vas oduševiti Megalitski hramovi stariji i od egipatskih piramida.

malta

Zbog svog strateškog položaja, na raskrsnici pomorskih puteva, Maltom su tokom istorije vladale mnoge sile, kao što su Grci, Feničani, Rimljani, Fatimidi, Ivanovci i Britanci. Prekretnicu u istoriji Malte napravio je vladar Svetog rimskog carstva, Karlo Peti koji je dozvolio Vitezovima Reda Svetog Jovana da tu uspostave vojnu bazu. Od 21. septembra 1964. godine Malta je nezavisna od Velike Britanije, a od 1. maja 2004. članica Evropske unije.

Valeta

Glavni grad La Valeta, upisan na Uneskovu listu Svetske kulturne baštine je istorijsko i kulturno sedište ostrva Grad je nastao u XVI veku, u epohi baroka iz koje potiče i Katedrala Svetog Jovana, koju mnogi svrstavaju u najlepše katoličke crkve na svetu. Sagradili su je vitezovi hospitalci u XVI veku. U ovoj katedrali nalaze se grobnice najmanje 400 vitezova krstaša iz reda Svetog Jovana kao i Karavađova slika "Odsecanje glave Jovana Krstitelja".

Jedna od znamenitosti Valete koja najbolje oslikava ovu neobičnu povezanost starog i novog na najlepši mogući način je Porta Reale, odnosno Gradska kapija. Nikako ne propustite da prošetate kaldrmisanim i vetrovitim ulicama ovog grada, jer ćete tek tada imati pravi doživljaj. Još jedan dobar način da se obiđe ostrvo je biciklom jer po celom ostrvu postoje obeležene biciklističke staze. Jedan od simbola La Valete jeste i bašta kafea "Premier Cafe", koji se nalazi na trgu, odmah uz biblioteku. Ono što je interesantno je da su se baš na ovom mestu, britanski i američki vojnici stacionirani na Malti, svako veče borili, bacajući pivske flaše i krigle, jedni na druge.

malta

Mdina

Utvrđeni i najstariji grad na ostrvu, pun baroknih građevina je Mdina koju nazivaju i plemićki grad. Ovaj grad potiče još iz VIII veka p.n.e. i ima jako bogatu istoriju. Nasuprot bučnoj Valeti Mdina je mirna i zbog toga je poznata i kao "Grad Tišine". Sa vrha očuvane tvrđave se pruža nezaboravan pogled na Maltu i okolne gradove. Ono što je karakteristično za sve kuće jesu šarene verande ofarbane u žive boje, žutu, zelenu, narandžastu...

St. Džulijans

Sveti Džulijans je moderno turističko mesto s velikim brojem hotela i restorana. U St.Džulijansu se nalazi Spomenik ljubavi, turistička atrakcija, koja se nađe na fotografiji gotovo svakog turiste. U pitanju je spomenik napravljen od reči LOVE, ali je pejzaž koji se vidi iza slova veoma lep i ova slika je veoma prepoznatljiva za Maltu. Pačevil je deo St.Džulijansa koji je nakrcan noćnim klubovima, barovima, kafićima i restoranima. Može se reći da je upravo Pačevil centar zbivanja kad je noćni život u pitanju, poznat po žurkama koje traju sve do jutra.

malta

Popajevo selo

Posebno interesantno za grad Melihu je takozvano Popajevo selo. Reč je o seocetu koje je izgrađeno za potrebe snimanja filma o Popaju iz 1980. godine u kojem je igrao legendarni Robin Vilijams. Nakon završetka snimanja filma, kućice u seocetu nisu razmontirane, već su postale turistička atrakcija na Malti.

malta

Ribarsko selo

Marsaxlokk (izgovara se “marsa-šlok”) znači “južna luka” i nalazi se na jugoistoku ostrva. Ovo ribarsko selo, inače, najveće na Malti popularno je među turistima i među lokalcima koji ovde dolaze da pazare svežu ribu. Ono zbog čega ga obavezno treba posetiti nije samo zbog  odlične riblje ponude i fantastičnih restorana sa tek ulovljenom ribom, već i zbog prizora koji odmara dušu -bezbroj načičkanih čamcaca u maloj luci, tradicionalno ofarbanih u razne boje. Brodići na pramcu sa obe strane imaju po Ozirisovo oko kao amajliju – običaj za koji se veruje da potiče još od Feničana, koji su ovde imali važno uporište. Meštani su podigli i spomenik Svetom Andreju, zaštitniku ribara.

Karakteristična barokna arhitektura, palate, muzeji, crkve, spomenici, utvrđenja... smenjuju se sa kafeima, restoranima, prodavnicama. Mešavina različitih kultura koje su tokom vekova bile u dodiru s Maltom dale su ovom ostrvu jedinstven šarm.